№ 2 ( 24 ) 2007
Seksuaalinen väkivalta on Suomen lain mukaan rikos. Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, sinulla on oikeus saada apua. Seksuaalista väkivaltaa on pakottaminen, uhkailu, painostus ja kiristäminen sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon. Jokaisella on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen, omaan kehoonsa ja koskemattomuuteen. Mihinkään ei tarvitse suostua vastoin omaa tahtoa.
Raiskauskriisikeskus Tukinainen on erikoistunut seksuaalisen väkivallan uhrien auttamiseen. Yhdistys tarjoaa ilmaista kriisiapua ja juridista apua väkivallan uhreille sekä pyrkii vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen seksuaalisen väkivallan vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.
Tukinaisen työntekijät ovat ammatillisesti päteviä ja he ovat vaitiolovelvollisia. Voit ottaa yhteyttä Tukinaisen maksuttomiin auttaviin puhelimiin halutessasi nimettömänä.
Valtakunnallinen maksuton kriisipuhelin
puh. 0800-97899
ma-to klo 9-17, pe-su klo 17-24
(myös pyhinä ja niiden aattoina)
Jyväskylän toimipisteen kriisipuhelin
puh. 014- 3349 150
to klo 13-17
Valtakunnallinen maksuton juristipäivystys
puh. 0800-97895
ma-to klo 14-17
Järkyttävistäkin kokemuksista on mahdollista toipua tuen avulla!
Lähisuhdeväkivalta on rikos. Tiedosta tilanteesi, selvitä oikeutesi ja hae apua.
Pahoinpitely on Suomen lain mukaan rikos, tapahtuipa se kotona tai yleisellä paikalla. Myös avioliitossa ja muussa parisuhteessa tapahtuva seksuaalinen väkivalta on rikoslain mukaan rangaistavaa. Jos olet kokenut väkivaltaa, sinulla on oikeus saada apua.
Lähisuhdeväkivallalla on monia muotoja. Fyysisen väkivallan ohella vallankäyttö voi olla taloudellista tai henkistä, se voi olla pakottamista, uhkailua ja eristämistä tai lasten käyttämistä väkivallan välineenä. Henkisellä väkivallallakin on vakavat seuraukset.
Raiskauskriisikeskus Tukinainen ja Ensi- ja turvakotien liitto ovat toteuttaneet yhdessä Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden oikeudelliset palvelut -projektin. Projektissa tarjotaan maksutonta oikeudellista neuvontaa ja apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneille sekä heidän läheisilleen.
Projektin lakimiehet vastaavat lähisuhdeväkivaltaa koskeviin kysymyksiin maksuttomassa puhelinpäivystyksessä. Projektin työntekijät ovat vaitiolovelvollisia, ja voit ottaa yhteyttä juristipäivystykseen halutessasi myös nimettömänä.
Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden oikeudelliset palvelut -juristipäivystys
puh. 0800 97895
perjantaisin klo 9–17