Tällä palstalla julkaisemme Jyväskylän Uuden Apteekin apteekkari Harri Ovaskaisen vastauksia apteekkituotteihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lue lisää...

 


Emättimen hiivatulehduksen itsehoito

Emättimen hiivasienitulehdus on yleisin gynekologinen vaiva naisilla. Hiivatulehduksia aiheuttaa eniten emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans –hiivasieni. Joskus se yltyy liikakasvuun ja aiheuttaa limakalvoille tulehduksen, josta seuraa kutinaa, kirvelyä, kokkareista valkovuotoa ja punoitusta ulkosynnyttimissä.

Elintavat, kuten sokeripitoisten elintarvikkeiden nauttiminen, voivat altistaa hiivatulehdukselle. Kohonnut verensokeri, diabetes, immuunivajaustilat, ehkäisypillereiden käyttö ja raskaus lisäävät hiivatulehduksen riskiä. Myös emäksinen ja voimakas pesuaine sekä tiheät pesut, tiukat vaatteet tai hengittämättömät kuukautissuojat voivat aiheuttaa hiivatulehdusta. Hiivatulehdus voi olla seurausta myös antibioottikuurista.

Jos hiivatulehduksen on sairastanut jo aiemmin ja oireet tunnistaa samanlaisiksi, tulehduksen voi hoitaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla. Jos on epävarma, onko kyseessä hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi, voi tehdä Canestest®, joka auttaa sinua tekemään diagnoosin 10 sekunnissa, jotta voit valita oikean hoidon. Canestest® on itse tehtävä testi, jonka avulla voit nopeasti ja luotettavasti selvittää kätevästi kotona, onko sinulla hiivatulehdus vai bakteerivaginoosi.

Hiivan itsehoitotuotteet voidaan luokitella kahteen ryhmään: suun kautta otettaviin valmisteisiin ja paikallisvalmisteisiin. Suun kautta otettavat flukonatsolivalmisteet sopivat perusterveille henkilöille. Muutamilla lääkkeillä on hiivalääkkeen kanssa yhteisvaikutuksia, joten valmisteen sopivuus kannattaa tarkistaa apteekista tai pakkausselosteesta. Suun kautta otettava kerta-annoshoito auttaa sekä emättimen että ulkosynnyttimien oireisiin.

Paikallisvalmisteet ovat emätinpuikkoja ja -voiteita, joita annostellaan suoraan emättimeen asettimen avulla juuri ennen nukkumaanmenoa. Hoito kestää valmisteesta riippuen yhdestä muutamaan päivään. Puikkomaiset valmisteet vaativat toimiakseen kosteutta, joten kuivista limakalvoista kärsivän kannattaa valita voidemainen tuote.

Hiivasienitulehduksen ennaltaehkäisyssä voivat auttaa esimerkiksi vähäsokerinen ruokavalio, oikeanlainen hygienia ja pesutuotteet sekä hengittämättömien kuukautissuojien välttäminen. Myös hengittävästä materiaalista (esimerkiksi keinokuidusta, silkistä tai bambusta) valmistetut alusvaatteet sekä emättimen limakalvojen kosteustasapainon ylläpito auttavat hiivatulehduksen ehkäisemisessä. Antibioottikuurin aiheuttamaa hiivatulehdusta voidaan ehkäistä sopivilla maitohappobakteerivalmisteilla.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireita esiintyy ensimmäistä kertaa tai niistä kärsii alle 16- tai yli 60-vuotias, tai jos on raskaana. Lisäksi jos ilmenee hiivatulehdukselle epätyypillisiä oireita (pahanhajuista tai värillistä vuotoa, kuumetta, alavatsakipua, virtsaamisongelmia), on syytä hakeutua lääkäriin. Jos hoito ei lievitä oireita noin kolmessa päivässä tai oireet eivät ole kadonneet viikko hoidon jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi.


Lääkeaineet ja lääkkeet:

  • Flukonatsoli: Diflucan, Fluconazol Ratiopharm, Fluconazol Orion, Fluconazol Sandoz, Canesoral
  • Klotrimatsoli: Canesten
  • Mikonatsoli: Gyno-Daktarin

Flukonatsoli: Diflucan, Fluconazol Ratiopharm, Fluconazol Orion, Fluconazol Sandoz, Canesoral

Flukonatsoli: Diflucan, Fluconazol Ratiopharm, Fluconazol Orion, Fluconazol Sandoz, Canesoral

Klotrimatsoli: Canesten

Klotrimatsoli: Canesten

Mikonatsoli: Gyno-Daktarin

Mikonatsoli: Gyno-Daktarin


Harri Ovaskainen, apteekkari
Jyväskylän Uusi Apteekki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös



Яндекс.Метрика