2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 4 ( 86 ) 2013



EU-sääntöjä kuluttajille

Uusien EU-sääntöjen avulla nopea hyvitys pettyneille kuluttajille

Uudet säännöt vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta (Alternative Dispute Resolution ADR) ja verkkovälitteisestä riidanratkaisusta (Online Dispute Resolution ODR) pyrkivät kehittämään näitä järjestelmiä ja tarjoamaan EU-kuluttajille nopean, halvan ja epävirallisen tavan sopia riidat kauppiaiden kanssa pitkien oikeuskäsittelyiden sijaan.

Monilla EU-mailla on jo käytössä vaihtoehtoinen riidanratkaisujärjestelmä (Alternative Dispute Resolution ADR), mutta niiden käyttöä vaikeuttaa tiedon puute, epämääräisesti määritelty soveltamisala tai ylikuormitus. Uusi ADR-direktiivi edellyttää EU-jäsenmaita varmistamaan, että vaihtoehtoinen riidanratkaisujärjestelmä on olemassa kaikilla toimialoilla ja että välittäjätahot ovat riippumattomia.

Uusien sääntöjen mukaan ostajien pitää pystyä hyödyntämään tuotteisiin ja palveluihin kohdistuvissa kanteluissa vaihtoehtoisia riidanratkaisujärjestelmiä riippumatta siitä ovatko kyseiset tuotteet tai palvelut ostettu verkosta tai kaupasta, rajojen yli tai kotimaasta. Meppien mukaan riidanratkaisupalveluiden tulisi mielellään olla ilmaisia kuluttajalle tai maksun tulisi olla nimellinen. Kiistat tulisi yleensä ratkaista 90 päivän kuluessa.

Asetus verkkovälitteisestä riidanratkaisusta (Online Dispute Resolution ODR) pyrkii helpottamaan verkkomyyntiä koskevien kiistojen ratkaisemista ja velvoittaa Euroopan komission ylläpitämään verkkosovellusta kaikilla EU-kielillä. ODR-verkkosovellus, johon on linkki "Sinun Eurooppasi" -portaalista, sisältää valmiin käyttäjäystävällisen valituskaavakemallin, jonka kuluttaja voi täyttää omalla kielellään. ODR-sovellus ohjaa ostajat heidän tapaukseensa parhaiten sopivan riidanratkaisutyypin pariin. Järjestelmä pystyy käsittelemään valituksen kaikki vaiheet netissä, yksityisyys- ja tietosuojasääntöjä noudattaen. ODR-sovellusta voi käyttää kaikissa verkkokauppakiistoissa riippumatta siitä, missä myyjän kotipaikka EU:ssa sijaitsee.

Kohti yhteisiä korttimaksuja

Tulevissa korttimaksuja koskevissa säännöissä tulisi ottaa mallia rajat ylittävistä tilisiirroista siten, että maksaminen olisi edullista, helppoa ja turvallista. Yhteiset tekniset ja turvallisuusstandardit tekisivät korttimaksuista helpommin käsiteltäviä. Korttimaksujen käsittelykustannusten puolestaan tulisi heijastaa todellisia kustannuksia. Kustannusten läpinäkyvyys varmistaisi maksujen lähenemisen kohti EU:n alinta tasoa. Parlamentin jäsenet haluavat henkilökohtaisiin pankki- ja luottokorttimaksuihin yhteiset säännöt ja standardit, mikä lisäisi markkinoiden potentiaalia ja tehokkuutta. Sääntöjen ja standardien tulisi pohjautua yhtenäistä eurooppalaista maksualuetta (SEPA) koskevaan sääntelyyn, joka säätelee pankkien välisiä euromääräisiä luotto- ja suoraveloitustapahtumia. SEPA on suunniteltu poistamaan kuilu kotimaisten ja rajat ylittävien tilisiirtojen väliltä. Samalla tavoin korttimaksumarkkinoiden integroinnilla tähdätään siihen, että rajat ylittävästä maksamisesta tulisi yhtä helppoa kuin kansallisesta.

