Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 29 ) 2017
Helmikuun alussa Sellon kirjastossa Espoossa avattiin näyttely Inkerikeskuksen työntekijä Svetlana Teltevskajan kokoelmasta
Svetlanan keräämä vartijahahmojen kokoelma on alkuperäinen ja yksi maailman suurimpia. Tällä hetkellä kokoelmassa on yli 900 nukkea 90 maasta. On merkittävää, että näyttely avattiin Kansallisen hätäkeskuspäivän aattona. Se on kansallinen merkkipäivä Suomessa, jota vietetään 11. helmikuuta, ja se on omistettu yleiselle hätänumerolle 112.
Monet eivät tiedä, että sotilaiden, poliisien tai vastaavien muiden uniformujen kerääminen ja kaikki mitä siihen liittyy, on tieteelliseltä nimitykseltään uniformologiaa. Kokoelmaa kerätessä uniformuihin liittyviä tietoja kerääjät tarvitsevat muotoseikkoihin ja arvomerkkeihin. Tähän aiheeseen liittyvät myös valokuvakokoelmat, normit ja tässä tapauksessa, esimerkiksi, nuket.
Kaikki alkoi, kuten usein käy, yllättävästä lahjasta. Svetlana on entinen venäläinen miliisi yli 30-vuotisella kokemuksella. Ennen hän ei voinut kuvitellakaan, että harrastaa jotain, joka on suoraan sanottuna, ei-naisellinen harrastus. Vuonna 1994 hän sai lahjaksi pari nukkea, jotka olivat nuorempien liikennetarkastajien asussa. Niistä kaikki alkoi…
Siitä on kulunut yli 20 vuotta. Näinä vuosina Svetlana Teltevskajan kokoelma ei ole vain kasvanut maailman suurimmaksi, vaan sen ”rekisteröinti” on vakiintunut Suomeen. Vieläkin kokoelman poliiseja lähetetään usein matkustamaan ympäri maailmaa: Uuteen-Seelantiin, Kreikkaan, Viroon… Svetlana on Kansainvälisen poliisiyhdistyksen (IPA) jäsen ja on sen takia esitellyt useamman kerran kokoelmaansa erilaisissa poliiseille suunnatuissa foorumeissa.
Miten eri maiden nuket ja hahmot ovat päätyneet hänen kokoelmaansa? Jotkut tuodaan ystävien matkoilta, jotkut hankitaan kansainvälisistä huutokaupoista, kuten esimerkiksi vedettävä musiikkipoliisi USA:sta. Monet vuodet tämä lelu ilahdutti oikeaa poliisia Bostonissa, mutta hänen kuolemansa jälkeen ystävät myivät hänen omaisuutensa, jolloin nukke löysi Svetlanan luo. Tai Fidžin poliisin näköinen nukke, joka sijaitsi yli 30 vuotta Australiassa, on myös kokoelmassa. Joskus nuket itse valitsevat itselleen ”ammatin”. Kerran Svetlanan käsiin ilmestyi avojaloin oleva valkovenäläistä vartijaa muistuttava hahmo. Miksi se oli sellainen? Tekijän mukaan siitä piti tulla joulun enkeli. Mutta seuraavana päivänä valmistumisensa jälkeen enkeli istui ja siltä putosi jostain käsittämättömästä syystä siivet. Hahmo piti välittömästi pelastaa. Näin se sai ihmisen muodon ja virkapuvun sekä haaveilevan katseen. Miksi se oli avojaloin? Sen kenkiin ei yksinkertaisesti ollut löytynyt materiaalia.
Svetlanan kokoelmassa ei tietenkään ole vain nukkeja. On myös kelloja, erilaisia telineitä, tuhkakuppeja, rannekelloja, kynttilöitä ja joulukoristeita. Jopa kokonainen lelupoliisirykmentti löysi hänen kodistaan turvapaikan! Satojen hahmojen joukossa on myös ne rakkaimmat. Esimerkiksi, gzhel-posliinista tehty ”Petrovitš”, jolla on kukkakimppu, antiikkinen musikaalinukke tai posliininen Stjopa-setä. Monet nuket ovat saaneet nimensä niiden tekijöiden mukaan, jotkut muistuttavat paljon Svetlanan kollegoita, ja ovat saaneet nimensä prototyyppiensä mukaan…
Tiedättekö muuten, että Suomessa poliisit nauttivat erityistä luottamusta ja ovat suosittuja. Kyselyn mukaan lainvalvojiin luottaa n. 90 % kansasta.
Teksti ja kuvat: Maksim Vitol
Suomennos: Maria Lepistö