2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (06)


№ 3 (05)


№ 2 (04)


№ 1 (03)

№ 3 ( 05 ) 2011

Kokeiluhanke 2011-2013 osallisena Kuopiossa

1.9.2011 voimaan tulevan kotoutumislain uudistuksen tavoitteena on, että Suomeen muuttavien henkilöiden alkuvaiheen ohjausta ja kotoutumiskoulutusta parannetaan. Valtakunnallinen Osallisena Suomessa -hanke on yksi suurimmista vireillä olevista maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamiseen tähtäävistä hankkeista. Se on käynnistetty sisäasiainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kuntaliiton, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin yhteistyöllä ja yhteisrahoituksella. Osallisena Suomessa -hankkeeseen on valittu 10 kokeiluhanketta, joissa on mukana 17 kuntaa. Kuopion kaupunki on yksi hankkeen toteuttajista.

Osallisena Suomessa -hankkeen tavoitteena on luoda paremmat edellytykset maahanmuuttajien kotoutumiselle, kokeilla vaihtoehtoisia tapoja koulutuksen järjestämiseen sekä kehittää koulutuksen sisältöjä ja alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa. Hankkeessa kehitetään kotoutumiskoulutukselle malli, joka otettaisiin valtakunnalliseen käyttöön kokeilun jälkeen. Kotoutumiskoulutusta järjestettäisiin kolmen polun mallilla: (1) nopeasti työmarkkinoille suuntaavien polku, (2) erityistä tukea tarvitsevien polku ja (3) lasten ja nuorten polku. Kuntien kokeiluhankkeissa kokeillaan erilaisia joustavia tapoja järjestää kotoutumiskoulutusta ja tehostetaan suomen kielen opetusta, yhteiskuntaperehdytystä sekä työllistymistä ja työelämään osallistumista tukevaa opetusta.

Kuopio osallistuu valtakunnalliseen hankkeeseen Osallisena Kuopiossa (OSKU) -kokeiluhankkeella. Kaikille poluille suunnattuja koulutuksia järjestävät Kuopion Setlementti Puijola ry, Kuopion kansalaisopisto sekä Savon ammatti- ja aikuisopisto. Ensimmäinen kuukauden kestävä ”Tervetuloa Suomeen” -kurssi on käynnistynyt kesäkuussa. Kurssilla keskitytään alkeiskielitaidon saavuttamiseen sekä arkipäivän tilanteista selviämiseen. Vuoden 2011 aikana järjestetään kolme samantyyppistä kurssia. Kursseille voi hakea Kuopion TE-toimiston kautta.

Syksyllä 2011 käynnistyy koulutetuille maahanmuuttajille suunnattu tehostettu suomen kielen koulutus, joka toteutetaan pääosin työpaikoilla. Koulutuksessa keskitytään työelämässä tarvittavan suomen kielen oppimiseen sekä työelämätietouden lisäämiseen. Syksyllä käynnistyvät myös kotiäideille ja senioreille suunnatut ”Kotoa mukaan yhteisöön” -kurssit sekä 17-25-vuotiaille oppivelvollisuusiän ylittäneille nuorille suunnattu koulutus. Nuorten koulutuspolun tavoitteena on, että nuoret saavuttavat sellaisen suomen kielen taidon ja opiskeluvalmiudet, että he pääsevät jatkamaan ammatillisiin opintoihin. Koulutuksista saa lisätietoja Kuopion TE -toimistosta sekä koulutustahoilta.

Osallisena Kuopiossa -kokeiluhanketta hallinnoi Kuopion kaupunki, ja hanke kestää kesäkuuhun 2013. Lisätietoja hankkeesta antaa projektikoordinaattori Tiina Päivinen, tiina.paivinen@kuopio.fi, gsm 044 718 2023.

Teksti: Tiina Päivinen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика