Tällä palstalla julkaisemme Jyväskylän Uuden Apteekin apteekkari Harri Ovaskaisen vastauksia apteekkituotteihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lue lisää...

 


Huuliherpeksen itsehoito

Huuliherpes tai yskänrokko on yleinen HSV-1-viruksen aiheuttama sairaus. Huuliherpesrakkuloita puhkeaa useimmiten huulien alueelle sekä nenänpieliin ja leukaan. Herpeksen ensimmäinen oire on yleensä ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Tuntien kuluessa, ainakin seuraavaan päivään mennessä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertäviä. Niitä on useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa.

Huuliherpes tarttuu pisara- tai kosketustartuntana. Monet saavat viruksen tietämättään jo lapsuudessa. Ensimmäinen huuliherpes lapsella voi aiheuttaa erittäin kivuliaita oireita koko suuontelon alueelle. Virus saattaa olla tartunnan jälkeen elimistössä useita vuosia oireettomana, ja sen puhkeamiseen voivat vaikuttaa erilaiset syyt kuten vilustuminen, väsymys, kylmä viima, runsas altistuminen auringon valolle, kuukautiset, kuume ja stressi.

Herpes parantuu ilman hoitoa 1,5–4 viikossa. Lääkehoidon avulla oireita saadaan lievitettyä ja jopa ennalta ehkäistyä pahenemisvaihe. Apteekista saa ilman reseptiä valasikloviiria 500mg ja asikloviiriä 200 milligrammaa sisältäviä tabletteja. Valasikloviiri ja asikloviiri estävät herpesviruksen lisääntymisen ja ajoissa aloitettu hoito jopa ehkäisee viruksen aiheuttaman huuliherpeksen etenemisen rakkulavaiheeseen. Itsehoidossa valasikloviiria ja asikloviiria käytetään lääkärin aiemmin toteaman toistuvan huuliherpeksen hoitoon yli 18-vuotiailla aikuisilla. Valasikloviirin annostus on 4 tablettia kerrallaan kahdesti 12 tunnin välein ja asikloviiria otetaan puolestaan 1 tabletti 5 kertaa päivässä 5 päivän ajan.

Asikloviiriä sisältävien voiteiden tai pensikloviiriä teho on parhaimmillaan, kun hoito aloitetaan mahdollisimman varhain oireiden ilmaannuttua. Asikloviirivoidetta aletaan laittaa viidesti ja pensikloviirivoidetta jopa kymmenen kertaa vuorokaudessa heti herpeksen ensioireiden ilmestyessä ja hoitoa jatketaan viitisen vuorokautta.

Lisäksi on olemassa Compeed-huuliherpeslaastari, jota käytetään heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua ja sitä käytetään vuorokauden ympäri huuliherpeksen parantumiseen asti. Laastari vaihdetaan noin 12 tunnin välein, kun laastari alkaa hiljalleen irrota.

Toistuvasti infektioista kärsivän kannattaa ottaa aurinkomatkalle mukaan huuliherpeslääkkeet, sillä auringon UVB-säteily heikentää immuunipuolustusta ja herpes puhkeaa usein 2–3 aurinkoisen päivän kuluessa. Huulien suojaaminen huulivoiteella, jonka auringonsuojakerroin (SPF) on vähintään 15, estää herpeksen ilmaantumista kesällä ja aurinkomatkoilla.

Lääkeaineet ja lääkkeet:

  • Asikloviiri tabletteina (Aciclovir Sandoz , Aclovir ja Acyrax)
  • Asikloviiri voiteena (mm. Zovirax, Herpolips, Aclotad)
  • Pensikloviiri voiteena (Vectavir)
  • Valasikloviiri tabletteina (Flushnil)

Asikloviiri tabletteina (Aciclovir Sandoz , Aclovir ja Acyrax)

Asikloviiri tabletteina (Aciclovir Sandoz , Aclovir ja Acyrax)

Asikloviiri voiteena (mm. Zovirax, Herpolips, Aclotad)

Asikloviiri voiteena (mm. Zovirax, Herpolips, Aclotad)

Pensikloviiri voiteena (Vectavir)

Pensikloviiri voiteena (Vectavir)

Valasikloviiri tabletteina (Flushnil)

Valasikloviiri tabletteina (Flushnil)


Harri Ovaskainen, apteekkari
Jyväskylän Uusi Apteekki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylösЯндекс.Метрика