2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 11 (33)


№ 10 (32)


№ 9 (31)


№ 8 (30)


№ 7 (29)


№ 5-6 (27-28)


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)

№ 11 ( 33 ) 2007

Oiva kutsuu metsätöistä kiinnostuneita

Tapasimme Kaija Suurosen kanssa eräässä maahanmuuttajien työllistämistä koskevassa seminaarissa, jossa tämän alan viranomaiset ja muut toimijat kertoivat tutkimuksistaan ja kokemuksistaan esittäen kauniita kaavioita ja tilastoja. Kun Kaija sai tietää, että me edustamme maahanmuuttajille tarkoitettua Mosaiikki-lehteä, niin hän tarjoutui tulemaan toimistollemme kertomaan omasta projektistaan. Toivomme, että tämä Kaija Suurosen kertomus Oiva-projektista kiinnostaa Mosaiikin lukijoita.

Projektimme on toiminut jo 1,5 vuotta ja olemme saavuttaneet hyviä tuloksia. Projektin rahoittajana on Keski-Suomen TE-keskus ja sitä hallinnoi Jyvässeudun työttömät ry. Itse olen toiminut koko ikäni metsänhoitoalalla ja myös projektimme erikoisosaaminen keskittyy luonnonvara-alaan, erityisesti metsätalouteen.

Suomessa on arvioitu, että metsäalalla tulee olemaan pulaa metsänhoitotyön osaajista. Keski-Suomessa on arvioitu, että lähivuosina tarvittaisiin 1500-2000 metsänhoitotyöntekijää ja metsäkoneenkuljettajaa. Oiva-projektiin haetaan henkilöitä, joita metsäala kiinnostaa. Työharjoittelun kautta otamme projektiin ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita raivaussahan käytöstä ja puuntaimien istuttamisesta. Jatkossa heille etsitään palkkatuettua työtä ja saamiemme kokemusten mukaan monet ovat palkkatukityön jälkeen työllistyneet ja saaneet käytännössä vakituisen työpaikan. Projektiin osallistuneista noin kolmannes on maahanmuuttajia, esimerkiksi venäläisiä, bosnialaisia, albaaneja ja burmalaisia. Vaatimuksena on kuitenkin suomen kielen osaaminen, koska työn ohjaaminen tapahtuu suomeksi.

Metsätyö ei sovi kaikille, ainoastaan sellaisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita olemaan metsässä. Oiva-projektiin voi tulla kokeilemaan työtä 2-3 päiväksi, ja jos se ei tunnu omalta, niin ei kannata jatkaa. Jos työ sensijaan kiinnostaa, niin sitten alamme miettiä jatkoa: autamme ihmistä perehtymään tähän työhön ja löytämään työpaikan.
Harjoittelu Oiva-projektissa etenee seuraavasti: työtön työnhakija tulee meille työharjoitteluun ja kokeilee aluksi työtä metsässä. Jos hän kiinnostuu siitä, niin hän jatkaa opintoja Saarijärvellä, jossa järjestetään kolme erillistä kolmen päivän jaksoa kahden kuukauden aikana, minkä jälkeen harjoittelija saa todistuksen. Harjoittelua järjestetään myös Jyväskylän metsissä, sillä myös kaupunki osallistuu projektin rahoittamiseen. Harjoittelijoille tarjotaan aamuisin Kumppanustalolla aamupala, minkä jälkeen heidät kuljetetaan työpaikalle. Yhdessä ryhmässä opiskelee samanaikaisesti neljä henkilöä ja uusia ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan. Ryhmän koko on neljä henkilöä sen vuoksi, että porukka voidaan kuljettaa metsään samalla autolla. Projektin puolesta osallistujille annetaan myös turvavaatteet, kengät, kypärät ja työvälineet. Työharjoittelun aikana työpäivän pituus on kuusi tuntia.

Kun tarvittavat opit on saatu ja nähdään, että henkilö hallitsee työn, etsitään yrittäjä, joka voi tarjota aluksi harjoittelupaikan, sitten palkkatuetun työpaikan ja jatkossa mahdollisesti myös normaalin työpaikan. Työharjoittelijoille voidaan etsiä työtä myös muilta paikkakunnilta, jos he ovat valmiita muuttamaan. Pääosin työllistyminen tapahtuu metsäalalle, mutta työtä etsitään Jyväskylän alueella myös lähialoilta, kuten sahoilta (sirkkelisahaus) ja metsäkoneyrityksistä. Jos nuoremmat työharjoitteijat ovat kiinnostuneita metsäkoneista, voidaan  heidät lähettää koneenkäyttökoulutukseen. Jos kaikki ryhmämme ovat täynnä, voidaan halukkaita ottaa muutamaksi päiväksi kokeilemaan työtä. Kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä koko ajan. Metsätyö on sesonkimaista: jos on paljon lunta, niin töissä pidetään kahden kuukauden tauko ja keväällä lumien sulaessa otetaan taas uusia työharjoittelijoita.

Jos kiinnostuneita ilmaantuu paljon, me pystymme myös lisäämään ohjausta. Ongelmana on ollut maahanmuuttajien löytäminen projektiin: he eivät osaa hakeutua meille, koska eivät tunne metsäalaa.  Kaikkiaan projektiin on tähän mennessä osallistunut 30 henkilöä, joista kolmannes on ollut maahanmuuttajia. Oiva-projektiin osallistuneet ovat työllistyneet Hankasalmelle ja Toivakkaan. Haluamme työllistää ihmisiä myös Jyväskylään, koska maahanmuuttajien keskuudessa on työttömiä erittäin paljon.

Oiva-projektissa on myös harrastajien ryhmiä, joille olemme järjestäneet sieniretkiä, yrttikouluja ja marjastusretkiä sekä muuta luontoon liittyvää toimintaa, kuten pajutöitä. Meillä voi myös suorittaa poimijakortin, jos haluaa myydä marjoja ja sieniä. Kurssien osallistujilta peritään pieni osallistujamaksu. Kurssien järjestäjänä on toiminut Marita Kuikka (keräilykurssit, rasvasaippuakurssi).

Jos työ metsänhoitoalalla kiinnostaa teitä, ottakaa rohkeasti yhteyttä. Suomen kielen taito ei tarvitse olla täydellinen. Uudet  kurssit  aloitamme taas huhti-toukokuussa. Mukaan voi ilmoittautua koko ajan.

Lidia Popova
Kuvat:Pavel Pajunen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика