2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (17)


№ 3 (16)


№ 2 (15)


№ 1 (14)

№ 1 ( 14 ) 2015



Suomalaiset kansallispuvut Viipurin linnassa

Valeri omistaa tämän näyttelyn äidilleen, joka työskenteli opettajana 40 vuotta.

7.3. Viipurin linnassa avataan taiteilija Valeri Bogdanovin näyttely ”Imatralaiset ja kansallispuku”. Hän itse pitää itseään Enson kaupungin asukkaana. Jo kahden vuoden ajan Valeri on tutkinut naapurivaltio Suomen kansallispukuja. Syynä tähän valtaisaan työhön on käynti Kansallispukujen tuuletuspiknikillä, joka pidetään Imatralla joka vuosi 5.8. Tänä vuonna Suomessa muuten juhlitaan 130 vuotta täyttävää suomalaista kansallispukua. Pääjuhlallisuudet tapahtuvat puistossa Valtion hotellin lähellä.


Valeri on omistanut näyttelyn äidilleen (keskellä)

Töissään taidemaalari yrittää mahdollisimman hyvin paljastaa kansallispukuteeman. Hänen taulujensa sankarit ovat todellisia ihmisiä, suomalaisen kulttuurin edustajia ja taiteilija on maalannut ne elävistä malleista. Hyvä muisti ja kamera ovat vain apuvälineitä, joiden avulla kankaalle on ilmestynyt uskomattoman kauniita kuvia ja kohtauksia, joita nähtiin Kansallispukujen tuuletuspiknikillä.

Näyttelyn avajaisiin saapui kokonainen delegaatio Imatralta, joista osa oli pukeutunut nimenomaan kansallispukuun. Vaikutti siltä, että taiteilijan työt olisivat heränneet henkiin ja teosten henkilöt olisivat kulkeneet yhdessä näyttelyyn osallistujien kanssa arvostelemassa taidemaalarin töitä.

Mielipiteet ja kommentit

Virpi Kaisto Imatralta sanoi, että näyttely teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Hän kiinnitti erityistä huomiota sen kesäiseen tunnelmaan, koska taulut olivat maalattu kirkkailla, täyteläisillä väreillä ja taiteilija on tasapainoillut kontrastien välillä. Virpi piti todella paljon siitä, kuinka taiteilija on tuonut suomalaisen kulttuurin esille.


Virpi Kaisto

Kääntäjä ja Imatran seudun Kalevalaiset ry:n puheenjohtaja Helena Roiha, jonka muotokuva on esillä näyttelyssä, saapui Viipuriin kansallispuvussa. Tämäkin antoi katsojille mahdollisuuden omin silmin vakuuttua melkein valokuvan tarkasta teoksesta. Helena kertoi, että hän on ollut taiteilijan ystävä jo vuodesta 1983 lähtien, ja he ovat toteuttaneet yhdessä monia mielenkiintoisia projekteja. Hän on Valeri Bogdanovin teosten suuri ihailija.

Imatran entinen kaupunginjohtaja Tauno Moilanen, näyttelyn kunniavieras, muisteli, kuinka hän tutustui Valeri Bogdanoviin. Yhdellä ensimmäisistä reissuistaan Svetogorskiin häntä ilahdutti erityisesti valtava teos Pietari Suuresta, joka oli tehty Komandor-kahvilan seinälle. Valitettavasti, tämä teos löytyy enää vain valokuvista ja taiteilijan luonnoksista. Herra Moilanen toivoi, ettei taidemaalari jättäisi menestyksekästä työtään vaan jatkaisi taiteen parissa.

– Nämä ovat erittäin värikkäitä töitä ja on erittäin vaikuttavaa nähdä tuttuja kasvoja tauluissa! Kiitos taiteilijalle erinomaisista töistä, Svetogorskin kaupunginjohtaja Raisa Generalova sanoi.

Viipurin linnan valtion museon johtaja Svetlana Abdullina puolestaan huomautti, että museo otti tämän merkittävän näyttelyn mielellään seinilleen, jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus tutustua suomalaiseen historiaan ja kulttuuriin.


Helena Roiha, Valeri Bogdanov ja Svetlana Abdullina

Vastaus on lähellä

– Kun teet muotokuvia naisista, taiteilija Valeri Bogdanov eritteli havaintojaan, niin alat ymmärtää sitä hyvin pientä eroa venäläisten ja suomalaisten naisten mentaliteeteissa.

– Mitä kieltä mallinne puhuvat? kysyin Valeri Aleksandrovitšilta.

– Karjalan murteella! Karjalaiset ovat helppoja ja iloisia, ylpeitä ja itsenäisiä. Halusin täyttää tauluni helppoudella ja auringolla, taiteilija kertoo hymyillen.

On syytä huomauttaa, että näyttelyssä olevat työt ovat vasta puolet siitä, mitä taiteilija suunnitteli tekevänsä. Hänen suunnitelmissaan on jatkaa kansallispukuteeman parissa ja ottaa samalla seuraava askel naisen sydämen salaisuuden ratkaisemiseksi.

Teksti: Dmitri Andronov

Kuvat: Natalia Polichenko

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика