2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (19)


№ 3 (18)


№ 2 (17)


№ 1 (16)

№ 2 ( 17 ) 2009

Selvin päin kesään!

Seitsemättä kertaa toteutettava Selvin päin kesään -kampanja haastaa vanhemmat ja nuorten parissa toimivat aikuiset tarjoamaan nuorille turvallisia vaihtoehtoja juhlimiseen. Kampanjan nettisivuilta www.selvinpainkesaan.fi löytyy nuorille suunnattu nettikysely sekä muuta kesään ja juhlimiseen liittyvää. Vanhemmille ja muille aikuisille sivuilta löytyy tietoa siitä, miten ottaa päihteet puheeksi kotona tai koulussa. Kampanjaan kuuluu myös nuorille suunnattu kilpailu, jossa paras idea päihteettömästä päättäjäistapahtumasta palkitaan 250 eurolla.

Kampanjan teesit vanhemmille:

1. Keskustele lapsen kanssa

On tärkeää, että lapsi kokee tulevansa kuulluksi vanhempien ja muiden tärkeiden aikuisten taholta. Keskustele lapsen kanssa päivittäin tai mahdollisimman usein elämän ja arjen asioista. Keskustele lapsen kanssa myös päihteistä, asiallisesti ja kiihkottomasti. Perustele näkökulmasi huolellisesti esimerkiksi lain ja kokemuksesi kannalta.

2. Tunne lapsen arki ja elämä

Lasten kasvaessa vanhempien tietoisuus lasten elämän tapahtumista ja arjesta saattaa vähentyä. Lasta kuitenkin suojaa se, että vanhemmat tuntevat hänen arkensa ja elämänsä. Tunne lapsesi ystävät, heidän vanhempansa ja lapsen muut tärkeät aikuiset. Tiedä, mitä lapsi tekee, missä hän liikkuu ja kenen kanssa. Se suojaa lasta myös päihteiden käytöltä.

3. Rakasta lastasi

Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää. Lapsen tulee saada kokea vanhemmiltaan arvostusta ja rakkautta myös silloin, kun hän on tehnyt jotain väärin. Kannusta lastasi. Hyväksy lapsesi juuri sellaisena kuin hän on ja arvosta häntä. Muista kertoa lapsellesi, kuinka rakas ja tärkeä hän on sinulle.

4. Sovi lapsen kanssa pelisäännöt

Lapset tarvitsevat rajoja ja toivovat niitä myös itse. Sovi lapsen kanssa kotiintuloajoista, viikkorahojen käytöstä ja muista kodin pelisäännöistä. Lasta suojaa myös se, että vanhemmat ovat yhteydessä lapsen ystävien vanhempiin, mikäli lapsi on menossa heidän luokseen yökylään.

5. Valvo lapsesi puuhia

Vaikka luottamus lapseen olisi hyvä, on vanhempien syytä valvoa lapsen tekemisiä. Soittele lapsellesi ja kysy mitä hän touhuaa ja tarjoudu erityisesti juhlapäivinä hakemaan lapsesi hänen ajanviettopaikastaan. Ottakaa tavaksi koko perheen yhteinen päivittäinen keskustelutuokio esimerkiksi illallisen äärellä ja vaihtakaa samalla kuulumiset ja jutelkaa päivän tapahtumista. Vaadi lastasi viettämään aikaa myös kotona ja viettäkää koko perhe aikaa yhdessä. Seuraa myös, mitä lapsesi touhuaa internetissä.

6. Älä anna lapselle liikaa vastuuta

Lapsen kasvaessa tulee hänelle antaa myös vastuuta. Vanhempien tulee kuitenkin tiedostaa, että alle 18-vuotias lapsi on aina heidän vastuullaan. Mieti aina, mihin lapsesi on valmis. Älä jätä lasta yöksi yksin kotiin ellet ole varma, että lapsi on siihen riittävän kypsä. Sovi naapureiden tai muiden aikuisten kanssa, että he seuraavat, mitä kodissa tapahtuu esim. luvattomien juhlien varalta. Valvo myös lapsesi rahankäyttöä ja huolestu, mikäli rahan tarve huomattavasti kasvaa, etkä tiedä miksi.

7. Älä osta tai tarjoile lapsellesi alkoholia

Alkoholin ostaminen ja tarjoileminen alle 18-vuotiaalle on lain mukaan kiellettyä. Älä koskaan osta tai tarjoile alkoholia alaikäiselle lapsellesi, koska se toimii vakavana riskitekijänä lapsen turvalliselle kehitykselle. Mikäli vanhemmat tarjoilevat tai ostavat lapselle alkoholia, viestittävät he samalla, että lapsen alkoholinkäyttö on hyväksyttävää. Huolehdi myös, että kotona säilytettävät alkoholijuomat säilytetään lasten ulottumattomissa. Vältä avattujen alkoholijuomapullojen säilytystä kotona.

8. Pohdi omaa alkoholinkäyttöäsi

Tärkein ehkäisevän päihdetyön yksikkö on koti. Vanhemmat toimivat malliesimerkkeinä myös lapsen päihteiden käytön opettelun kannalta. Lapselle vanhempien alkoholin kohtuukäyttö on käyttöä, jossa aikuinen ei muutu. Pohdi turvaako oma alkoholinkäyttösi lapsen hyvän kehityksen ja voisitko kenties muuttaa juomatapojasi. Keskustele asiasta myös lapsen kanssa. Pyri järjestämään kotona myös päihteettömiä juhlia, jotta lapsi ei opi yhdistämään juhlimista aina päihteisiin.

9. Puutu ajoissa

Mikäli epäilet tai havaitset lapsesi käyttävän päihteitä, puutu tilanteeseen välittömästi, rauhallisesti ja ratkaisu-keskeisesti keskustellen. Kerro lapselle huolestasi ja siitä, että hän on sinulle tärkeä. Mikäli lapsi tulee kotiin päihtyneenä, siirrä keskustelu seuraavalle päivälle ja muista kertoa lapselle, että olet iloinen, kun hän tuli kotiin. Mikäli esim. koulu tai lapsesi läheinen on huolissaan lapsen päihteiden käytöstä, ota huoli vakavasti ja puutu asiaan.

10. Hae apua

Mikäli oma tai lapsesi päihteiden käyttö huolestuttaa ja tuntuu, että tilanteeseen ei löydy ratkaisua, hae apua ammattiauttajilta. Ota yhteyttä A-klinikalle, lastensuojeluun tai sosiaalipäivystykseen. Sieltä sinut ohjataan eteenpäin ja perheenne pääsee selvittämään ongelmaa.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика