2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (71-72)


№ 8 (70)


№ 7 (69)


№ 5-6 (67-68)


№ 4 (66)


№ 3 (65)


№ 2 (64)


№ 1 (63)

№ 2 ( 64 ) 2011

Yhteistyön, yrittäjyyden ja osaamisen Keski-Suomi

Otsake on Keski-Suomen visio, joka valmisteltiin useiden satojen toimijoiden kanssa ja hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa 8.6.2010. Vision toteuttamiseksi tehdään Keski-Suomen liiton johdolla lujasti töitä maakunnassa, josta esitän tässä muutamia tunnuslukuja: noin 280 000 asukasta, 23 kuntaa (Jyväskylä suurin ja Luhanka pienin) sekä kuusi kunnista muodostuvaa seutukuntaa (katso kartta).

Tavoitteemme on pitää koko maakunta elinvoimaisena eli sellaisena, jossa ihmiset viihtyvät ja yritystoiminta on vilkasta. Olemme tyytyväisiä koulutus- ja tutkimusmahdollisuuksiin. Meillä on iso yliopisto ja korkeatasoinen ammattikorkeakoulu sekä vetovoimainen ammatillinen koulutus. Tutkimusta edustaa myös paikallinen VTT:n yksikkö, jonka osaaminen kohdistuu metsän hyödyntämiseen energiana ja jalostettuina tuotteina. Tämä valinta on luonnollinen, sillä metsä on maakuntamme keskeisin luonnonvara ja metsäteollisuus muodostaa suurimman osan tuotannollisesta teollisuudesta.

Tärkein maakunnan tulonlähde on vientiteollisuus, jonka uudistuminen on kilpailluilla markkinoilla ensisijaisen tärkeää. Tuotteiden rinnalle ja niitä täydentämään tarvitsemme palveluita, kuten huolto- ja koulutuspalvelut. Niinpä meille on syntymässä yhä enemmän palveluliiketoimintaa.

Innovaatiotoiminnan merkitys on tunnistettu valtakunnallisissa strategioissa, mutta niiden toteutuksen ja toimeenpanon on tapahduttava paikallisesti. Niinpä olemme omalla työllämme aktiivisesti edistäneet innovaatiokeskittymän syntyä ja toimintaa maakunnassa. Keskittymä, jossa vuorovaikutteinen tutkimuksen kehittäminen kaupallisiksi tuotteiksi pääasiassa tapahtuu, on luonnollisesti Jyväskylässä. Mutta keskittymällä on vahvat lonkerot maakunnan eri osiin, yrityksiin, kuntiin ja kehittämisyhtiöihin. Varsinkin käyttäjä- ja käytäntölähtöisyys on erityisen tärkeää innovoinnissa, jota löytyy erityisesti ruohonjuuritasolta.

Jotta innovaatioita syntyisi, tulee toimintaympäristön olla luova ja kansainvälinen. Sen vuoksi täällä asuvilla ulkomaalaisilla on erityinen merkitys toimijoina, yhteyksien pitäjinä kotimaihinsa ja monikulttuurisen ympäristön luojina. Venäläisväestön merkitys nousee keskeiseksi jo sen suuren määrän ansiosta. Lisäksi venäläisten matkailijoiden osuus kasvaa, ja pyrimme myös Keski-Suomessa hyödyntämään uuden nopean Allegro-junayhteyden tuomat mahdollisuudet.

Toivon teidän viihtyvän Keski-Suomessa sekä työn että vapaa-ajan merkeissä.

Anita Mikkonen,
Keski-Suomen maakuntajohtaja

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика