Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 29 ) 2017
Vietämme ”Art-Europa” -projektin juhlavuotta!
Kutsumme festivaaliin kaikki ystävämme!
Vuodesta 2001 alkaen kansainvälinen lasten ja nuorten taiteellisen toiminnan tukisäätiö ”Meidän tulevaisuutemme” on järjestänyt festivaaleja ja kilpailuja Venäjällä – sekä sen lähiympäristössä että vähän kauempana: Valko-Venäjällä, Saksassa, Kreikassa, Montenegrossa, Espanjassa ja tietysti myös Suomessa.
Musiikillinen kilpailu- ja festivaaliristeily ”Art-Europe” on säätiön ulkomaille suuntautuvan toiminnan lippulaiva. Kymmenen vuoden ajan taiteen harrastajat kaikkialta Venäjältä – Kalingradista Tšukotkaan – ovat tuoneet kevään mukanaan Helsinkiin hiottuine ohjelmanumeroineen, heleine äänineen ja sointuvine rytmeineen.
”Art-Europe” on luonteeltaan ainutlaatuinen projekti, jossa kaikki huomio on maksimaalisten olosuhteiden ja mukavuuden luomisessa nuorille lahjakkuuksille ja heidän opettajilleen: busseissa, hotelleissa, risteilyllä laivalla ja ennen kaikkea nykyaikaisessa ja sopivassa konserttisalissa.
”Martinus Concert Hall”, jossa on erinomainen akustiikka ja valaistus, tarjoaa vuorostaan esiintymislavansa lauantaiaamuna 1. huhtikuuta eloisan estradi- ja klassisen musiikin esittäjille sekä myös kilpailuun osallistuville tanssi-, kansantanssi- ja teatteriesityksille.
Kansainvälinen kilpailu- ja festivaaliristeily järjestetään 31. maaliskuuta – 4. huhtikuuta. Kiertueeseen osallistuu lahjakkaita lapsia ja nuoria Moskovasta, Moskovan alueelta, Kurskista, Železnogorskista, Nižni Tagilista, Novokuibyševskista, Omskista, Nižnevartovskista, Borisoglebskista, Belgorodista… Uzbekistanista, Algeriasta ja Etelä-Koreasta olevat edustajat ovat myös ilmaisseet kiinnostusta kyseiseen hankkeeseen.
Suomalaiset ryhmät – perheyhtye ”Kalinka-Malinka”, venäläinen klubi ”Sadko”, tanssiryhmä ”Aurinko”, lauluryhmät ”Melodylux” ja ”Eridan” ovat aina varteenotettavia kilpakumppaneita eri maista tuleville vieraille.
Siinä, että tuntee itsensä tähdeksi jo uransa alkutaipaleella, edesauttaa ammattitaitoinen ja korkeatasoinen kansainvälinen tuomaristo. Se koostuu asiantuntijoista Venäjän valtiollisen luovien alojen talosta, Suomen ”Music Hall”-teatterista, Suomen ”Voice”: in finalisteista, nimekkäistä kulttuuritoimijoista ja luovien alojen ammattikorkeakoulujen edustajista. Kaikki tähtää siihen, että esiintyjäryhmät ja solistit sisäistäisivät kilpailukulttuurin, kehittäisivät taitojaan ja esiintoisivat valmentautumisensa tason saaden kansainvälistä kokemusta.
On mainittava, että suurimmalla osalla matkalle osallistujista on takanaan miltei vuosi tiivistä harjoittelua. Monet kollektiivien vetäjät, jotka ovat todella antautuneet asialleen (heidän joukossaan on mm. ansioituneita pedagogeja, liittovaltion ja alueellisen tason kulttuurialan työntekijöitä) ohjaavat vaikeita ja perusteellisesti harjoiteltuja ohjelmia. He haluavat näyttää ryhmän korkeatasoisen lahjakkuuden ja taidon. Omistautuneisuuden pohjana on ajassa muotoutunut ja hyväksi havaittu lasten perusteellinen täydennyskoulutuksen järjestelmä. ”Meidän tulevaisuutemme” -säätiö auttaa heitä taiteellisessa kehittymisessä ja ammatillisessa orientoitumisessa. Kilpailujen voittajista tulee jatkuvasti konservatorion ja kulttuurilaitosten opiskelijoita, mm. Venäjän Gnenisin musiikilliseen akatemiaan, Pietarin N. A. Rimski-Korsakovin musiikkikouluun ja moniin muihin ammattikorkeakouluihin.
Monet taiteelliset yhteisöt ovat viime aikoina voittaneet esteitä ”muhittuaan omassa liemessään” ja toimittuaan laitostensa ja johtonsa keskisissä tapahtumissa. Muutaman säätiön projekteihin osallistumisen jälkeen Moskovassa, Pietarissa, Kazanissa, Sotšissa tai Volgogradissa herää väistämättä tarve ulkomaisten vertaisryhmien tapaamisesta. Ja Suomi on tässä sijalla yksi. Siksi heidän erinomaiset kilpailu- ja festivaaliesityksensä ovat varmasti käymisen ja näyttämisen arvoisia niin omille venäläisille kuin suomalaisillekin asiantuntijoille.
Projektin ”Euroopan pohjoiset pääkaupungit” puitteissa osallistujat voivat käydä Pietarissa, Helsingissä ja Tukholmassa. Skandinaaviset kilpailijat saavat kutsun vastaavasti myös mihin tahansa kilpailuun ja festivaaliin Venäjällä.
Kilpailu- ja festivaaliristeily ”Art-Europen” organisaattorina ja perustajana on kansainvälinen lasten ja nuorten taiteellisen toiminnan tukisäätiö ”Meidän tulevaisuutemme”. Mukana ovat myös Venäjän Federaation kulttuuriministeriö, itsenäisten valtioiden liiton liittoedustuston ystävyyden jaosto, ulkomailla asuvat venäläiset, kansainvälinen humaanisen yhteistyön järjestö (ROSSOTRUDNITSESTVO) – Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus Suomessa (VTKK) ja kansalaisjärjestö ”Kulttuurisilta”, ”KULSI ry”.
Yhteystiedot:
Teksti: Viktor Kienja
Kuvat ”Meidän tulevaisuutemme”-säätiön arkistosta ja sivulta www.det-fond.ru
Suomennos: Tarja Svensk