2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 7 ( 07 ) 2007

Pelikoukustakin voi päästä irti

Maahanmuuttajanuorille suunnattu kuntoutusprojekti tarjoaa tukea ja kuntoutusta peliriippuvuudesta kärsiville

Peliriippuvuus ei ole yhtä tunnettu kuin esimerkiksi huumeista tai alkoholista johtuvat riippuvuudet. Liiallinen pelaaminen voi kuitenkin johtaa vakaviin seurauksiin, kuten taloudellisiin vaikeuksiin, ongelmiin perheen kanssa tai terveyden heikkenemiseen.

- Maahanmuuttajien pelaaminen hallintaan on erityisesti maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnattu hanke, joka tarjoaa tukea ja kuntoutusta peliongelmaisille ja heidän läheisilleen, kertoo tiedottaja Elina Mattila. 

Perinteisten pelikoneiden lisäksi riippuvuuksia voi syntyä myös esimerkiksi puhelin- tai nettipeleihin. Nettipokeri on yksi peleistä, josta on puhuttu paljon viime aikoina.  Sen suosio selittyy suurilla voittosummilla, mutta suurin osa pelaajista häviää – joskus huomattaviakin summia.

Tietoa tarvitaan lisää

Peliongelmaisille maahanmuuttajanuorille suunnattu Maahanmuuttajien pelaaminen hallintaan –hanke (MaPe) käynnistyi vuoden alussa.  MaPella on toimipisteet Vaasassa ja Helsingissä.

Tuen ja kuntoutuksen lisäksi hanke pyrkii vastaamaan haasteeseen siitä, että peliongelmaa ei yleensä ole helppo tunnistaa.

- Koulutamme opettajia, sosiaali- ja nuorisotyöntekijöitä, sekä muita maahanmuuttajien parissa työskenteleviä tunnistamaan peliongelman. Tavoitteenamme on antaa ihmisille lisää tietoa peliongelmasta ja kertoa heille, mistä voi hakea apua, sanoo Vaasan pisteen työntekijä Tuula Emas.

Tiedon lisääminenkään ei valitettavasti aina riitä. Peliriippuvuudesta voi selvitä, mutta nuoren itsensä on ymmärrettävä, että hän tarvitsee apua. Nuoren on motivoiduttava saamaan pelaamisensa hallintaan.

Osa peliongelmaisista pääsee pois pelikoukusta jonkun tapahtuman, kuten rakastumisen tai uuden työpaikan kautta. Osa puolestaan löytää avun kuntoutuksesta.  Kuntoutukseen tulleille laaditaan kuntoutussuunnitelma ja autetaan mieltä askarruttavissa asioissa, kuten velkaneuvontaan hakeutumisessa.

Onko peliriippuvuus sitten erityisesti maahanmuuttajia koskettava ongelma?

- Emme tiedä, ovatko peliongelmat yleisempiä maahanmuuttajanuorten parissa kuin suomalaisten nuorten keskuudessa. Yhtenä projektin tarkoituksena on tutkia juuri tätä, kertoo projektikoordinaattori Anita Lähde.

Kysyntää palveluille kuitenkin on, joten ongelma koskee myös maahanmuuttajaväestöä. Monelle maahanmuuttajanuorelle avun hakemiseen saattaa olla suurempi kynnys kuin vaikkapa suomalaistaustaiselle nuorelle.
Myös kielitaito saattaa aiheuttaa ongelmia muiden peliongelmaisille suunnattujen palvelujen parissa. MaPe:n tiimi työskentelee kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Kuntoutusryhmien kieli valitaan aina osallistujien kielitaidon mukaan. Lisäksi voidaan tarvittaessa käyttää tulkkeja.

Tukea myös peliriippuvaisen läheisille

Peliongelmat koskettavat pelaajan lisäksi usein myös hänen läheisiään. MaPe-hanke tarjoaa siksi tukea myös pelaajan läheisille. Läheisille on tarjolla yksilöllistä tukea ja omia kuntoutusryhmiä. Läheisten ryhmään voivat tulla perheenjäsenet, kuten vanhemmat, puoliso tai tyttö- tai poikaystävä. Joskus läheinen voi olla myös hyvä ystävä. Näin voi olla esimerkiksi tilanteessa, jossa Suomeen muuttaneella nuorella ei ole perhettä mukanaan. 

Ensimmäiset pelaajille tarkoitetut kuntoutusryhmät ovat käynnissä Helsingissä. Vaasan ryhmä alkaa tammikuussa 2008. Ongelmapelaajien läheisille on omat kuntoutusryhmänsä, jotka alkavat Helsingissä marraskuussa ja Vaasassa tammikuussa.

Kaikki hankkeen tarjoamat palvelut ovat maksuttomia, eikä pelaajien tai läheisten tarvitse kertoa nimeään, jos ei halua. Hankkeen rahoittaa Raha-automaattiyhdistys (RAY).

Vaasan pisteen työntekijään Tuula Emakseen saa yhteyden puhelimitse numerosta 050 375 4762ja sähköpostitse tuula.emas@sosped.fi.

Lisää tietoa MaPe:sta löytyy internet-osoitteesta www.sosped.fi/gamecontrol

Elina Mattila, tiedottaja
Maahanmuuttajien pelaaminen hallintaan -projekti 

Pikatesti peliongelman tunnistamiseksi

Lie Bet on kahdesta pelaajalle esitettävästä kysymyksestä koostuva pikatesti, joka auttaa tunnistamaan peliongelman.

1. Oletko koskaan tuntenut tarvetta käyttää pelaamiseen enemmän kuin olit aikonut?

2. Oletko koskaan valehdellut läheisillesi pelaamisesta?

Jos vastaus toiseen tai molempiin kysymyksiin on Kyllä, kyseisellä henkilöllä saattaa olla peliongelma. Tällöin asiaa on selvitettävä tarkemmin ja arvioitava, onko pelaaja ohjattava avun piiriin.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика