Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 21 ) 2015
Kuntavaalit järjestettiin viimeksi vuonna 2012. Samana vuonna julkaistun maahanmuuttajabarometrin mukaan 22 % kyselyyn vastaajista oli epätietoisia oikeudestaan äänestää vaaleissa. Kuntavaaleissahan voi äänestää Suomen sekä muun Euroopan unionin jäsenvaltion, Islannin ja Norjan kansalaiset, jotka viimeistään vaalipäivänä täyttävät 18 vuotta. Myös muiden maiden kansalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan ja he ovat täyttäneet viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta.
Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa käynnistyneen iCount -hankkeen tavoitteena oli tuolloin tiedottaa maahanmuuttaneille heidän äänioikeudestaan ja nostaa maahanmuuttajien äänestysprosenttia. Toiminta keskittyi lyhytkestoisessa hankkeessa enimmäkseen pääkaupunkiseudulle ja tehokkaasta työstä huolimatta maahanmuuttaneiden äänestysprosentti jäi vuoden 2012 kuntavaaleissa alle 20 %. Nämä tulokset todistivat sitä, että monet eivät äänestäneet, vaikka tiesivätkin äänioikeudestaan. Miksi?
Syitä voi olla monenlaista. Osa ei ollut kiinnostunut kuntapolitiikasta; osalle kuntajärjestelmä ei ollut tuttu; monet eivät tienneet Suomen poliittisesta järjestälmästä riittävästi ylipäätään; joillekin olivat Suomessa toimivat poliittiset puolueet tuntemattomia. Jotkut taas eivät luottaneet politiikkaan tai protestoivat vaaleja tietoisesti jostain muusta syystä.
Monikulttuurijärjestöjen verkosto Moniheli ry tarttui maahanmuuttaneiden tietämättömyyteen suomalaisesta päätöksentekojärjetelmästä ja päätti toimia asian eteen jatkamalla iCount -hankkeen toimintaa. EU:n kotouttamisrahasto jatkoi hankkeen rahoitusta myös toisella kaudella. 1.2013–6.2014 välisenä aikana hankkeen puitteissa järjestettiin vaikuttamiskoulutuksia, seminaareja, joissa keskityttiin kussakin tiettyyn osallistumisen menetelmään (kuten nettiradion tekemiseen, sosiaalisen median merkitykseen, järjestötoimintaan, jne.) ja foorumeja, joissa politiikot, viranomaiset ja maahanmuuttajataustaiset kuntalaiset vaihtoivat näkemyksiään ja odotuksiaan tasa-arvoisissa keskustelupiireissä. Ympäri Suomea asuvien, eri taustoista tulevien 75 vapaaehtoistoimijan kautta tieto poliittisesta järjestelmästä sekä vaikuttamisen eri menetelmistä levisi laajasti vapaaehtoisten omien verkostojen välillä ja hankkeen toiminta sai paljon kiitosta sekä päätöksentekijöiltä että yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneilta maahanmuuttaneilta.
Hanke sai jatkorahoituksen myös kolmannelle kaudelle. Vaikuttamistyötä Monihelin iCount -hankkeen puitteissa jatketaan aina kesäkuun 2015 loppuun asti. Toiminta on vuosien mittaan laajentunut ja tällä hetkellä projektilla on työntekijöitä pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turussa, Oulussa ja Lappeenrannassa. iCount 3:ssa kohderyhmänä ovat olleet erityisesti kiinalais-, thaimaalais-, sudanilais- ja venäläistaustaiset. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoittanut sitä, etteikö myös muualta tulleet ole saaneet osallistua toimintoihin. Päinvastoin, hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten osallistumista yhteiskunnallisiin asioihin ja tukea tätä tarjoamalla tietoa, vaikuttamiskeinoja ja erilaisia tilaisuuksia.
2015 kevät tulee olemaan jälleen vilkas. Eduskuntavaalit ovat edessämme ja vaalikampanja-aika on jo käynnistynyt. Eduskuntavaaleissa kuntavaaleihin verrattuna äänioikeutettujen määrä on rajoitetumpi. Ainoastaan 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset voivat äänestää tulevissa vaaleissa. Äänioikeutettujen joukossa on toki monta, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuutensa vasta viimeisten eduskuntavaalien jälkeen.
Oikeusministeriö on lähettänyt uusille äänestäjille jo useampia vuosia kirjeen, jolla on pyritty innostamaan uusia äänestäjiä käyttämään äänioikeuttaan eduskuntavaaleissa. Tähän asti kirjeen ovat saaneet ainoastaan nuoret suomalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta edellisten vaalien jälkeen. Tänä vuonna kirjeen saavat myös uudet kansalaiset, eli he, jotka ovat saanet Suomen kansalaisuuden viimeisen neljän vuoden aikana. Kirje sisältää perustietoa äänestämisestä.
Onneksi demokraattisessa järjestelmässä äänestäminen ei ole ainoa tapa osallistua yhteiskunnallisiin asioihin, näin ollen se ei myöskään ole ainoa tapa vaikuttaa vaaleissa. Eduskuntavaaleja edeltäviin keskusteluihin voi osallistua jokainen Suomessa asuva henkilö vapaasti; voi osallistua vaalikampanjoihin mikäli näin päättää, osoittaa tukensa omia näkemyksiään edustavaa ehdokasta kohtaan, voi kirjoittaa mielipidekirjoituksia, jne. Eduskunnassa päätetään loppujen lopuksi meitä jokaista koskevista asioista.
iCount hankkeen toiminta myös huipentuu nyt keväällä vaalien tiimoilla Kaikkien Vaalit — tapahtumasarjaan. Kaikkien Vaalit toimii yhteisenä otsikkona ympäri Suomea järjestettäville vaalipaneeleille. Näiden paneelikeskustelujen pyrkimyksenä on nostaa esiin yhteiskuntamme monimuotoistumisen ja kansainvälistymisen mukanaan tuomat teemat. Moniheli ry:n yhdessä oikeusministeriön ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa koordinoimissa, koko maan kattavassa tilaisuuksissa pyritään herättämään uusien suomalaisten mielenkiintoa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Tavoitteena on myös aktivoida sellaisia henkilöitä, joilla ei vielä ole äänioikeutta, osallistumaan keskusteluihin ja täten vaikuttamaan meitä kaikkia koskevien päätösten tekemiseen.
Kaikkien Vaalit -vaalipaneelikiertue lähtee liikkeelle Oulusta 16.3. ja kiertää yhteensä 19 paikkakunnalla, aina Helsingistä Rovaniemelle. Kussakin paneelissa käsitellään tiettyjen, koko kiertuetta koskevien, yhteisten teemojen lisäksi paikallisia erityiskysymyksiä. Paneeleihin kutsutaan osanottajia jokaisesta ehdokkaita asettavasta puolueesta. Yleisöllä on mahdollisuus lähettää kysymyksiä etukäteen paneeleissa käsiteltäväksi.
Tule sinäkin mukaan kehittämään monimuotoista ja yhdenvertaista Suomea osallistumalla Kaikkien Vaalit -tapahtumasarjaan.
Kaikkien Vaalit —tapahtumista lisätietoa:
www.icount.fi/tapahtumat/kaikkien-vaalit
www.facebook.com/kaikkienvaalit
Kuvat ja teksti:
Melis Arı Gürhanlı
Projektikoordinaattori
Moniheli ry / iCount
Venäjännös: Lidia Popova