Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 03 ) 2010
Helsinkiläiset vitsailevat, ettei heidän on lainkaan tarvitse matkustaa ympäri maailmaa. Kauniilla ilmalla he voivat istua kotonaan pääkaupungin mukavissa katukahviloissa, kuten pariisilaiset tai wieniläiset, tai lähteä halutessaan baareihin, jotka eivät ole missään suhteessa huonompia kuin baarit Lontoossa tai Prahassa. Suomalaiset tykkäävät kuljeskella supermarketeissaan ja kauppakeskuksissaan, jotka eivät kokonsa puolesta häviä saksalaisille tai amerikkalaisille. Toisin kuin muiden maiden asukkaat, he osaavat rentoutua ja nauttia niistä rauhallisista järvistä, puistoista ja metsistä, joita Suur-Helsingin alueella on. Suomalaiset harrastavat hiihtämistä enemmän kuin muut eurooppalaiset (joskus suksille pääsee melkein kotiovelta) ja he tykkäävät uida lukuisissa uimahalleissaan. Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että Helsinki on Suomen merkittävin kaupunki, johon maan kulttuurielämä on keskittynyt.
Kaikki pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet, museot ja teatterit sijaitsevat keskustassa. Erityisesti kannattaa mainita Senaatintori, jossa on kuuluisa Aleksanteri II:n patsas ja Helsingin tuomiokirkko. Kymmenet risteilyalukset tuovat kaupunkiin päivittäin satoja turisteja eri puolilta maailmaa, ja myös maan omat asukkaat käyvät mielellään Senaatintorilla muutaman kerran vuodessa. Helsingissä elämä kuhisee päivin ja öin, kaupungissa on paljon diskoja ja yökerhoja ja iltaisin voi nauttia tunnettujen estraditähtien esityksistä. Helsinki on musiikin, festivaalien, näyttelyjen ja teatteriensi-iltojen kaupunki.
Pääkaupungin parhaat
Helsingin matkailutoimisto julkaisee joka vuosi tulokset «Best of Helsinki» -verkkoäänestyksestä, jossa valitaan Suomen pääkaupungin mielenkiintoisimmat paikat, tapahtumat ja huvitukset. Viime vuonna äänestykseen osallistui yli 19 700 henkilöä, ja he valitsivat voittajat kuudessa eri sarjassa. Paras talvikohde -sarjassa ensimmäiselle sijalle tuli jokavuotiset silakkamarkkinat, jotka pidetään lokakuun ensimmäisellä viikolla Kauppatorilla Presidentinlinnan ja Kaupungintalon edessä; silakkamarkkinoita on järjestetty jo lähes kolmensadan vuoden ajan.
Parhaaksi perhekohteeksi valittiin Helsingin eläintarhassa järjestettävä Kissojen yö, joka on kerännyt kymmeniä tuhansia näiden suurenmoisten petojen ihailijoita yhteen jo 19 perättäisenä vuotena.
Paras kaupunkilomatuote -sarjassa ensimmäiselle tilalle tuli Royal Linen illallisristeilyt. Kaupungin parhaaksi vierailukohteeksi valittiin Wanha Kauppahalli, ja Nordic Oddity -sarjan parhaaksi valittiin Maailma kylässä -festivaali. Paras kokouskohde -sarjan voitti Hilton Helsinki Kalastajatorppa.
Myös matkailualan ammattilaiset tekivät oman valintansa nimeten parhaaksi tapahtumaksi vanhalla avoraitiovaunulla järjestettävän kaupunkikiertoajelun. Kaupungin matkailukeskuksen mukaan Best of Helsinki -valinnat auttavat turisteja saamaan enemmän tietoa kaupungin mielenkiintoisesta tarjonnasta ja kaikesta mainitsemisen arvoisesta; samalla he saavat kuulla asiantuntijoiden mielipiteitä eri asioista.
Kotimaan helmi 2010
Tammikuun puolivälissä Messukeskuksessa pidetyillä kansainvälisillä Matkamessuilla myönnettiin vuosittainen Kotimaan Helmi 2010 -titteli Turun saaristolle. Tätä arvonimeä voi hakea alue, kaupunki tai hallinnollinen yksikkö, joka on samalla turistinähtävyys ja tukee messujen pääteemaa. Tämän vuoden teemana on Matkailu kulttuurin säilyttäjänä.
Tilastotiedot matkailun kehityksestä kertovat siitä, että talouslaman aikana kotimaanmatkailu on ollut suosittua, ja että suomalaiset ovat hyvin kiinnostuneita omasta kulttuuristaan ja maansa perinteistä. Tämä tendenssi heijastui myös Matkamessut 2010 -tapahtumassa. «Olen iloinen, että Kotimaan Helmi -arvonimen sai nimenomaan Turun saaristo. Seudun mielenkiintoinen historia ja kulttuuri ovat koko maan omaisuutta», totesi messujen näyttelyryhmäpäällikkö Rilla Engblom.
Helsingin kansainväliset matkailumessut ovat Pohjoismaiden suurin matkailualan tapahtuma. Siihen osallistui noin tuhat näytteilleasettajaa 75 maasta esitellen omia palvelujaan ja matkailukohteitaan; tapahtumassa kävi noin 86 000 vierasta.
Helsingistä tulee maailman designpääkaupunki vuonna 2012
Suomen merkittävimmästä kaupungista tulee maailman muotoilun pääkaupunki vuonna 2012. «Se on Helsingille suuri menestys. Designpääkaupungin arvonimi on hyvin tärkeä meille ja meidän kanssa yhteistyötä tekeville Espoolle, Vantaalle, Kauniaiselle ja Lahdelle, sekä suurelle joukolle eri organisaatioita, yrityksiä ja kaupungin asukkaita», sanoi Helsingin ylipormestari Jussi Pajunen Singaporessa kongressin juhlatilaisuudessa, kun maailman designpääkaupungin (WDC) titteli myönnettiin. Helsingin hakemuksen tunnuslause oli «Avoin Helsinki - Design on osa elämää», «Open Helsinki - Embedding Design in Life». Nämä sanat muodostavat juhlavuoden ohjelman perustan.
Parhaan tittelistä kilpaili 46 kaupunkia 27:stä eri maasta. Loppukilpailussa Helsinki ohitti hollantilaisen Eindhovenin. Muotoilupääkaupungin arvonimi myönnetään joka toinen vuosi. Helsingin seudulle tämä korkean tason tunnustus tarjoaa mahdollisuuden järjestää paljon aiheeseen liittyviä tapahtumia ja päästä näkyvälle paikalle maailman design-kartalla.
Kaupungin viranomaisten tavoitteena ei ole vain kaupungin ulkoisen olemuksen kehittäminen, vaan myös asukkaiden elämänlaadun parantaminen. Nykymuotoilussa tärkeimpiä tekijöitä ovat funktionaalisuus, ergonomisuus, kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen sekä kohteen miellyttävä ulkonäkö. Ratkaisujen etsiminen tämänkaltaisiin haasteisiin on jo alkanut.
Artikkelin on koonnut Tatjana Koski,
Helsinki, 2010
Lähteet:
www.helsinki.fi/fi/index/taidejakulttuuri/design_paakaupunki_2012.html
www.stroganovka.ru/events/world_design_capital_2012.html