Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 17 ) 2015
Milloin Eksote aloitti toimintansa ja toimiiko se koko Suomen laajuisesti?
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloitti toimintansa vuonna 2010. Sen tehtävänä on tuottaa terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviä terveys-, perhe- ja sosiaali- sekä vanhustenpalveluja alueensa väestölle. Eksote tekee palveluista kuntien kanssa palvelusopimukset, jotka perustuvat väestön palvelutarpeeseen.
Eksote on kuntayhtymä, johon kuuluu yhdeksän kuntaa: Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Imatra, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari. Asukkaita Eksoten alueella on noin 133 000. Eksote sisältää Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin ja Etelä-Karjalan erityishuoltopiirin.
Imatran kaupungintalossa meille kerrottiin, että kaikissa maahanmuuttajiin liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Eksoteen, onko näin?
Eksote ja Imatran kaupunki tekevät tiivistä yhteistyötä maahanmuutto- ja monikulttuurisuusasioissa. Eksoten vastuualueena ovat erityisesti maahanmuuttajien alkuvaiheen kotouttamiseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät asiat. Teemme myös tiivistä yhteistyötä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa toimivien yhdistysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Imatran kaupunki taas toimii jatkossakin esimerkiksi päivähoito- ja kouluasioissa sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toiminnoissa.
Työnjakoon ja yhteistyöhön liittyviä asioita kehitetään koko ajan. Imatran maahanmuuttajien kotouttamisasiat ovat olleet osana Eksoten maahanmuuttopalveluita vasta vuoden 2016 alusta, joten olemme vasta tutustumassa toimintaan. Työnjakoon liittyvät kysymykset ovat vielä tarkentumassa. Lyhyesti sanottuna: osa asioista kuuluu edelleen Imatran kaupungin asioihin, osassa Eksote kantaa päävastuun.
Miten maahanmuuttotyö on organisoitu ja millä tavalla ulkomailta tullut ihminen voi saada apua ja opastusta?
Eksotessa on maahanmuuttopalvelut-yksikkö. Se ohjaa ja neuvoo maahanmuuttajia palveluihin ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Se toimii myös maahanmuuttajiin liittyvien asioiden ja kotouttamisen asiantuntijana ja koordinoijana koko Eksoten alueella. Näissä asioissa tiedotetaan ja konsultoidaan viranomaisia, päättäjiä ja kuntalaisia sekä edistetään maahanmuuttoasioissa toimivien tahojen yhteistyötä.
Maahanmuuttopalvelut-yksikkö sijaitsee pääosin Lappeenrannassa. Imatralla työskentelee maahanmuuttokoordinaattori ja tarvittaessa myös muut maahanmuuttopalveluiden työntekijät. Maahanmuuttokoordinaattorin tehtävänä on erityisesti Imatran alueen maahanmuuttoon liittyvät asiat, sekä asiakastyön että koordinoinnin osalta. Maahanmuuttokoordinaattori on vaihtumassa Imatralla ja uusi henkilö aloittaa työnsä lähiviikkoina. Tarkoituksena on, että venäjänkielistä ohjauspalvelua on saatavilla myös Imatralla. Toki esimerkiksi puhelimitse voi jo nyt olla yhteydessä Lappeenrannassa sijaitsevaan neuvontapisteeseen tai tulla asioimaan Lappeenrantaan.
Imatran toimintojen osalta olemme vielä suunnitteluvaiheessa.
Eksoten maahanmuuttopalveluiden lisäksi opastusta ja tietoa voi hankkia esimerkiksi internetin välityksellä tai kaupungin neuvontapisteestä. Jokainen viranomainen ja toimija on velvollinen neuvomaan ja opastamaan palvelujensa käytössä ja tarvittaessa ohjaamaan oikeaan paikkaan. Maahanmuuton alkuvaiheessa on tärkeää ottaa selvää asioista ja tutustua uuteen kotimaahan ja lähiympäristöön; ja ennen kaikkea hankkia oikeaa tietoa.
Onko tulevana vuonna mahdollista järjestää informatiivinen tapahtuma Eksoten edustajan ja Imatran maahanmuuttajien kesken?
Tutustumme parhaillaan Imatran maahanmuuttajien parissa työtään tekeviin toimijoihin ja toimintaympäristöön. Olemme jo tutustuneet joihinkin yhdistyksiin sekä viranomaisiin. Keräämme tietoa ja olemme kiitollisia ideoista ja ehdotuksista sen suhteen, miten voisimme kehittää palveluja ja toimintoja. Toivomme imatralaisten toimijoiden olevan meihin yhteydessä.
Yhteystietomme löytyvät Eksoten nettisivuilta maahanmuuttajan-osiosta (www.eksote.fi/sosiaalipalvelut/maahanmuuttajat/), josta löytyvät myös venäjän- ja englanninkieliset sivut. Kyseisiltä nettisivuilta löytyy myös paljon muuta maahanmuuttajille ja toimijoille hyödyllistä tietoa. Kyseiseen sivustoon, tapahtumiin ja mm. verkostoihin liittyen yhteyttä voi ottaa viestintäkoordinaattoriimme (ritva.louhiranta@eksote.fi).
Maahanmuuttokoordinaattorin tarkemmat yhteystiedot löytyvät Eksoten nettisivuilta lähiviikkoina.
Teksti: Palveluesimies Merja Heino-Kukkurainen,
Eksote, Maahanmuuttopalvelut
merja.heino-kukkurainen@eksote.fi
Venäjännös: Lidia Popova