2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 2 ( 02 ) 2007

Vöyrinkaupungin koulu – maahanmuuttajaopetus

Vöyrinkaupungin koulua voidaan hyvällä syyllä sanoa monikulttuuriseksi, sillä koulussamme opiskelee maahanmuuttajataustaisia oppilaita yli 10 % koulun oppilasmäärästä. Monikulttuurisuus on lyhyesti sitä, että elämme erilaisina yhdessä, kunnioittaen sekä omaa että toisen kulttuuria ja hyväksymme erilaisuuden ympärillämme niin suomalaisissa kuin maahanmuuttajissakin. Maahanmuuttajien ohjautuminen kouluumme johtuu siitä, että meillä toimii yläasteikäisten oppilaiden valmistava opetus. Valmistava opetus on tarkoitettu kaikille peruskouluikäisille oppilaille, jotka tulevat maahamme, ja se voi kestää puolesta vuodesta vuoteen. Uusille tulokkaille opetetaan suomea vieraana kielenä (suomi toisena kielenä) ja annetaan perusvalmiudet aloittaa opiskelu omaa ikätasoa vastaavassa luokassa.
Jos oppilaan koulutausta on riittävä, vuosi valmistavassa opetuksessa riittää eteenpäin siirtymiseksi.

Tarkoitus ei ole keskittyä lukuaineisiin, vaan pyrimme antamaan valmiudet  jatkaa tukitoimin eteenpäin. Kestää tietysti vuosia, ennen kuin oppilas on opiskelussa verrattavissa suomalaisiin ikätovereihinsa. Vaikka puhekieli alkaa sujua nopeasti, on opiskelukielen hankkiminen pitkä ja vaativa prosessi. Tässä prosessissa tarvitaan edelleen suomi toisena kielenä opiskelua, tukiopetusta ja henkilökohtaista opiskeluohjelmaa. Kuinkahan nopeasti itse kuvittelisit opiskelevasi vaikkapa arabian tai persian kielellä maassa, jossa kirjaimetkin ovat ihan erilaisia ja menevät oikealta vasemmalle.


Cveta Jovanovska ja Raija Laaksonen

Kaikki nuoret eivät ole niin onnekkaita, että heillä olisi ollut mahdollisuus käydä koulua omassa maassaan. Pakolaisleireiltä ja sodan jaloista, keskeltä kriisiä, tulee meille jatkuvasti uusia tulokkaita, jopa luku- ja kirjoitustaidottomia nuoria. On selvää, että heidän on mahdotonta siirtyä perusopetuksen puolelle, tiedot ja taidot eivät riitä. Tähän haasteeseen on koulussamme haluttu vastata ja kouluumme on kehitetty Nivel-luokat, joissa jokainen oppilas saa teoria-aineissa opetusta, joka vastaa oppilaan omaa tasoa, käytännön aineissa heidät on integroitu perusopetuksen ryhmiin. Nivel-luokilla voi opiskella niin kauan kuin tarve vaatii, vuosittain oppilaita on noin 30. Tarkoitus on saavuttaa jokaisen oppilaan kohdalla valmiudet siirtyä toiselle asteelle, emme halua kenenkään putoavan kelkasta tässä vaiheessa: syrjäytymisen ehkäiseminen onkin tärkein tavoitteemme.

Meillä on etuoikeus aloittaa kansainvälisyyskasvu omassa koulussamme, sillä voimme oppia tärkeitä vuorovaikutustaitoja joka päivä. Voimme nähdä uudet tulokkaat voimavarana koulun urheilussa, musiikissa, tanssissa, ruoanlaitossa, ym. He tuovat mukanaan tietoja ja taitoja, joita emme voi kirjoista oppia, voimme tutustua eksoottisiin kieliin ja kulttuureihin ja samalla opettaa omaa suomalaista perinnettämme ja kulttuuriamme.

Maahanmuuttajanuorten toiveena on saada hyvä koulutus, päästä töihin, saada suomalaisia ystäviä ja oppia tuntemaan lähemmin uutta kotimaataan. Me voimme omalta osaltamme auttaa tässä integraatiossa tukemalla heitä, kun he ponnistelevat vieraalla kielellä uusien haasteiden edessä.

Raija Laaksonen
Vöyrinkaupungin koulun opettaja ja
Maahanmuuttajaperheiden kotouttamisen ja
kotoutumispolun tuki ry:n puheenjohtaja

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика