2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 7 ( 07 ) 2007

Kilpailua vai yhteistyötä?

Minä osallistun työni puolesta jatkuvasti erilaisiin seminaareihin, kokouksiin, konferensseihin yms., joissa puhutaan maahanmuuttajien elämästä, integroitumisesta, maahanmuuttajien ja kantaväestön keskinäisistä suhteista, maahanmuuttajien roolista suomalaisessa yhteiskunnassa jne. jne. Näistä keskusteluista, kirjoista ja artikkeleista voi huomata, että itse asiassa on olemassa kaksi tapaa suhtautua maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin.

Joillekin - ja heitä on valitettavan paljon - maahanmuuttajat ovat uhka tai parhaimmillaankin haaste. He kilpailevat suomalaisten kanssa resursseista. Tai työpaikoista. Tai – työttöminä ollessaan – työttömyyspäivärahoista. Tai vievät suomalaisia naisia (Miksei muuten miehiä? Minä ainakin sain yhden).

Maahanmuuttajat tuovat Suomeen aidsia, huumeita ja oman kulttuurinsa ja uskontonsa, mikä uhkaa perinteisiä suomalaisia arvoja. Toisin sanoen - maahanmuuttajat ovat pahoja, ja heidän olisi ollut parempi jäädä sinne, mistä ovat tulleet. Tämä asenne ei valitettavasti ole lainkaan harvinainen, eikä se ole tyypillinen ainoastaan rasisteille ja skineille. Näin voivat suhtautua työnantajat, opettajat, viranomaiset ja poliisi. Jopa maahanmuuttajien parissa työskentelevät ihmiset pitävät heitä joskus ”hankaluutena” ja yrittävät kaikin keinoin ”integroida” maahanmuuttajia suomalaiseen kulttuuriin.

Mistä tämä asenne johtuu? Minusta tuntuu, että se johtuu pelosta. Siis pelätään, että maahanmuuttajat vievät resursseja, työpaikkoja, rahaa, naisia; että he eivät halua “integroitua” ja aiheuttavat vain ongelmia ja konflikteja. Pelkoa maahanmuuttajia kohtaan synnyttää epävarmuus omasta asemasta: on todistettu, että rasismia ja muukalaisvihaa on eniten niillä, joilla on huonompi koulutus ja alhaisempi palkka, sekä työttömillä.

Pelko syntyy tietämättömyydestä. Epätietoisuus pelottaa: kuka tietää, millainen tämä maahanmuuttaja oikein on, kun hän on niin erilainen? Epätietoisuus ruokkii ennakkoluuloja: kun ei tunne maahanmuuttajia, on helppo ajatella, että he ovat pahoja – silloin ei tarvitse hävetä omia kielteisiä tunteitaan. Ollaan noidankehässä: pelko synnyttää ennakkoluuloja, ennakkoluulot ruokkivat pelkoa. Miten tästä kehästä päästään pois?

Pitää muuttaa omia asenteita. Maahanmuuttaja ei ole suomalaisille uhka (vaikka haaste hän kyllä joskus onkin). Maahanmuuttaja tarjoaa uusia mahdollisuuksia työtekijänä, naapurina ja kaverina: maahanmuuttaja tuo mukanaan oman näkökulmansa, omat kokemuksensa, omat mahdollisuutensa. Hän ei ole kilpailija – hän on yhteistyökumppani. Maahanmuuttajat ovat yksi ratkaisu tulevaan työvoimapulaan ja suurten ikäluokkien eläkkeellelähtöön – moni maahanmuuttaja työllistyy nimenomaan palvelualalle. Työnantajatkin (jotka ovat uskaltaneet ottaa ulkomaalaisia töihin) ovat ihmetellen todenneet, miten ahkeria ja hyviä työntekijöitä nämä maahanmuuttajat ovatkaan ja miten he rikastuttavat työyhteisöä. Suomalaiset (jotka ovat uskaltaneet lähestyä maahanmuuttajia) ovat huomanneet, miten mielenkiintoista on tutustua vieraaseen kulttuuriin ja miten ”normaaleja” maahanmuuttajat oikein ovat.

Asenteiden muuttaminen ei ole helppoa. Se vaatii aikaa ja työtä – molemmilta osapuolilta. Minä haluan uskoa, että se onnistuu ja että me kaikki alamme tehdä yhteistyötä. Jonakin päivänä. Jos me tosissamme haluamme.

Svetlana Sivil ja Mosaiikki-Vaasan porukka
Puh. 045 6331903

Voitte lähettää meille kirjeitänne, kysymyksiänne ja mielipiteitänne osoitteeseen:Korsholmanpuistikko 10 B 17 tai sähköpostitse
svsivil@suomi24.fi ja miri.asi@hotmail.com

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика