2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 3 ( 07 ) 2011

In To palvelee Suomeen muuttavia

In To on Kelan ja Verohallinnon palvelupiste Suomeen tuleville työntekijöille. Palvelupiste neuvoo pääkaupunkiseudulle asumaan tulevia ulkomaalaisia ja antaa heille ohjeita tärkeimmissä Suomeen saapumiseen liittyvissä asioissa.

In To palvelee Suomeen työhön tulevia, yrittäjiä, korkeakoulu- ja keskiasteen opiskelijoita sekä firmoja, jotka ottavat ulkomaalaisia töihin ja jotka toimivat välittäjinä ulkomaalaisten työllistämisessä.

In To palvelupisteen kielitaitoiset työtekijät palvelevat Suomen sosiaaliturvaan ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.

Suomeen muuttavan sosiaaliturva

Sosiaaliturva perustuu maassa asumiseen. Suomessa vakinaisesti asuvat henkilöt kuuluvat peruseläketurvan, sairausvakuutusetuuksien sekä vanhempain- ja perhe-etuuksien piiriin. Kansaneläkelaitos eli Kela maksaa edellä mainitut sosiaaliturvaetuudet.

Sosiaaliturva koskee pysyvästi Suomessa asuvia henkilöitä. Joitakin etuuksia maksetaan kuitenkin vain niille, jotka ovat asuneet Suomessa vähintään kaksi vuotta.

Asumisajan lisäksi huomattavaa merkitystä on myös muilla tekijöillä, kuten maalla, josta olette tulleet sekä sillä, mitä työtä teette ja missä muut perheenjäsenet asuvat.

Vaikka et asuisi Suomessa vakituisesti, olet suomalaisen sairausvakuutuksen ja työttömyysvakuutuksen piirissä, jos olet töissä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta ja palkkasi ja työaikasi täyttävät vaadittavat ehdot.

Lisätietoja: www.kela.fi

Suomeen muuttavan työntekijän verotus

Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän verotus vaihtelee sen mukaan, kuinka kauan hän oleskelee Suomessa. Verotukseen vaikuttaa myös se, onko työnantaja suomalainen vai ulkomaalainen yritys.

Jos oleskelet Suomessa alle 6 kuukautta ja työnantajasi on suomalainen yritys, maksat Suomeen 35 %:n suuruisen lähdeveron. Jos oleskelet Suomessa alle 6 kuukautta ja saat palkkaa yritykseltä, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa, työtuloasi ei veroteta Suomessa. Tuolloin annat veroilmoituksen ja maksat veroja ainoastaan vakituiseen asuinmaahasi.

Jos oleskelet Suomessa yli 6 kuukautta, sinun pitää maksaa tuloveroa Suomeen. Tällöin ei ole väliä sillä, saatko palkan suomalaiselta vai ulkomaiselta työnantajalta vai osittain molemmilta. Palkastasi peritään Suomeen lisäksi sosiaaliturva- ja vakuutusmaksuja (yhteensä noin 7 %), ellei sinulla ole todistusta E 101. Sinun on annattava Suomeen veroilmoitus.

Vuokratuille työntekijöille on oma ohje Ulkomaiset vuokratyöntekijät ja Suomen verotus.

Lisätietoja: www.vero.fi

Muistio Suomeen muuttaville

Oleskelulupa:

Maahanmuuttovirasto (www.migri.fi)

EU-kansalaisten rekisteröinti:

Poliisi (www.poliisi.fi)

Sosiaaliturvatunnus, muuttoilmoitus:

Maistraatti (www.maistraatti.fi)

Verotus, luonnolliset henkilöt:

Verotoimisto (www.vero.fi)

Sosiaaliturva ja sosiaalivakuutus:

Kansaneläkelaitos (www.kela.fi)

Turvallisuus ja työsuojelu:

Työsuojeluhallinto (www.tyosuojelu.fi)

Työnhaku:

Työ- ja elinkeinotoimistot (www.mol.fi)

Kotoutumissuunnitelma ja tuki kotoutumisessa:

Sisäministeriö (www.intermin.fi)

Työeläke, yrittäjien eläkevakuutus:

Eläketurvakeskus (www.etk.fi)

www.suomi.fi, www.infopankki.fi

Osoite: In To

Salomonkatu 17 A, 2. krs.

PL 82, 00601 Helsinki

www.intofinland.fi

info@intofinland.fi

In To palvelupisteellä ei ole puhelinpalvelua.

Aukioloajat: maanantaista perjantaihin

klo 9.00-12.00 ja 13.00-16.00.

Lähde: In To -palvelupisteen esite

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика