2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (30)


№ 3 (29)


№ 2 (28)


№ 1 (27)

№ 1 ( 27 ) 2017



Opi suomen kieltä Kuopion museoissa ja kirjastossa

Kuopion museoissa ja kirjastossa

Kuopion museot ja kirjasto ovat yhteistyössä kehittäneet kuvakortit, joiden avulla suomen kieleen ja kulttuuriin pääsee tutustumaan eri kohteissa tehtävien muodossa. Museonlehtori SannaReinikainen kertoi Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa mistä korteissa on kyse ja mistä idea lähti liikkeelle.

Kuopiossa mietittiin, miten kulttuuripalveluilla voitaisiin auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan paremmin? Tästä ajatuksesta syntyivät kuvakortit, joka on maahanmuuttajille suunniteltu museo- ja kirjastopaketti. Korttien avulla on tarkoitus opettaa suomea sekä saada ihmiset tutustumaan kulttuuripalveluihin. Korteissa on toisella puolella kuva jakortin takaa löytyy sana, eli on kerrottu suomeksi mikä kuvassaon tai annettu siitä lisätietoa. Korteissa olevat esineet tai kuvat löytyvät näyttelystä. Tarkoitus on etsiä kuva näyttelystä ja miettiä mikä se on, jolloin siitä voi keskustella lisää. Kortteja löytyy Kuopion museosta, Kuopion taidemuseosta, Kuopion Korttelimuseosta sekä Kuopion kaupungin kirjastosta. Palvelunon rahoittanut kulttuurin aluetoiminnan yksikkö.

  • Kuopion museo, Kauppakatu 23,
    avoinna ti–la 10–17
  • Kuopion taidemuseo, Kauppakatu 35,
    avoinna ti–la 10–17
  • Kuopion Korttelimuseo, Kirkkokatu 22,
    avoinna kesällä ti–la 10–17, talvella ti–la 10–15
  • Kirjasto, Maaherrankatu 12,
    avoinna ma–pe 10–19, la 10–15

Taidemuseon korteissa pääosassa on ihminen. Intendentti Marianna Huttunen kertoi, että korteissa esitellään ihmisen kehon eri osia sekä vaatteita. Esimerkiksi yhdessä kortissa on kuva patsaasta, joka on samalla sekä nainen että äiti. Kuvasta löytyy myös lapsi. Esittely on kirjoitettuselkeällä kielellä, jotta se olisi helppo ymmärtää. Tämä on myös lapsille sopiva muoto opetella uusia asioita kulttuurista ja historiasta!

Kuopion museoissa ja kirjastossa

Arkeologi Tanja Tenhunen kertoi korttelimuseon korteista. Niissä esitellään elämää Kuopiossa ja yleisesti kotiin ja asumiseen liittyviä asioita kuvin ja sanoin. Yksi esimerkki tästä on Minna Canth. Kortin takana on paljon tietoakaikille eri tasoisille kielenoppijoille. Teksti on myös avuksiryhmien vetäjille keskustelun herättämiseen. Lisäksi korteista oppii suomalaista kulttuuria ja historiaa, kuten esimerkiksi tietoa kahvipannusta. Toisella puolella on sanoja ja historiatietoa.

Luonnontieteellisen museon korteissa teemana on luonto ja liikkuminen. Niissä voi nähdä hirven, jäniksen tai Kallaveden maisemia. Löytyvätkö ne näyttelystä? Mikä oikein on nuoli? Mihin sitä käytettiin? Näitä kysymyksiä pääsee pohtimaan korttien avulla ja etsimään kohteet museon kokoelmista.

Kirjaston kortit poikkeavat hieman museoiden korteista, sillä kirjaston korteilla opastetaan kirjaston käyttöä ja selostetaan abstrakteja asioita. Mikä on eräpäivä? Mikä on lainausautomaatti? Kuinka kirjastokortti toimii? Kortit ovat käytössä opastetuille ryhmilleapuna kirjastoon tutustuttaessa. Kirjastosta on myös saatavillavieraskielistä kertomakirjallisuutta sekä selkokirjoja, eli helppolukuista aineistoa.

Kortteja saavat lainata niin ryhmät kuin yksittäiset kävijät. Kortteja saa lainaksi lipunmyynnin yhteydestä. Isojen ryhmien on hyvä varata ne etukäteen käyttöönsä. Kortit on tarkoitettu lainaksi museossa käymisen ajaksi, niitä ei saa ottaa kotiin mukaansa. Kortteja käyttävät maahanmuuttajat saavat ilmaisen pääsylipun museoihin, mutta kortteja saavat toki lainata kaikki.


Teksti ja kuvat: SeliinaTiainen
Venäjännös: LidiaPopova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика