2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (19)


№ 3 (18)


№ 2 (17)


№ 1 (16)

№ 2 ( 17 ) 2009

Vaasan kaupunki valmistelee monikulttuurisuuden edistämisstrategiaa


Leif Sand, erityisasiantuntija
Vaasan kaupunki

Vaasassa asuu paljon maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien lukumäärä on 2 400, ja heidän osuutensa Vaasan väkiluvusta (58 617) on 4,2 prosenttia. Suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien jälkeen suurimmat ryhmät ovat venäjää, arabiaa tai kurdia äidinkielenään puhuvat.

Vaasa nosti pakolaiskiintiötä vuoden 2009 alusta lukien. Vaasa ottaa vuosittain vastaan 70 kiintiöpakolaista aiemman 50:n asemesta. Vaasa perusti uudelleen pakolaisten vastaanottokeskuksen, ja se aloitti toimintansa helmikuussa 2009. Vaasassa toimiva Pohjanmaan tulkkikeskus palvelee asiakkaitaan 41 kielellä, ja tulkkeja keskuksen palkkalistoilla on yli 100.

Monikulttuurisuus on lisääntynyt Vaasassa pakolaisten vastaanoton vuoksi, mutta pakolaisten osuus Vaasan maahanmuuttajaväestöstä on arviolta 15 prosenttia. Suurin osa maahanmuuttajista on tullut Vaasaan solmittuaan avioliiton tai perheenyhdistämisen seurauksena. Heidän osuutensa noudattaa kansallista jakaumaa, eli osuus on noin 60 prosenttia. Työn perässä Vaasaan muuttaneita maahanmuuttajia on myös noin 15 prosenttia.

Vaasan kaupunki pyrkii hyödyntämään monikulttuurisuutta kaupunkimarkkinoinnissa ja elinkeinopoliittisissa toimenpiteissä kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti.

Monikulttuurisuus voidaan määritellä esimerkiksi siten, että yhteiskunnassa eri ryhmät säilyttävät omat ominaispiirteensä ja hyväksyvät sen, että muut tekevät samoin. Yhteiskunnan eri ryhmillä on samat oikeudet ja velvollisuudet. Ryhmät eivät eristäydy toisistaan, vaan erilaisuus koetaan rikkaudeksi ja se hyväksytään kaikilla tasoilla. Vaasa on tunnetusti kaksikielinen kaupunki. Vaasaa luonnehditaan kaupungiksi, jossa voi sujuvasti tulla toimeen kahdella kielellä, ja kaksikielisyys koetaan rikkaudeksi. Myönteinen suhtautuminen monikulttuurisuuteen pohjautuu osaltaan pitkään jatkuneeseen suvaitsevaan yhteiseloon kahden kieliryhmän välillä.

Kotouttamisohjelma on Vaasan kaupungissa toteutettavan pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan keskeinen asiakirja. Kotouttamisohjelma sisältää muun ohella konkreettisia toimenpiteitä siitä, miten kaupungissa edistetään hyviä etnisiä suhteita ja miten suhteiden kehittymistä seurataan. Ohjelman toteuttamisesta vastaa sosiaali- ja terveyslautakunnan alainen ulkomaalaistoimisto.

Parhaillaan valmistelussa oleva monikulttuurisuuden edistämisstrategia on tarpeen, koska kaupungin ohella monikulttuurisuutta edistävät monet yhteisöt, järjestöt ja yhdistykset. Eri toimijoiden työnjakoa on mietittävä ja harkittava, voidaanko toimijoiden kohderyhmiä eriyttää. Toisaalta olisi tärkeää päästä yhteiseen näkemykseen siitä, miten voimavaroja kohdennetaan.

Monikulttuurisuuden edistäminen edellyttää toimenpiteitä, jotka kohdistuvat sekä maahanmuuttajiin että kantaväestöön. Kantaväestön unohtaminen johtaisi siihen, että toimenpiteet vaikuttaisivat vain osittain. Maahanmuuttajatyössä pitäisi huomion kohteena olla kokonaiset perheet. Miehille, naisille tai lapsille erikseen suunnattu ohjaus ja neuvonta voi aiheuttaa ristiriitoja.

Se, miten tänään ajattelemme, tunnemme ja reagoimme, siirtyy seuraaville sukupolville. Monikulttuurinen yhteiskunta tarjoaa monia mahdollisuuksia. Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää vielä sekä kantaväestön että maahanmuuttajaväestön asenteiden ja arvojen hiomista.

Leif Sand
Erityisasiantuntija
Vaasan kaupunki

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика