2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (16)


№ 3 (15)


№ 2 (14)


№ 1 (13)

№ 3 ( 15 ) 2013



Vie vanhus ulos –haastekampanja

Vie vanhus ulos -haastekampanja käynnistyi jälleen 9.9. ja jatkuu 12.12.2013 asti. Kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman moni ikäihminen eri puolilla Suomea voi ulkoilla säännöllisesti ja turvallisesti, myös syys- ja talvikautena.

Tietoa kampanjasta

Ulkona liikkuminen vaikeutuu monella 75–80 vuoden iässä. Syinä voivat olla heikentynyt lihasvoima ja tasapaino sekä ympäristön haasteet. Moni pelkää kaatumista. Ulkoilun loppuminen ennustaa lyhyessä ajassa turvautumista koti- tai laitoshoitoon.

Erityisesti talviajan ulkoilu ja asiointi on haastavaa monelle vanhukselle. Liukkaat kelit, hiekoittamattomat ja auraamattomat tiet ovat esteenä ikäihmisten ulkona liikkumiselle. Ulkoiluystävän puute jättää iäkkään ihmisen kotinsa vangiksi, vaikka moni ikäihminen haluaisi päästä ulos raittiiseen ilmaan myös syksyllä ja talvella.

Vie vanhus ulos -kampanjalla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti. Kävelykyky säilyy kävelemällä - jokaisena vuodenaikana! Kuka tahansa meistä voi ilmaista välittämistään ja arvostustaan viemällä oman vanhuksensa tai iäkkään naapurinsa ulos. Myös palvelutaloista voi tiedustella ulkoiluystävän tarvetta.

Innosta iäkäs ulos

Ulkoilu parantaa tasapainoa, terästää muistia ja virkistää mieltä. Iäkkäät haluavat päästä ulos asioimaan, osallistumaan ja tapaamaan muita ihmisiä. Lähiympäristö on useimmiten loistava ulkoilupaikka. Voitte tehdä yhdessä korttelikierroksen, puistolenkin, kauppakierroksen tai kulttuurikävelyn. Ihaninta on liikkua raittiissa ilmassa, nauttia syyssateesta tai pikku pakkasesta, turvallisessa seurassa.

Sovi yhdessä vanhuksen kanssa ulkoilusta.

Kysy iäkkäältä hänen mielipaikkojaan ja omia toiveitaan ulkoilulle.

Kartoita sopivia ulkoilureittejä, huomioi esteettömyys, turvallisuus ja levähdyspaikkojen sijainti myös apuvälineellä liikkuvalle.

Huolehdi, että iäkkäällä on

  • sopivat, lämpimät ulkoiluvaatteet
  • tukevat jalkineet, joissa on tarvittaessa liukuesteet
  • tarvittaessa jääpiikit kepissä ja kyynärsauvoissa.

Voit kysellä liukuesteitä ja jääpiikkejä suutarilta tai kuntasi apuvälinelainaamosta. Sinäkin voit tarjota ikäihmiselle turvallista ulkoiluseuraa. Lähdetään yhdessä ulos!

Lisätietoja: Minna Säpyskä-Nordberg, suunnittelija, puh. 040 5968 792
Heli Starck, suunnittelija, puh. 040 5968 799
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ikainstituutti.fi

Aineiston on lähettänyt: Larisa De Roberti

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика