2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (19)


№ 3 (18)


№ 2 (17)


№ 1 (16)

№ 2 ( 17 ) 2009

Kun oma koti muuttuu helvetiksi…

Vaasan ensi- ja turvakoti sekä avopalvelupiste Avokki

Perheväkivalta on kamalaa ja kamalan yleistä. Kun oma läheinen, jolta odotetaan tukea ja rakkautta, muuttuu väkivaltaiseksi hirviöksi, mistä saa apua?

Maahanmuuttajuus tuo lähisuhdeväkivaltaongelman hoitoon omat haasteensa, vaikka väkivalta ei kokemuksena olekaan erilainen. Väkivalta on käyttäytymistä, jonka avulla saavutetaan valtaa toisen ihmisen elämässä herättämällä pelkoa ja uhan tunnetta. Se on myös toisen ihmisen käyttäytymisen, ajatusten ja tunteiden kontrollointia.

Turvakotitoiminta tarjoaa turvapaikan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille tai sen uhkaa kokeville perheille sekä tarvittaessa tapaamispaikan etävanhemmille ja heidän lapsilleen. Ensikodin tarkoituksena on tukea tulevia nuoria äitejä perheineen tai riskiolosuhteissa elävää odottavaa tai jo synnyttänyttä äitiä. Vaasan ensi- ja turvakodin kriisipäivystys toimii kaikkina vuorokaudenaikoina, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Avopalvelupiste Avokki tarjoaa tukea ja apua avopalveluna perhe- ja lähisuhdeväkivallan kokijoille, tekijöille ja näkijöille, kaikille perheenjäsenille. Avokki tarjoaa tukea myös erotilanteissa ja vanhemmuuden ongelmissa.

Perheväkivaltaa kohdanneet maahanmuuttaja-asiakkaat ovat taustoiltaan hyvin erilaisia. Suomeen tulosyyt ja perhe-elämän ongelmat vaihtelevat. Asiakkaina voi olla kahden kulttuurin perheitä, joissa jompikumpi puolisoista on suomalainen, ja perheitä, joissa molemmat puolisot ovat maahanmuuttajia. Maahanmuuttajaperhe ja sen perheyhteys joutuu vieraassa maassa kovalle koetukselle. Perinteiset arvot, normit ja roolit eivät enää päde tai ainakin ne kyseenalaistuvat. Lisäksi perhettä on Suomessa vastassa uuden yhteiskunnan todellisuus, vieras kieli ja kulttuuri sekä elämisen perusedellytysten kuten työn, asumisen ja toimeentulon järjestäminen. Perheenjäsenten sopeutuminen suomalaiseen kulttuuriin voi tapahtua eritahtisesti. Rakenteellinen epätasa-arvo voi korostua liitoissa, joissa nainen on ulkomaalainen ja mies suomalainen.

Turvakotitoiminta

Vaasan ensi- ja turvakoti tarjoaa tarvittaessa ympärivuorokautisen turvapaikan maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen väkivaltatilanteissa. Turvakodissa on kolme perhepaikkaa ja yksi naispaikka turvattomiksi joutuneille, pääsääntöisesti naisille ja lapsille, perhe- ja lähisuhdeväkivallan tai sen uhan aiheuttamissa elämän kriisivaiheissa. Kriisityötä tehdään erikseen naisen, lapsen ja miehen kanssa, myös traumatyön aloittamiseen panostetaan jo turvakodilla olon aikana. Työn keskeisin tavoite on turvallisuus.

Ensikotitoiminta

Ensikoti on tarkoitettu yksilöllistä ja vahvaa tukea tarvitseville vauvaperheille, riskiolosuhteissa eläville, raskaana oleville tai jo synnyttäneille äideille. Vanhempien nuori ikä, eläminen vieraassa kulttuurissa, mielenterveys- ja/tai päihdeongelmat, puutteet arjen hallinnassa ja vauvan ja vanhemman välisessä vuorovaikutussuhteessa sekä vauvan hoidossa voivat aiheuttaa tuen tarvetta. Ensikodissa vauva ja vanhemmat saavat ympärivuorokautista tukea vanhemmuuteen kasvamisessa ja elämänhallinnassa. Hoitojakso suunnitellaan yhdessä asiakkaan, sosiaalitoimen ja neuvolan kanssa. Ensikotitoiminta on ehkäisevää ja korjaavaa lastensuojelutyötä. Perheeseen otetaan vielä yhteyttä ensikotihoidon päätyttyäkin. Ensikotiin tullaan kotikunnan sosiaali- ja terveystoimen kautta ja hoitojaksolle tarvitaan aina maksusitoumus.

Avopalvelupiste Avokki

Vaasan ensi- ja turvakodin avopalveluyksikkö Avokin tehtävä on tukea kaikkia perheenjäseniä perheväkivaltatilanteissa ja muissa perhe-elämän muutos- ja kriisitilanteissa. Avopalveluyksikkö toteuttaa myös ennaltaehkäisevinä tukitoimina mm. koulutusta, konsultointia ja tiedotustoimintaa. Avopalveluyksikkö Avokissa huomioitavia perheen kriisitilanteita ovat perhe- ja lähisuhdeväkivalta, eroon ja lapsen huoltajuuteen liittyvät ongelmatilanteet sekä vanhemmuuteen liittyvät ongelmatilanteet. Naisten, lasten ja nuorten sekä miesten kanssa työskentelevät avopalveluohjaajat käyttävät työmuotoina yksilökeskusteluja, vertaistuellista ryhmätoimintaa, puhelinauttamista sekä toiminnallisia metodeja. On tärkeää löytää se auttamisen muoto, minkä myös asiakas kokee parhaaksi. Perheen auttamisessa pyritään mahdollisimman laajaan, perhettä tukevaan yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa.

Vaasan ensi- ja turvakoti: Vöyrinkatu 2
PÄIVYSTÄVIÄ PUHELIMIA KRIISITILANTEISIIN
Hätäkeskus 112
Lastensuojelun ja sosiaalityön päivystyspuhelin
(06) 325 2347
Vaasan ensi- ja turvakodin päivystyspuhelin
(06) 312 9666

Vaasan ensi- ja turvakodin puhelinpäivystys toimii kaikkina vuorokaudenaikoina, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Päivystyspuhelimeen voit soittaa, jos itselläsi tai läheiselläsi on perheväkivaltaan liittyvää pelkoa tai uhkaa, jos tarvitset opastusta turvakotiin tulemiseen tai muita neuvoja akuuttiin tilanteeseen.

Lisätietoa: www.vaasanturvakoti.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика