2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 4 ( 08 ) 2011

Santa Claus

Kuka oikeastaan on Santa Claus? Tällä nimellä kutsutaan englanniksi Pyhää Nikolausta. Santa Claus - onko se yksi henkilö vai monta? Missä hän tai he asuvat? Voiko heidät tavata tai kirjoittaa vaikka kirjeen? Mitä Santa Claus tekee kesällä? Ja hei, mistä hän oikein on saanut alkunsa?

Alussa oli joukko runoja, joita kirjoitti New Yorkin teologisen oppilaitoksen professori Clement Moore vuonna 1823. Kyse oli hänen hollantilaisen ystävänsä leikkimielisestä pilakuvasta: lyhyestä ja pyylevästä miehestä, jolla oli valkoinen parta ja joka tykkäsi kertoa kaikenlaisia tarinoita. Miksipä hän ei voisi olla kiltti ja tunnettu Pyhä Nikolaus, joka jakoi mielellään lahjoja? Mielikuvan täydennykseksi hahmo liikkui kahdeksan lentävän poron kyydissä. Monet amerikkalaiset rakastuivat tällaiseen Pyhän Nikolauksen hahmoon ja jo lyhyen ajan päästä eräs kauppiaspalkkasi Santa Clausin asusteisen miehen houkuttelemaan asiakkaita kauppaansa. Mielikuva levisi laajalle, mutta viimeisen silauksen rakastetun hahmon nykyiselle ulkoasulle antoi Coca Colan mainos vuodelta 1931. Kuvan piirsi Haddon Sandblom, suomalaissukuinen mies, jonka juuret olivat kotoisin Ahvenanmaan Föglöltä.Onnistuneen hahmovalinnan tekemä vaikutus oli selvä: virkistysjuomien talviajan myyntiongelmiin oli löydetty loistava ratkaisu. Siitä alkoi joulumyynnin tärkeimmän "moottorin" voittokulku ympäri maapalloa: lahjasäkkiä kantava punapukuinen hahmo.

Kaikissa maailman maissa on omat mielikuvansa Santa Clausista ja häntä nimitetään eri maissa eri tavalla: Ruotsissa hän on Jultomten, Norjassa Julemissen, Suomessa Joulupukki, Tanskassa ja Grönlannissa Julemanolen, mutta niillä kaikilla on paljon yhteistä, mm. vaatetus, kulkuväline ja tapa tuoda jouluyönä lahjoja. Niinpä voidaankin sanoa, että kun puhutaan Santa Clausista, kaikki ymmärtävät, kenestä puhutaan.

Aidon Santa Clausin asuinpaikasta käydään kiivasta väittelyä. Euroopan pohjoismaita ei ole montaa, mutta silti vaihtoehtoja löytyy. Tanskalaiset ovat pitäneet tärkeimpänä todisteena oikeuksiinsa sitä, että Santa Claus ja porot kuuluvat yhteen - missä on poroja, siellä asuu myös Santa Claus. Koska Grönlannissa on paljon poroja, se todistaa, että Santa Claus asuu juuri siellä. Kööpenhaminassa pidetään joka vuosi Joulupukkien maailmanlaajuinen kongressi, mutta Suomen Joulupukki ei ole koskaan osallistunut siihen. Joulupukki on selittänyt poissaolonsa seuraavasti: "Kokouksia, foorumeita ja konferensseja järjestetään maailmassa vaikka kuinka paljon, mutta meillä Lapissa työt eivät lopu vuoden yhtenäkään päivänä, joten minulla ei ole aikaa kiertää kaikenlaisissa tapahtumissa".

Totta, Suomen Joulupukilla on vahvat perustelut jättää väliin tuollaiset tapahtumat. Täytyy myöntää, ettei missään muualla ole luotu niin perusteellista rituaalia hänen elämästään kuin Suomessa. Vakavien kysymysten pakottamana: "Missä Santa Claus asuu ja kenen kanssa", Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö julkaisi erikoislaatuisen ohjeistuksen: "Joulupukki aapisen". Siinä on vastattu perusteellisesti käytännöllisesti katsoen kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, joita "asiakkaat" ja kilpailijat vain voivat esittää. Esimerkiksi: "Miksi nykyinen Joulupukki asuu nimenomaan Suomessa?" - "Koska kaikista maailman Joulupukeista vain suomalaisen Joulupukin voi tavata konkreettisesti vuoden jokaisena päivänä!" Ja totta tosiaan: missään alkuperäislähteessä ei sanota, että Santa Claus nukkuisi kesällä. Tässä vielä yksi tyypillinen kysymys: "Miten Joulupukki on joutunut Lappiin?" Suomen ministeriö antaa tähänkin kattavan selvityksen. Asia on nimittäin niin, että kauan sitten Rooman keisari Konstantinus lähetti Pohjois-Eurooppaan salaisen tiedustelijansa, joka "värväsi" lappalaisen kotitontun toimimaan Pyhänä Nikolauksena.

Ja sitten kerrotaan kokonainen lista: suhteet Muorin, ystävien ja eläinten kanssa; kulkuvälineet, vaatetus juhlaturkiksesta aina kesäshortseihin saakka sekä paljon, paljon muuta. Ohjeistuksessa on huomioitu kaikki eikä mitään ole unohdettu. Lopputulos on ilmiselvä: suomalainen Joulupukki on helppo tunnistaa ja hyväksyä.

Suomalainen Joulupukki on kansan tavattavissa käytännössä ympäri vuoden ja hänen Suomessa sijaitseva joululahjapajansa ei keskeytä työtään yhdeksikään päiväksi. Kesällä löytyy aikaa myös harrastuksille. Joulupukin aapisen mukaan Joulupukki (Santa Claus) ja hänen Joulumuorinsa tekevät työtä, keräävät marjoja, huuhtovat kultaa, käyvät saunassa ja uivat Lapin kylmissä järvissä.

Joulupukin apulaisina on paljon tonttuja: posteljooneja, poronhoitajia, kalastajia ja puuronkeittäjiä. Ohjekirja selittää mistä niitä saadaan lisää, jos uhkaa työvoimapula. Pukin puoliso Joulumuori laittaa valtavaan muurinpataan joulukuusen käpyjä, peittää ne punaisella peitteellä ja lausuu muutamia loitsuja. Seuraavana aamuna, kun peite otetaan pois, kattilasta pomppii joukko vastasyntyneitä tonttuja. Muori antaa jokaiselle oman nimen ja työtehtävän.

Suomen Joulupukilla on mitä erilaisimpia hyväksyttyjä kulkuneuvoja, mutta tärkeimpinä ovat tietenkin kelkan eteen valjastetut 14 poroa sekä helikopteri. Joulupukin aapinen ei kerro Pukin helikopterin merkkiä, mutta poroista kerrotaan, että ne ovat kaikki uroksia ja painavat n. 100 kiloa.

Suomalaisen Joulupukin puolisoa, Joulumuoria ei "Aapisessa" ole myöskään unohdettu. Hänen harvinainen ilmestymisensä "parrasvaloihin" selittyy Muorin epäluonnollisella touhukkuudella, sillä koko Joulupukin taloudenhoito lepää hänen harteillaan sillä aikaa, kun Joulupukki ja tontut katoavat koko päiväksi pajalle valmistamaan lapsille lahjoja.

Siitä huolimatta, että joissain maissa, kuten Itävallassa ja Saksassa, vaaditaan koko amerikkalaisen Santa Claus -brändin lopettamista, Suomessa asiaan suhtaudutaan täysin päinvastoin ja asiaa vahvistetaan vakuuttavilla argumenteilla. Muun muassa Joulupukkisäätiö, jonka tuotemerkki Joulupukki on, on muutaman vuoden aikana myöntänyt yli 100 000 euroa erilaisille lasten hyväntekeväisyysjärjestöille.

Euroopan Unioni voisi lopettaa eri maiden Santa Clausien riitaisan kilpailun ja säännellä asian direktiivillään. Näyttää siltä, etteivät he vielä ole ehtineet paneutua asiaan. Kaikenhan voisi ottaa huomioon ja valmistella: ammattipsykologien vastaukset kiperiin kysymyksiin, liikenneministeriön vahvistamat kulkuvälineet sekä yksi ainoa osoite, johon voisi lähettää kaikki vaatimattomasti osoitetut kirjeet: "Joulupukille Joulupukinmaahan".

Tuskin Euroopan Unionin direktiivin kanssa tulisi ongelmia, kunhan sellainen vain saataisi - tulevaisuus näyttäköön! Toistaiseksi Suomen, Tanskan, Norjan ja Ruotsin Santa Clausien virallisilla sivustoilla kehotetaan elämään rauhassa yhdessä ja vakuutetaan, että kaikille riittää tilaa, vaikka lopuksi muistavatkin muistuttaa lukijalle: "Aito Santa Claus elää vain meillä" (siis Tanskassa, Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa). Mutta mehän tiedämme, miten asiat oikeasti ovat...

Tatjana Koski

Lähdemateriaalina on käytetty Turun Sanomien, Helsingin Sanomien, Suomen Kauppa ja teollisuusministeriön sekä Pohjois-Euroopan matkailunkehittämiskeskusten julkaisuja.

Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика