Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 04 ) 2010
Pro Bono päivitti alan tiedot
”Missä kolme suomalaista toteaa olevansa samaa mieltä, perustavat he yhdistyksen.” Tämä sanonta kuvaa hyvin sitä, miksi Suomessa on 130 000 vapaaehtoisjärjestöä ja yhdistystä. Aktiivinen suomalainen kuuluu keskimäärin 3,5 järjestöön tai yhdistykseen.
”Järjestöjen on oltava edelläkävijöitä myös sähköistyvässä maailmassa ja uusien yhteisöllisten muotojen kokeilijana”, totesivat kuin yhdestä suusta Nuorisoyhteistyöjärjestö Allianssin puheenjohtaja, asianajaja Hanna-Mari Manninen ja nuorten mediakäytön asiantuntija Zipipop Oy:n toimitusjohtaja Helene Auramo Pro Bono 2010 -seminaarissa Finlandia-talolla.
Seminaari keräsi yli 300 järjestöjohtajaa ja järjestöjen hallituksen jäsentä vuosittaiseen tapaamiseen, joka järjestettiin jo neljännen kerran. Tapahtuma on luotu yhdessä vapaaehtoistyötä rahoittavien RAY:n ja Veikkauksen tuella, ja sitä organisoi hallitusammattilaisten yhteisö Boardman. Tapahtuman järjestämisessä ovat mukana sosiaalisektorin kattavin järjestö STKL, urheilun kattojärjestö SLU sekä nuorisojärjestöjen kattojärjestö Allianssi. Tapahtuman tavoitteena on lisätä hallitusten ja johdon tietämystä uudesta lainsäädännöstä ja hyvistä käytännöistä järjestömaailmassa ja tehdä ihmisistä parempia johtajia. Samalla tuodaan yhteen ihmisiä sosiaalisektorilta ja urheilun, kulttuurin ja liike-elämän parista. Näin saavutetaan verkottumistavoitteet ja päästään monipuoliseen tietojen sekä kokemusten vaihtoon.
Tärkeimpiä asioita tänä vuonna ovat olleet järjestölain uudistus ja sen suomat uudet mahdollisuudet mm. sähköiseen osallistumiseen ja sähköiseen äänestämiseen, siis etäosallistumiseen. Samaan aikaan ollaan uudistamassa myös säätiölakia. Säätiösektori on varautunut uudistuksiin luomalla oman selkeän koodistonsa hyville säätiötavoille. Urheilusektori on myös saanut valmiiksi järjestöille tarkoitetun hyvän hallintotavan ohjeiston. Urheilujärjestöjä ja -seuroja koskeva ohje löytyy www.slu.fi -sivustolta ja säätiökäytäntöön voi tutustua www.saatiopalvelu.fi -sivustolla. Uusia valtiovallan päätöksiä ja tulevaisuutta seminaarissa valottivat lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen ja EK:n lakiasiainjohtaja Hannu Rautiainen.
Taloushallinnon osalta vuoden vaihteessa voimaantulevat muutokset ovat merkittäviä. Euroopan yhteinen maksualuesäännöstö SEPA tulee muuttamaan tilinumeroinnin ja vie useimmat organisaatiot tämän muutoksen ja sähköisen laskutuksen ja maksamisen myötä uudenlaiseen taloushallinnon ympäristöön. Seminaarissa tätä asiaa valottivat Nordean, tilintarkastusyhteisö PWC:n ja RAY:n edustajat. RAY haluaa jatkossa yhdistysten kirjanpidon olevan sähköistä ja niin ”läpinäkyvää”, että tilintarkastus ja rahoittajan valvonta ja tarkastus voivat toimia jopa etätyönä, kertoi RAY:n johtava asiantuntija Raimo Hakola seminaarissa.
Vuosi 2011 on EU:n ”Vapaaehtoistoiminnan vuosi”. Silloin kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten vapaaehtoistoiminta on merkittävä osa yhteiskunnan rakennetta ja korvaamaton voimanlähde monella alueella.
Suomessa kehitys on saanut vahvaa tukea siitä, että kansallinen rahapelitoiminta ei ole yksityisten, itselleen voittoa tuottavien yhtiöiden hoidossa. Täällä rahapelitoimintaa hoitaa vastuullisesti kolme yhteisöä: RAY, joka itse jakaa rahaa valtiovallan vahvistamin päätöksin sosiaali- ja terveyssektorin järjestöille sekä Veikkaus, joka kanavoi rahansa opetusministeriölle, joka puolestaan jakaa ne tieteen, taiteen, urheilun ja nuorisotyön käyttöön. Kolmantena on Hippos, joka jakaa hevospelien tuoton pääosin hevossektorin tulevaisuuden varmistamiseen.
Suomalainen malli on ollut järkevä ja luova, mutta se vaatii myös vastuullisia ja osaavia ihmisiä kolmannen sektorin johtoon sekä sellaista henkeä, että kaikki väestöryhmät pysyvät mukana. Uuden ajan haasteisiin vastaamisessa ehkä tärkeintä on sekä säilyttää vanhat arvot, että osoittaa, miten uusi tekniikka ja sosiaaliset mediat eivät ole kolmannelle sektorille kilpailija vaan voimavara. Näihin sanoihin päätti seminaarin sen puheenjohtaja Heikki Lehmusto luvaten samalla, että ensi vuoden seminaari tulee olemaan todellinen EU-juhlavuoden kohokohta.
Teksti: Heikki Lehmusto