SEPA:n kaltaista mallia tarvitaan myös verkko- ja mobiilimaksuihin. Markkinoiden liiallista säätelyä tulisi kuitenkin välttää, jotta niiden luonnollista kehitystä ja innovointia ei tukahdutettaisi. Korttimaksujen nykyiset käsittelykustannukset ovat usein liian korkeat verrattuna kustannuksiin, jotka niiden täytyy kattaa. Parlamentin jäsenten mukaan maksuja ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa, sillä kustannusten läpinäkyvyys auttaisi tuomaan maksut "lähemmäksi todellisten kustannusten yhteistä, alinta tasoa". Vähimmäisturvallisuusvaatimusten kortti-, verkko- ja mobiilimaksuille tulisi olla samat kaikissa EU:n jäsenmaissa. Yhteisten teknisten standardien tulisi edistää yhteensopivuutta ja turvallisuutta.

  • Jos EU:n alueella ostamasi tuote ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on korjattava se tai vaihdettava se uuteen maksutta tai annettava tuotteen hinnasta hyvitystä. Kahden vuoden takuu on voimassa osto- tai toimituspäivästä lähtien.
  • Kun ostat tavaroita tai palveluita EU:ssa sijaitsevalta elinkeinonharjoittajalta postitse, puhelimitse, faksilla tai internetin kautta, sinulla on samanlainen oikeus pyytää myyjää korjaamaan, vaihtamaan tai hyvittämään tuote kuin jos se olisi ostettu kaupasta. Vähäisestä viasta, esimerkiksi naarmuuntuneesta CD-levyn kannesta, sinulla ei ole oikeutta saada hyvitystä.
  • EU:ssa sinulla on oikeus perua internetissä tehty tilaus seitsemän työpäivän kuluessa.
  • Myyjän on maksettava palautus 30 päivän kuluessa. Palautuksen on sisällettävä myös kaikki toimituskulut, jotka olet ostoksen yhteydessä maksanut.
  • EU:n alueella ostoksia tekevä yksityishenkilö maksaa arvonlisäveron vain siinä maassa, jossa ostos tehdään.
  • Toisesta EU-maasta ostettujen uusien autojen arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jossa rekisteröit auton, eli omassa asuinmaassasi. Yksityishenkilöltä ostetuista käytetyistä autoista ja muista käytetyistä ajoneuvoista arvonlisäveron on maksanut jo alkuperäinen ostaja ostomaassa. Sekä uusista että käytetyistä autoista maksat kuitenkin paikallisen rekisteröintimaksun omassa asuinmaassasi.

Uuden EU-lainsäädännön nojalla sinulla on aiempaa enemmän oikeuksia ostaessasi palveluita ulkomailta, kun esimerkiksi

  • käyt ostoksilla valintamyymälässä
  • ostat tuotteita internetistä
  • käyt kampaajalla tai parturissa
  • palkkaat yrityksen remontoimaan kotiasi tai rakentamaan talon
  • varaat matkatoimistosta matkan
  • teet sopimuksen asianajajan kanssa.

Näitä ja muita palveluita sinulla on oikeus ostaa toiseen EU-maahan sijoittuneelta palveluntarjoajalta

  • ilman hintasyrjintää
  • ilman, että myyjä kieltäytyy ottamasta sinua asiakkaakseen vain siksi, että asut toisessa EU-maassa.

Jos myyjällä kuitenkin on perusteltu syy kieltäytyä ottamasta sinua asiakkaakseen, hänellä voi olla oikeus tehdä niin.

Pankkiunionin perustaminen, tarkempi jäsenmaiden budjettien valvonta, tiukemmat säännöt hallinnoinnil-le – nämä ovat vain joitakin asioista, joiden parissa parlamentin jäsenet tekevät työtä tällä hetkellä ja jotka muuttavat sitä, miltä Euroopan talousunioni näyttää tulevaisuudessa.

Aineiston on toimittanut Irina Senkina.
Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi/
http://europa.eu/youreurope/citizens/
Kuvat: http://audiovisual.europarl.europa.eu/
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика