2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (06)


№ 3 (05)


№ 2 (04)


№ 1 (03)

№ 4 ( 06 ) 2011

Yrittäjyys - tie menestykseen

Tilastojen mukaan* Ylä-Savon työttömistä 16,7% on maahanmuuttajia, ja suurin osa näistä on naisia.

Työn löytäminen on suuri ongelma monille maahanmuuttajanaisille. Heikko kielitaito, riittämätön koulutus ja huono sosiaalinen integroituminen Suomalaiseen yhteiskuntaan hankaloittavat muista maista tulleiden työnhakua. Hyvästä kotimaassa saadusta koulutuksesta ja suuresta työinnosta huolimatta monet jäävät työttömiksi ja joutuvat etsimään paikkaansa Suomen auringossa vuosikausia.

Ongelmaan voi olla monta ratkaisua, kuten uuden ammatin opiskeleminen, kielikurssit, työharjoittelu, uusiin työmahdollisuuksiin tutustuminen ja oppisopimuskoulutus.

Ulospääsyn tilanteesta voi tarjota myös yrittäjyys. Monien mielestä yrittäjyys on vaikeaa ja riskialtista, mutta Iisalmessa on myös maahanmuuttajanaisia, jotka ovat löytäneet siitä oman tiensä menestykseen. Heidän joukossaan on kampaajia, manikyristejä, kauppojen ja matkatoimistoiden omistajia, siivoojia ja hierojia.

Yksi näistä naisista on Olga Masjukevitš, joka perhesyistä muutti Suomeen Viipurista yhdeksän vuotta sitten. Hän on ehtinyt opiskella kieli- ja ATK-kursseilla sekä kauppaopistossa, olla harjoittelussa monissa eri paikoissa, tehdä paljon vapaaehtoistyötä seurakunnassa ja myös tutustua kirpputoritoimintaan.

Kaikki tämä auttoi häntä oman liikkeen - kirpputorin perustamisessa. Idean muuttaminen todellisuudeksi vaati suuria ponnisteluja. Tarvittiin tietoa siitä, miten tämä onnistuisi. Näiden ajatusten kanssa Olga kääntyi Iisalmen TE-toimiston puoleen, siellä hänelle ehdotettiin yrittäjäkurssia. Olga suoritti kurssin menestyksekkäästi. Kurssilla häntä autettiin tekemään yrityssuunnitelma ja laskemaan sen taloudellinen kannattavuus.

Suunnitelman pohjalta Olga alkoi toteuttaa ajatustaan. Hän löysi sattumalta sopivan paikan liikkeelleen Iisalmen keskustasta, ja ajatus alkoi saada selkeät ääriviivat. 1.5.2010 rekisteröitiin Onnenpyörä-niminen yritys, samanniminen kahvila-kauppa aukesi 1.8.2010.

Olga painottaa mainonnan ja asiakkaiden houkuttelun tärkeyttä. Hän mainitsee, että nyt hänellä ei ole enää lainkaan vapaa-aikaa, mutta se ei haittaa, koska työn kautta hän voi toteuttaa osaamistaan ja elämänsuunnitelmiaan. Uutena ajatuksena on ollut pienen venäjänkielisen kirjaston perustaminen. Siihen Olga on lahjoittanut omia kirjojaan ja monet muutkin vapaaehtoiset ovat kantaneet kortensa kekoon.

Olgan periaate on: älä masennu, pysy aina liikkeessä. Aina löytyy ihmisiä, jotka voivat auttaa ja tukea uuteen alkuun. Olga kokee löytäneensä oman tiensä menestykseen yrittäjyyden kautta.

Teksti ja kuva: Margarita Titova
Suomennos: Tiia Moilanen

* Niina Kivilä, Muualta tulleet numeroina / Tilastollinen selvitys ulkomaalaistaustaisesta väestöstä Itä-Suomessa / Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ymparistökeskuksen julkaisuja 9 / 2011

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика