Lääkekorvaukset ja asiointi apteekissa

Tiivistelmä oppaasta Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon


1.1.2022


Mistä voin ostaa lääkkeitä?

Suomessa lääkkeitä saa vain apteekista. Apteekista saa reseptilääkkeitä, jotka lääkäri on määrännyt. Apteekista saa myös itsehoitolääkkeitä ja hoitotarvikkeita.

Apteekissa neuvotaan, miten lääkkeitä ja hoitotarvikkeita käytetään.

Toinen henkilö voi hakea lääkkeesi apteekista. Asiointi toisen puolesta onnistuu, jos toisella henkilöllä on mukana paperinen potilasohjeesi tai Kela-korttisi. Lääkäri on antanut potilasohjeen, kun olet käynyt lääkärillä.

Itsehoitolääkkeiden käyttöohje on pakkauksessa. Reseptilääkkeessä on tarralla kiinnitetty ohje, jossa on lääkärin antama ohje lääkkeen käyttöön.


Joudunko maksamaan kaikki lääkkeet itse?

Suomessa et yleensä maksa itse koko hintaa lääkärin määräämistä lääkkeistä. Kela maksaa korvausta lääkkeistä, jotka lääkäri on määrännyt reseptillä. Saat Kela-korvauksen lääkkeestäsi yleensä jo apteekissa. Kaikki lääkkeet eivät kuulu Kelan korvauksen piiriin.

Lääke voi olla peruskorvattava tai erityiskorvattava. Lääkekorvauksiin liittyy myös joka vuosi itse maksettava osuus, jonka suuruus on 50 euroa. Itse maksettava osuus ei koske alle 19-vuotiaita lapsia.

Jos käytät paljon korvattavia lääkkeitä, itse maksettava osuus voi ylittää vuodessa niin sanotun lääkekattorajan, joka on noin 600 euroa. Lääkekattoraja on enimmäismäärä, jonka maksat vuodessa lääkkeistä. Sen jälkeen maksat korvattavasta lääkkeestä loppuvuoden ajan vain 2,50 euroa. Voit kysyä lisätietoja lääkekorvauksista apteekista. Ota apteekkiin aina mukaan Kela-korttisi tai paperinen potilasohje.


Kuinka usein lääkkeitä voi hakea apteekista korvattuna?

Saat lääkettä apteekista kerrallaan enintään 3 kuukauden lääkemäärän. Se tarkoittaa 90 päivän hoitoaikaa. Lääkkeesi annostusohjeesta lasketaan, kuinka monta lääkepakkausta Kela korvaa kerralla. Saat apteekista lisää lääkettä korvattuna vasta sen jälkeen, kun olet käyttänyt edellisellä kerralla ostamasi lääkevalmisteen melkein kokonaan.


Mitä tarkoittaa lääkevaihto?

Apteekilla on velvollisuus kertoa sinulle, jos apteekissa on lääkkeestä toisen valmistajan samanlainen lääke, joka on halvempi.

Saat tätä lääkettä apteekista, jos haluat. Se on sinulle edullista. Jos et halua vaihtaa lääkettä, joudut maksamaan itse lääkkeen hintaeron kalliimpaan valmisteeseen. Myös lääkäri voi kieltää vaihdon. Silloin saat korvauksen lääkkeen koko hinnasta.

Lääkevaihto on turvallista. Toisen valmistajan samanlainen lääke sisältää yhtä suuren määrän samaa vaikuttavaa aineitta.


Mikä on Omakanta?

Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu. Näet sieltä suomen ja ruotsin kielellä, mitä tietoja terveydenhuolto on kirjannut sinusta ja lääkkeistäsi. Pääset palveluun Kanta-palvelujen verkkosivuilta sekä osoitteella omakanta.fi.

Lue lisää: Opas turvalliseen lääkehoitoon

Источник: www.fimea.fi

Siirry ylösЯндекс.Метрика