Lääkkeiden hankinta Suomessa

Tämä tiivistelmä on tehty pakolaisille ja turvapaikanhakijoille, joilla ei ole Suomen henkilötunnusta.


1.2.2022


Mistä voit ostaa lääkkeitä?

Suomessa lääkkeitä saa vain apteekista. Lääkkeet ovat reseptilääkkeitä ja itsehoitolääkkeitä. Reseptilääkkeet ovat lääkkeitä, jotka lääkäri määrää reseptillä. Reseptilääkkeet saat apteekista vain, kun esität paperisen potilasohjeen, jonka lääkäri on antanut. Joskus sinun ei tarvitse maksaa reseptilääkettä itse, vaan maksaja voi olla esimerkiksi valtio. Jos esimerkiksi asut vastaanottokeskuksessa, voit saada maksusitoumuksen reseptilääkkeitä varten. Kun ostat itsehoitolääkkeitä, et tarvitse reseptiä. Itsehoitolääkkeitä voi ostaa vain apteekista. Niitä ei myydä tavallisissa kaupoissa. Itsehoitolääkkeitä ovat esimerkiksi jotkin kipulääkkeet ja lääkevoiteet. Apteekista saa myös hoitotarvikkeita, esimerkiksi sidetarpeita ja kuumemittareita. Itsehoitolääkkeet ja hoitotarvikkeet sinun täytyy maksaa itse.


Asiointi toisen henkilön puolesta

Toinen henkilö voi hakea reseptilääkkeen apteekista sinun puolestasi. Asiointi toisen puolesta onnistuu, jos toisella henkilöllä on mukana paperinen potilasohjeesi. Jos asioit toisen puolesta, sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi.


Apteekista saat lääkkeiden käyttöön liittyviä neuvoja

Apteekissa neuvotaan, miten lääkkeitä ja hoitotarvikkeita käytetään. Itsehoitolääkkeiden käyttöohje on pakkauksessa. Reseptilääkkeessä on tarralla kiinnitetty ohje, jossa on lääkärin antama ohje lääkkeen käyttöön.


Mitä tarkoittaa lääkevaihto?

Apteekissa kerrotaan sinulle, jos reseptilääkkeestäsi on olemassa toisen valmistajan samanlainen lääke, joka on halvempi. Saat apteekista tätä lääkettä, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa. Toisen valmistajan samanlainen lääke sisältää yhtä suuren määrän samaa vaikuttavaa lääkeaineitta.

Lääkevaihto on turvallista. Lääkehoito onnistuu parhaiten, kun ymmärrät lääkehoitoosi liittyvät asiat. Kysy rohkeasti lääkäriltä ja apteekissa.


Lähte: www.fimea.fi

Siirry ylösЯндекс.Метрика