2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 3 ( 07 ) 2011

Osaamistuki-projekti

Hyvät lukijat!

Tiedättekö, että Inkerikeskuksessa toimii Osaamistuki-projekti, joka auttaa venäjänkieliä maahanmuuttajia työllistymään? Projekti on toiminut toukokuusta 2006 lähtien, ja sitä rahoittaa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Aika on osoittanut, että projekti on ollut hyvin tarpeellinen ja tehokas. Osaamistuki-projektin työntekijöinä ovat Oksana Tikka ja Galina Kulajeva. Tänä aikana on meidän avustuksellamme työllistetty yli 700 ihmistä monille eri aloille. Työllistettyjen joukossa on sekä pitkäaikaistyöttömiä että juuri Suomeen tulleita. Työssämme pyrimme keskittymään asiakkaan toiveisiin ja osaamiseen, mutta emme silti voi jättää huomiotta työmarkkinoiden kysyntää, joka on hyvin ristiriitainen. Talouskriisi on osaltaan vähentänyt vapaita työpaikkoja, ja siihen liittyen työnantajat ovat tietenkin kiristäneet vaatimuksiaan ulkomaalaisia kohtaan. Käytännössä se tarkoittaa, että ilman suomen kielen taitoa ei töiden saaminen ole mahdollista. Mutta silti ei tarvitse vaipua epätoivoon! Meidän projektimme on olemassa juuri sen vuoksi, että autamme vaikeaan elämäntilanteeseen joutuneita ihmisiä. Esimerkiksi niitä, jotka etsivät työpaikkaa, mutta eivät osaa suomea hyvin tai eivät osaa sitä lainkaan. Sellaisia asiakkaita varten me järjestämme eritasoisia suomen kielen iltakursseja, joiden opettajina toimivat Nelli Piipponen ja Elvira Leibonen. Kurssien suosio kasvaa vuosi vuodelta, sillä kaikki ymmärtävät jo, että kielen osaaminen on olennaisen tärkeää ja ajankohtaista.

Meidän asiakkaaksemme on helppo tulla, meille pitää vain soittaa ja tilata aika. Palvelemme asiakkaita sekä suomen että venäjän kielellä. Jokaisen uuden Osaamistuki-projektin asiakkaaksi tulevan henkilön tiedot viedään rekisteriin, johon merkitään kaikki tiedot alkaen osoitteesta ja koulutuksesta ja päättyen ammattitaitoon, osaamiseen, työkokemukseen ja työpaikan etsimiseen liittyviin toiveisiin. Me täytämme yhdessä asiakkaan kanssa kaikki tarpeelliset paperit ja cv:n, ja olemme tarvittaessa hänen mukanaan työhaastattelussa. Meidän rooliimme projektin työntekijöinä kuuluu vielä se, että ihmiset saisivat heti alkuvaiheessa oikeaa tietoa, eivätkä turvautuisi huhuihin, jotka puolestaan voivat vain vahingoittaa ja välillä jopa säikäyttää ihmisiä, ja että kaikki, jotka haluavat löytää työtä, eivät tuntisi itseään yhteiskunnasta syrjäytetyiksi. Jotta näin ei kävisi, kutsumme kerran viikossa kaikki kiinnostuneet osallistumaan neuvonta- ja tiedotusryhmään, jossa opetetaan täyttämään työhakemuksia sähköisessä muodossa pankkitunnusten avulla, neuvotaan käyttämään julkisen liikenteen matkalippuja ja vastataan kaikenlaisiin työllistymiseen ja Suomen työkulttuuriin liittyviin kysymyksiin.

Lopuksi haluaisimme esittää työnantajille sellaisen toiveen, että he pehmentäisivät asenteitaan maahanmuuttajia kohtaan ja ottaisivat useammin huomioon sen, että suomen kielen osaamiseen liittyvä ongelma voi työn myötä kadota kokonaan, koska tärkeintä on käytännön kielitaito. Niille, jotka ovat olleet pitkään ilman työtä, toivotamme rohkeutta ja aktiivisuutta ja toivomme, että he pyrkivät voittamaan työn etsimistä häiritsevät psykologiset esteet ja hakevat meiltä apua. Tervetuloa tänne, me autamme!

Oksana Tikka ja Galina Kulajeva

Valokuva proektiarkistosta

Yhteystiedot:

Inkerikeskus ry
Hämeentie 103 A, 00550 Helsinki

Osaamistuki-projekti
Projektikoordinaattori Oksana Tikka, puh.: 050 373 4348,
oksana.tikka@inkerikeskus.fi

Projektiassistentti Galina Kulaeva, puh.: 040 053 1285,
galina.kulaeva@inkerikeskus.fi
www.inkerikeskus.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика