2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 11 (33)


№ 10 (32)


№ 9 (31)


№ 8 (30)


№ 7 (29)


№ 5-6 (27-28)


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)

№ 8 ( 30 ) 2007

Mitä työmarkkinoilla tapahtuu?

Työmarkkinat muuttuvat jatkuvasti. Työpaikkoja ja työtehtäviä katoaa, mutta uusia työpaikkoja syntyy niiden tilalle.

Kun etsit työpaikkaa, huomaat, että  suuri osa avoinna olevista työpaikoista on määräaikaisia, sillä määräaikaiset työpaikat ovat lisääntymässä. Mutta kannattaa muistaa, että määräaikainen työ voi olla mahdollisuus uuteen, pidempään työsuhteeseen.

Missä työpaikat ovat

Kaikki avoimet työpaikat eivät ole näkyvissä. Työnantajat etsivät työntekijöitä julkisen työvoiman haun (mm. työvoimatoimisto, lehdet, Internet) lisäksi suorien kontaktien avulla.  He myös ilmoittavat avoimista paikoista oman henkilöstönsä välityksellä. He ottavat yhteyttä myös entisiin työntekijöihin, työnhakijoihin tai tuttaviin. Työvoimatoimistoon ilmoitetaan noin 40 prosenttia avoinna olevista paikoista.

Näkyvät työpaikat

Näkyviä ja julkisesti haettavaksi tulevia työpaikkoja voi löytää työvoimatoimiston tiedotuskanavista, sanomalehdistä ja työnantajien Internet-sivuilta. Nykyään käytetään paljon nettiä. Monella työnantajalla on omat Internet-sivut. Niillä julkaistaan tiedot avoimista paikoista ja lomake, jolla hakea paikkoja.
Kuitenkin mahdollisuus saada avoimeksi ilmoitettu työpaikka on pieni, jos lähetät tavanomaisen hakemuksen. Hakijoita on yleensä paljon. Siksi on tärkeätä, että osaat hakea työtä tehokkaasti ja tiedät, miten toimia työnhakutilanteessa. Panosta hakemuksen suunnitteluun: "räätälöi" siitä itsesi näköinen ja tee se juuri kyseistä työpaikkaa varten.

Piilotyöpaikat eli näkymättömät työmahdollisuudet

Suuri osa avoimista työpaikoista ei tule lainkaan julkisesti haettavaksi. Moni työpaikka täyttyy henkilökohtaisten suhteiden ja kontaktiverkostojen kautta.
Juuri sen takia on hyvä muodostaa oma mahdollisimman laaja verkosto: mitä useampi ihminen tietää, kuinka osaava ja hyvä työntekijä sinä olet, sitä todennäköisemmin työpaikkaa tarjotaan juuri sinulle. Näkymättömillä työmarkkinoilla ei työnhakijoita ole läheskään yhtä paljon kuin näkyvillä markkinoilla. Onnistuminen on kiinni paljolti itsestäsi: oma aktiivisuusja selkeät tavoitteetovat tärkeitä.Samoin se, että tiedät oman osaamisesi ja miten  markkinoida sitä työnantajille.

Millaista työntekijää työnantaja etsii?

Työnantaja etsii usein "hyvää tyyppiä". Hän arvostaa osaamista ja ongelmanratkaisukykyä. Työnantajat toivovat myös, että työnhakijalla on halu oppia uuttaja että hän sopeutuu muutoksiin. Hyvä koulutusja ammattitaitoovat paras pohja työssä tarvittavaan uuteen osaamiseen.

Joustavuus ja halu kehittyäovat myös taitoja, joita työmarkkinoilla vaaditaan. On oltava valmis jatkuvasti oppimaan ja opiskelemaan uutta sekä kehittämään itseään entistä pätevämmäksi osaajaksi. Tämän päivän työmarkkinoilla tarvitaan ammattitaidon lisäksi erityisosaamista. Esimerkiksi kielitaidostaja atk-taidoistaon hyötyä, olipa kyse mistä ammatista tai osaamisesta tahansa. Tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja ovat myös yhteistyökyky, innovatiivisuusja sosiaaliset taidot.
Lähes kaikkiin tehtäviin liittyy tavalla tai toisella asiakaspalvelua, myyntiä ja neuvotteluja. Esiintymis- ja markkinointitaidoistaon hyötyä mitä tahansa työpaikkaa haettaessa. Yhä useammin edellytetään myös taitoa työskennellä projektissa, ryhmässä tai tiimissä. Myös oma-aloitteisuusja aktiivisuusovat tärkeitä taitoja.

Varaudu siihen, että opettelet työurasi aikana uusia työtehtäviä ja mahdollisesti myös uuden ammatin. Se on haaste, mutta myös mahdollisuus kehittyä ja oppia uutta.

Lähde:http://www.avosto.net/a-ura/opas/opas1.htm
Artikkeli: Mosaiikki-Vaasan toimitus

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика