№ 2 ( 26 ) 2016
Valtion kotouttamisohjelman (VALKO) kanssa samanaikaisesti valmisteltu kotouttamisen kumppanuusohjelma julkaistiin 28.4.2016 valtioneuvoston juhlasali Smolnassa pidetyssä pyöreän pöydän keskustelutilaisuudessa. Tilaisuus kokosi yhteen kotouttamistyöhön sitoutuneita toimijoita laajasti yhteiskunnan eri osa-alueilta. Paikalla olivat myös Mosaiikki ry:n edustajat.
Kumppanuusohjelman tavoitteena on edistää kotouttamistyön yhteistyömahdollisuuksia valtion, kunnan, järjestöjen, yritysten ja muiden organisaatioiden välillä. Kotouttamisesta vastaava työ- ja elinkeinoministeriö on toteuttanut ohjelman monialaisessa yhteistyössä keskeisten viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan, yritysten, työmarkkinajärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Pyöreän pöydän keskustelusta tehdään jatkuva foorumi, jossa seurataan kumppanuusohjelman tavoitteiden toteutumista.
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson jakoi tilaisuudessa kannustuspalkinnon seitsemälle kampanjaan lupauksen antaneelle organisaatiolle, jotka ovat sitoutuneet tekemään ydintoimintansa ulkopuolista työtä kotouttamisen hyväksi. Lisäksi jaettiin kunniakirja neljälle toimijalle sitoutumisesta maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseen.
Kotouttaminen vaatii koko yhteiskunnan kumppanuutta
Pyöreän pöydän tilaisuuden tavoitteena oli käynnistää keskustelua ja innostaa eri tahoja osallistumaan kotouttamistyöhön kumppanuuden hengessä.
Aiheesta keskustelivat arkkipiispa Kari Mäkinen, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen, eduskunnan ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio, vuoden 2016 pakolaisnainen Rita Kostama, Monik ry:n projektikoordinaattori Hunderra Assefa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, UNHCR:n lakimies Thomas Bergman, Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela sekä Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.
Puheenvuoroissa korostui koko yhteiskunnan merkitys maahanmuuttajien kotouttamisessa. Kansliapäällikkö Gustafssonin mukaan kotouttamisen edistämisen ydin on maahanmuuttajien osallisuus ja sen vahvistaminen suomalaisessa yhteiskunnassa. Julkinen sektori tarjoaa kotouttamistyölle puitteet, mutta sen onnistuminen vaatii myös järjestöjen ja elinkeinoelämän panostusta.
Lähde: www.tem.fi
Kuvat: Irina Senkina
Venäjännös: Lidia Popova