2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (28)


№ 3 (27)


№ 2 (26)


№ 1 (25)

№ 1 ( 25 ) 2016



Uusi Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo avaa 13.5.2016 uuden museon Senaatintorin kulmalla Torikortteleissa. Silloin nähdään ensi kertaa Suomessa kansainvälinen menestys Museum of broken relationships. Toukokuussa uudessa museossa on myös Helsingin valituttuja paloja, päivitetty Lasten kaupunki sekä Matkoja menneisyyteen aikakoneessa. Helsingin kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.


Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin suunnasta.

 

Museoksi muokataan lähes puolikas kortteli vanhimmasta Helsingistä, Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmasta. Aiemmin lähinnä virastokäytössä olleet vanhat rakennukset on puolentoista vuoden remontin aikana yhdistetty omaleimaiseksi museokokonaisuudeksi. Nyt alkaa museon sisustus- ja näyttelynrakennusvaihe.


Museonjohtaja Tiina Merisalo.

 

"Uusia museoita avataan Suomessa harvoin ja kokonaan vapaan pääsyn ehdoilla rakennettuja museoita vielä harvemmin. On hienoa tuoda kaupunkilaisten käyttöön tämä upea miljöö, jota harva on aiemmin nähnyt. Tervetuloa näyttelyihimme ja tapahtumiimme tai vain viihtymään toukokuussa", sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo Helsingin kaupunginmuseosta.

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Toukokuussa Särkyneitä suhteita ja Omaa Helsinkiä

Tunteet, kaupunkilainen arki, nostalgia ja omakohtaiset kokemukset korostuvat uuden museon avajaisnäyttelyissä 13.5.2016 alkaen.

Mitä tehdä muistoille, joita ei halua säilyttää mutta joita ei osaa heittää poiskaan? Yksi ratkaisu on kansainvälinen menestys Museum of broken relationships.

Särkyneiden suhteiden museo koostuu nimettömästi lahjoitetuista esineistä ja niihin liittyvistä erotarinoista. Museum of Broken Relationships on kiertänyt aiemmin muun muassa Berliinissä, Taipeissa, Lontoossa ja Buenos Airesissa ja kasvattanut kokoelmaansa jokaisessa kohteessaan. Vastaanotto on ollut innostunutta – museo tuntuu löytäneen toimivan, lohdullisen tavan käsitellä epäonnistumista, luopumista ja vahvoja tunteita.

Toinen toukokuussa avattava näyttely, Helsingin valitut palat, tekee sukelluksia Helsingin menneisyyteen ja tuo pintaan yhteisiä muistoja kaupungin historiasta. Näyttelyssä voi muun muassa vierailla 1950-luvun kodissa tai ihailla yhdeksänkymmentä vuotta vanhaa pienoismallia vuoden 1878 Helsingistä.

Kaupungin vanhin rakennus Sederholmin talo saadaan jälleen kaupungin nuorimpien käyttöön, kun Lasten kaupunki avautuu päivitettynä osana uutta museokokonaisuutta. Lasten kaupungissa Helsingin menneisyys tulee tutuksi leikkien ja puuhastellen. Ollessaan edellistä kertaa auki Lasten kaupunki keräsi puolentoista vuoden aikana peräti 110 000 kävijää. Parhaat palat, kuten 1970-luvun mummola, Sederholmin puoti ja kansakoululuokka säilyvät, mutta monia uudistuksiakin on luvassa.

Uuteen museoon on rakenteilla myös Aikakone, johon kuka tahansa voi astua sisään ja kokea menneisyyden Helsingin. Uusinta teknologiaa hyödyntävä tila kiehtoo silmiä ja korvia ja ympäröi kävijän eläväksi muuttuneella historialla. Yhteistyökumppanina Aikakoneen suunnittelussa on ohjelmistoyritys Futurice, joka tuo projektiin osaamisensa palvelusuunnittelusta ja uusimmista teknologisista ratkaisuista.

 

Lähde: Hkm Tiedotus, tiedote, 02.02.2016

Kuvat: Marja Väänänen

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика