2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 7 ( 07 ) 2007

Comeetta tukee nuoria

Jupiter-säätion nuortenpalvelut

Jupiter-säätiöstä on muutamassa vuodessa tullut tärkeä osa Vaasan työelämää. Säätiön toiminta-ajatuksena on: “Jupiter-säätiön työvalmennuskeskuksen palvelut tukevat asiakkaiden työllistymistä ja kouluttautumista parantamalla yksilön työ- ja toimintakykyä ohjatun työn sekä yksilö- ja ryhmävalmennuksen avulla”.  Nuorille, joiden työllistyminen on usein vaikeaa, on kehitetty omia palveluja.  Keskustelin Jupiter-säätiön nuoriso-ohjelmista ja nuorille tarkoitetusta Comeetta-valmennuksesta yksilövalmentaja Johanna Mattilan kanssa.

Ensinnäkin, kenelle teidän palvelunne on tarkoitettu?

– Se riippuu vähän palvelusta. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että meillä on erilaisia palveluita työttömille nuorille aikuisille. Kaikkiin palveluihin sisältyy työ-, yksilö- ja ryhmävalmennusta, mutta näiden tekijöiden painotus vaihtelee sen mukaan, mikä palvelun tavoite on.

Yksi palveluistamme on Comeetta-valmennus. Se on työharjoittelua, joka on tarkoitettu 17–25-vuotiaille työttömille nuorille. Comeetta-valmennuksen kautta nuoret voivat olla työharjoittelussa joko Comeetta-ryhmässä tai sitten ns. suorassa työharjoittelussa.

Mikäli nuori on työharjoittelussa ryhmämuotoisessa Comeetta-valmennuksessa, kestää työharjoittelu kolme kuukautta. Tästä ajasta puolet on ryhmätoimintaa nuortenpalveluissa ja puolet työtoimintaa joko Jupiterin työosastolla tai sitten jossakin yrityksessä.

Suorassa työharjoittelussa nuori on jollakin Jupiterin työosastoista työharjoittelussa ja käy säännöllisesti yksilövalmennuksessa. Suorat työharjoittelijat eivät kuulu ryhmiin, mutta heillä on mahdollisuus osallistua Comeetta-ryhmän toimintaan, jos he näin haluavat.

Ryhmätoiminnassa teemoina ovat arki, hyvinvointi sekä työhön ja koulutukseen liittyvät asiat. Työtoiminnan ensimmäinen jakso pidetään aina jollakin Jupiterin omista työosastoista. Toisella jaksolla nuori voi halutessaan mennä johonkin yritykseen työhön, me autamme työharjoittelupaikan löytämisessä. Mielestäni työharjoittelu on todella hyvä asia erityisesti maahanmuuttajanuorelle, koska harjoittelupaikassa hän pystyy tutustumaan suomalaiseen työkulttuuriin ja saamaan työkokemusta. Näin työelämän pelisäännöt tulevat tutuiksi ja nuori saa harjoitella työntekoa turvallisessa ympäristössä.

Myös yksilövalmennus on hyvin olennainen osa Jupiter-säätiössä tapahtuvaa työharjoittelua. Yksilövalmentajan kanssa käydään läpi nuoren elämäntilannetta ja siihen vaikuttavia asioita sekä tehdään tulevaisuudensuunnitelmia. Jokaisella nuorella on aina oma nimetty yksilövalmentajansa. Nuoren kanssa tehdään kirjallinen jatkosuunnitelma, jonka mukaan nuorta pyritään tukemaan. Jos joku nuori jää työttömäksi heti jakson jälkeen, me tuemme häntä myös työharjoittelun päätyttyä. Otamme yhteyttä ja mietimme yhdessä nuoren kanssa erilaisia koulutukseen ja työhön liittyviä vaihtoehtoja. Nuori voi jatkaa meillä myös suorassa työharjoittelussa Comeetta–ryhmän jälkeen.

Ryhmäkoot Comeetassa vaihtelevat, yleensä ryhmään kuuluu kymmenestä viiteentoista nuorta. Kaiken kaikkiaan työharjoitteluun osallistuu noin kuusikymmentä nuorta vuodessa. Vuoden aikana järjestämme kolme Comeetta–ryhmää, joihin on erikseen omat hakuaikansa. Ennen ryhmän alkamista haastattelemme kaikki Comeettaan hakeneet nuoret ja teemme valinnat sen jälkeen.


Yksilövalmentaja Johanna Mattila

Miten nuoret tulevat teille?

– Osa nuorista  tulee  työvoimatoimiston tai jonkun  muun tahon lähettämänä ja osa tulee itse suoraan kysymään työharjoittelupaikkaa. Voidakseen aloittaa työharjoittelun nuoren tulee olla työttömänä työnhakija työvoimatoimistossa. Me kysymme aina, onko nuori käynyt työvoimatoimistossa tai neuvomme menemään sinne. Alaikäraja on 17 vuotta, koska vasta silloin nuorella on oikeus saada Kelan maksamaa työmarkkinatukea työharjoittelun ajalta.

Onko teillä paljon maahanmuuttajanuoria?

Yleensä joka Comeetta-ryhmässä on mukana maahanmuuttajanuoria. Meillä ei ole pelkästään maahanmuuttajille suunnattuja ryhmiä, vaan ryhmässä on aina myös suomalaisia nuoria. Comeetta-ryhmässä on ollut yleensä kahdesta neljään maahanmuuttajaa per ryhmä. Maahanmuuttajanuoria on lisäksi suorassa työharjoittelussa.

Mihin nuoret haluavat mennä työharjoitteluun? Onko heillä suosikkipaikkoja?

Minun kokemukseni mukaan ei oikeastaan ole mitään tiettyä alaa, joka kiinnostaisi nuoria erityisesti. Lähdemme tiedustelemaan harjoittelupaikkoja eri aloilta nuorten kiinnostuksen mukaan. Yrittäjät ovat ottaneet mielellään vastaan harjoittelijoita ja se on todella hieno juttu.

Mitä Comeetan ryhmätoiminta sisältää?

– Ryhmän alkaessa nuoret saavat itse esittää toiveita siitä, millaisia tutustumiskäyntejä tehdään ja mistä asioista he kaipaavat tietoja. Hyvinvointiin liittyen puhutaan mm. mielenterveysasioista ja päihteistä ja tutustutaan kaupungin palveluihin. Yleensä on puhuttu myös kiusaamisesta, väkivallasta ja seksuaalisuudesta. Lisäksi nuoret miettivät omaa arki- ja päivärytmiään sekä sitä, mitä niihin sisältyy. Kokeilemme myös eri harrastusvaihtoehtoja, jotta nuoret saisivat tietoa siitä, mitä vaihtoehtoja Vaasassa on tarjolla ja paljonko eri harrastukset maksavat. Arkielämään liittyen tutustutaan mm. Kelan erilaisiin lomakkeisiin, joihin jokainen meistä törmää elämänsä eri vaiheissa. Lisäksi tutustutaan asuntohakemuksiin ja käydään mm. Pikipruukissa tutustumiskäynnillä sekä mietitään rahankäyttöön ja asumiskustannuksiin liittyviä asioita. Pyrimme tarjoamaan tietoa ja taitoa nimenomaan nuorille tärkeistä asioista ja tukemaan nuoria realististen jatkosuunnitelmien tekemisessä.

Tervetuloa tutustumaan Jupiterin nuortenpalveluihin!

Comeetasta voi tiedustella lisää
Kati Ahoselta, puh. 040-709 3967.

Haastattelu: Svetlana Sivil

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика