№ 4 ( 04 ) 2010

Monika-Naiset liitto - moniarvoisen ja turvallisen arjen puolesta

Maahanmuuttajien määrä on voimakkaassa kasvussa, ja suomalainen yhteiskunta on entistä monimuotoisempi. Maahanmuuttajien kotoutuminen ja sosiaalinen hyvinvointi ovat avainasioita koko yhteiskunnan kannalta. Uuteen maahan muuttavat kokevat monia arjen haasteita ja usein haasteet kohdistuvat eri tavalla miehiin ja naisiin.

Me Monika-Naiset liitossa teemme työtä haavoittuvassa asemassa olevien maahanmuuttajanaisten ja -lasten tukemiseksi, edistämme hyvinvointia ja pyrimme estämään syrjäytymistä.

Monika-Naiset liitto ry on eri etnisiin ryhmiin kuuluvien naisjärjestöjen kattojärjestö, joka on perustettu vuonna 1998. Liiton työtä hallinnoidaan keskustoimistossa Helsingissä. Helsingin Sörnäisissä sijaitsee myös monikulttuurinen kohtaamispaikkamme MoniNaisten Talo sekä matalan kynnyksen toimintapisteemme Voimavarakeskus Monika väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille. Alueellisia toimipisteitämme löytyy lisäksi Espoosta, Kemi-Torniosta, Mikkelistä ja Vantaalta. Näillä paikkakunnilla toimivat Voimavarakeskukset ja Mikkelissä myös MoniNaisten Talo, joka tarjoaa tietoa, taitoa, tukea ja toimintaa useilla kielillä. Palveluvalikoimaamme kuuluvat myös päivystävä puhelin ja turvakoti väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Viime vuonna palvelumme tavoittivat yli 4000 naista ja lasta, ja tarjoamme palveluja useilla eri kielillä.

Järjestöllämme on noin 40 työntekijää, joista suuri osa on taustaltaan maahanmuuttajia tai monikulttuurisista perheistä. Toiminnassamme on lisäksi mukana noin 200 koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Jäsenjärjestöjä liitollamme on yhteensä 16. Niiden kautta tavoitetaan runsas joukko ihmisiä; vuonna 2009 tavoitettiin valtakunnallisesti noin 20 000 henkilöjäsentä. Jäsenjärjestömme edistävät toiminnallaan tasa-arvoa ja monikulttuurisuutta sekä tarjoavat monipuolista toimintaa ja asiantuntijapalveluja.

Tukea, apua ja toimintaa

Matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluja tarjoamme Monikulttuurisissa Voimavarakeskuksissa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kemi-Torniossa. Lisäksi ylläpidetään ympärivuorokautista päivystävää puhelinta. Monikulttuurisen Voimavarakeskuksen asema väkivallan asiantuntijakeskuksena on vakiintunut, ja maahanmuuttajanaiset löytävät palvelumme paremmin.

Turvakoti Mona on tarkoitettu väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille ja -lapsille, jotka ovat välittömässä hengenvaarassa pari- tai lähisuhdeväkivallan, pakkoavioliiton, kunniaan liittyvän väkivallan tai ihmiskaupan takia. Turvakoti Monassa tarjoamme turvallisia, kulttuurisensitiivisiä asumis- ja erityispalveluja asiakkaan ymmärtämällä kielellä, ja sinne voi hakeutua kaikkialta Suomesta. Maahanmuuttajanaisiin ja -lapsiin kohdistuvan väkivallan raaistuminen, kunniaan liittyvän väkivallan ja tappouhkausten lisääntyminen näkyvät selkeästi myös turvakotimme arjessa.

MoniNaisten Talon ovet avautuivat Helsingin Kinaporinkadulla vuonna 2009. Myöhemmin vuonna 2009 MoniNaisten Talo -pilotti rantautui myös Mikkeliin. MoniNaisten Talo on kaikille avoin monikulttuurinen kohtaamispaikka, sosiaalinen toimintaympäristö, joka toimii matalan kynnyksen periaatteella ja jossa voi kokoontua, kehittää omaa osaamistaan ja saada potkua omaan ja koko perheen elämään uudessa maassa. MoniNaisten Talon toiminta on tarkoitettu erityisesti niille naisille, jotka ovat uuden alun tarpeessa ja/tai vaarassa jäädä kotoutumistoimien ja työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työmuotoina ovat mm. henkilökohtainen asiakastyö, ohjaus ja neuvonta ja erittäin monipuolinen kerho-, vertais- ja ryhmätoiminta. MoniNaisten Talon monikulttuurinen henkilöstö tukee ja auttaa koulutukseen ja työelämään pääsemisessä. MoniNaisten Talo toimii kohtaamispaikkana kaikille monikulttuurisesta naistoiminnasta kiinnostuneille. Talon toiminnassa on mahdollisuus verkostoitua, tutustua ja tulla mukaan maahanmuuttajanaisjärjestöjen työhön. Talomme toimintaan on osallistunut laajasti eri etnisten ryhmien naisia ja lapsia, ja kasvu osallistujamäärissä on jatkuvaa. MoniNaisten Talo -hankkeen rahoitukseen osallistuu Euroopan kotouttamisrahasto.

Hyvinvointia, aktiivista kansalaistoimintaa ja vaikuttamista

Tuemme toiminnallamme maahanmuuttajanaisten hyvinvointia ja aktiivista kansalaistoimintaa. Tuotamme palveluja väkivaltaa kokeneille naisille ja lapsille, vaikutamme päätöksentekoon sekä tarjoamme koulutusta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Edistämme erityisesti niiden maahanmuuttajataustaisten naisten, lasten ja perheiden terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia, joiden tarpeisiin peruspalvelut eivät pysty vastaamaan.

Tuemme maahanmuuttajanaisten hyvinvointia ja ehkäisemme syrjäytymistä räätälöidyillä palveluilla, joilla edistämme arjen sujumista uudessa kotimaassa, suomalaisen palvelujärjestelmän tuntemusta, kouluttautumista ja työllistymistä, kielen oppimista, sosiaalisia verkostoja, vanhemmuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Autamme väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita maahanmuuttajanaisia ja -lapsia. Palvelumme vastaavat myös ihmiskaupan uhrien ja kunniaan liittyvän väkivallan uhrien tarpeisiin. Tarjoamme vertais- ja ryhmätoimintaa, henkilökohtaista ohjausta, koulutuksia sekä apua ja tukea vakavista kriisitilanteista selviytymiseen.

Tarjoamme jäsenistöllemme vaikuttamiskanavia ja mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin päätöksenteossa. Annamme yhteisiä lausuntoja ja järjestämme tilaisuuksia, olemme mukana asiantuntijaryhmissä ja tapahtumissa ja tuomme esille toimintaamme ja viestejämme päättäjille.

Resurssiemme mukaan tarjoamme jäsenistöllemme myös koulutusta, opastusta ja neuvontaa järjestötyöhön liittyvissä asioissa.

Edistämme moniarvoisen ja turvallisen arjen toteutumista tiedottamalla ja kouluttamalla sekä toimimalla aktiivisena asiantuntijana yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Vaikutamme lainsäädäntöön, viranomaisten toimintaan ja kunnalliseen päätöksentekoon tekemällä esityksiä, antamalla lausuntoja ja levittämällä tietoa maahanmuuttajataustaisen väestön tarpeista, olosuhteista ja erityisongelmista. Olemme aktiivisesti mukana useissa valtion, kunnallishallinnon ja järjestöjen yhteistoimintaa kehittävissä työryhmissä.

Käynnissä on useita hankkeita, joissa kehitämme palvelu- ja toimintamalleja yhdessä viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa. Hanketoiminnalla edistämme haavoittuvassa asemassa olevien maahanmuuttajaryhmien kotoutumista, työllistymistä, turvallisuutta ja erityistarpeiden huomioimista.

Työmme tärkeimpiä rahoittajia ovat Raha-automaattiyhdistys, Helsingin kaupunki, EU:n kotouttamisrahasto, EU:n pakolaisrahasto, eri ministeriöt ja säätiöt sekä palveluja ostavat kunnat.

Vapaaehtoistyöllä puhtia maahanmuuttajien elämään

Toiminnassamme on mukana lukuisia vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset tuovat kortensa kekoon monin eri tavoin. MoniNaisten Talolla Helsingissä kokoontuu päivittäin erilaisia ryhmiä, joissa vapaaehtoiset toimivat ohjausapuna ja seurana. Vapaaehtoiset auttavat paljon myös mm. eri kielien kääntämisessä. Järjestöneuvonta on tapa tukea käytännön työpanoksella monikulttuuristen naisjärjestöjen toimintaa mm. auttamalla avustusten hakemisessa ja lomakkeiden täyttämisessä.

Turvakoti Monan vapaaehtoiset toimivat tukihenkilöinä turvakodissa ja apuna asiakkaille, jotka ovat muuttamassa omaan asuntoon turvakodista. Tukihenkilöillä on sosiaali- ja terveysalan koulutus ja/tai alan työkokemusta. Turvakoti Monan vapaaehtoiset osallistuvat järjestä-määmme tukihenkilökoulutukseen, joka antaa hyvät valmiudet tukihenkilönä toimimiseen. Turvakodissa on myös suomen kielen ryhmä, joka toimii vapaaehtoisvoimin. Tämän lisäksi turvakodin asukkaille järjestetään mm. peli-iltoja, taidenäyttelykäyntejä ym. virikkeellistä vapaa-ajan toimintaa.

Voimavarakeskuksissa Helsingissä, Vantaalla, Mikkelissä ja Kemissä toimii Monika-Naisten tukihenkilökoulutuksen käyneitä vapaaehtoisia tukihenkilöinä ja asiointiapuna. Samoin kuin turvakodissa, tukihenkilöiltä toivotaan sosiaali- ja terveysalan koulutusta ja/tai työkokemusta.

Kirsi Moilanen, tiedottaja

Monika - Naiset liitto

Ota yhteyttä!

puh. 09 727 9 9999

Päivystävä puhelin väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille,
24 h, puh. 09 6922 394

Lue lisää toiminnastamme:

www.monikanaiset.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика