2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (10)


№ 3 (09)


№ 2 (08)


№ 1 (07)

№ 2 ( 08 ) 2012

Verraton venäjä -hanke kannustaa peruskoululaisia venäjän opiskeluun

Kuuden pohjoissavolaisen kunnan yhteinen Verraton venäjä -hanke sai kolmevuotisen rahoituksen Pohjois-Savon liitolta 1.8.2011 alkaen.

Hanke alkoi näyttävästi koululaisille järjestetyillä messuilla.

Kuva: Tiina Ynnilä.

Kuopion, Iisalmen, Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Varkauden yhteinen hanke tähtää venäjän kielen aseman parantamiseen peruskouluissa. Hankkeessa pyritään edistämään ja lisäämään venäjän kielen opiskelua peruskouluissa monin eri keinoin. Tarkoituksena on luoda myönteisiä mielikuvia Venäjästä, sen kulttuurista ja kielestä sekä tiedottaa oppilaita ja vanhempia venäjän kielen osaamisen hyödyistä.

Hanke on tärkeä elinkeinoelämälle, sillä itäsuomalaiset yritykset tarvitsevat yhä enemmän venäjän osaajia. Kaupankäynti Venäjälle lisääntyy ja venäläisten matkailijoiden määrä Itä-Suomessa kasvaa. Myös päivittäistavarakaupalla on kasvava tarve rekrytoida sekä vakituisia että kausityöntekijöitä, joilla on hyvä Venäjän kulttuurin ja kielen tuntemus. Hankkeen yhteistyökumppaneina on etenkin yrityksiä, joilla on kokemusta Venäjän-kaupasta tai venäläisistä asiakkaista yrityksissään ja jotka tiedostavat venäjän kielen osaamisen merkityksen Itä-Suomessa.

Boris Kudrjavtsevin nukketeatteri Tikapuut esiintyi kouluilla ja Kuopion
ortodoksisessa seurakunnassa. Kuva
: Viktoria Glubokova .

Venäjän kieltä markkinoidaan nuorille tapahtumien ja kampanjoiden avulla. Hankkeen starttina järjestettiin Venäjä-aiheiset messut peruskoululaisille marras-joulukuun vaihteessa Kuopion musiikkikeskuksella. Kolmepäiväisten messujen aikana venäjän kieleen ja kulttuuriin tutustui noin 2 300 lasta ja nuorta. Nuoria lähestytään hankkeessa myös heidän omilla foorumeillaan, esim. hankkeen omalla Facebook-sivulla. Kiinnostusta Venäjään ja venäjän kieleen heräteltiin hankkeen alussa myös järjestämällä piirustuskilpailu. Hanke tekee yhteistyötä kuntien nuorisovaltuustojen kanssa, mikä mahdollistaa nuorilta itseltään tulevien toiveiden huomioimisen hankkeen toimintamuotoja suunnitellessa.

Vanhemmat ovat tärkeä kohderyhmä hankkeessa, koska usein oppilaan kielivalinnan takana ovat vanhempien arvostukset ja asenteet. Vanhemmille on järjestetty mm. Venäjä-aiheinen vanhempainilta marraskuussa yhteistyössä muiden koulutusasteiden ja elinkeinoelämän edustajien kanssa. Tavoitteena on tarjota vanhemmille ajantasaista tietoa venäjän kielen osaamisen hyödyistä nuorille etenkin työelämään hakeutuessa.

Talven aikana kouluissa on saatu nauttia venäläisen kulttuurin eri muodoista. Helmikuussa Kuopion musiikkipainotteisissa kouluissa kävi esiintymässä pietarilainen lapsikuoro Sinapinsiemen. Maaliskuussa Varkauden, Kuopion, Siilinjärven ja Nilsiän kouluissa nähtiin petroskoilaisen nukketeatteri Tikapuiden hurmaava satuesitys Laiska Aljonka. Esitysten kautta venäjän kieli on tullut oppilaille tutummaksi, ja he ovat saaneet omakohtaisia kokemuksia venäläisestä kulttuurista.

Koululaisille järjestetyn piirustuskilpailun voitti Fanny Plaketti tällä työllään.

Hankekunnissa venäjän kielen valinnat peruskoulussa ovat pääasiassa lisääntyneet. Suurin ryntäys venäjän valinnaisryhmiin koettiin Kuopiossa, jossa tulevana lukuvuonna uusia venäjän kielen valinnaisryhmiä aloittaa peräti kahdeksan. Edellisvuonna Kuopiossa aloitti vain yksi venäjän kielen valinnaisryhmä. Uusista venäjän ryhmistä kaksi on neljänneltä luokalta alkavia A2-venäjän ryhmiä, ja loput kuusi kahdeksannelta luokalta alkavia B2-venäjän ryhmiä. Tuleva lukuvuosi on venäjän opiskelun kannalta historiallinen, sillä koskaan aiemmin venäjän A2-ryhmiä ei ole Kuopiossa muodostunut, vaikka venäjää on tarjottu kaupungissa A2-kielenä jo vuodesta 1998.

Nilsiässä ja Varkaudessa ryhmien määrä kaksinkertaistui edellisvuodesta. Varkaudessa valinnaiskielten nousua selittää myös A2-kielen ottaminen uudelleen kaupungin kieliohjelmaan vuosien tauon jälkeen.

Rohkaisevien tulosten myötä ”Verratonta venäjää” on mielenkiintoista jatkaa myös kaksi seuraavaa hankevuotta, uusia tapahtumia ja kielitempauksia suunnitellen ja toteuttaen.

Eveliina Bovellan
hankekoordinaattori

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика