2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (18)


№ 3 (17)


№ 2 (16)


№ 1 (15)

№ 2 ( 16 ) 2014

Avain tulevaisuuteen

Tämän vuoden tammikuussa Kuopioon ilmestyi venäjänkielinen kansalaisjärjestö Avain tulevaisuuteen (Kljutš v buduštšeje). Yhdistyksen puheenjohtaja Anastasia Julkunen kertoi meille, mikä organisaatio on kyseessä, kenelle se on tarkoitettu ja mitkä ovat sen tavoitteet. Anastasia on koulutukseltaan opettaja, hän on valmistunut myös Petroskoin julkisen hallinnon akatemiasta erikoistuen valtion- ja kunnallishallintoon, hän on ollut töissä nuorten työllistymistä tukevassa keskuksessa ja hänellä on kokemusta yhdistystoiminnasta Venäjällä. Sytyttyään ajatukselle kansalaisjärjestön perustamisesta hän kokosi aloiteryhmän, joka opiskeli yhdessä suuren määrän asiakirjoja, lakeja, kävi läpi byrokraattisia muodollisuuksia, ja lopputuloksena Avain tulevaisuuteen oli rekisteröity yhdistys kaikkine sille asetettuine oikeuksineen ja valtuuksineen.

– Kansalaisjärjestöt ovat itse asiassa Suomessa hyvin suosittuja. Siinä, missä maan väestö on noin viisi miljoonaa, niin suomalaisten kansalaisjärjestöjen jäsenmäärä on lähes 15 miljoonaa. Eli yksi henkilö on jäsenenä 3–5 eri yhdistyksessä. Kansalaisjärjestön jäsenenä voi vaalia kulttuuria ja perinteitä, auttaa muita ihmisiä, suojella luontoa, vaikuttaa jopa politiikkaan tai paikallisten viranomaisten toimintaan. Yhdistyksemme tavoite on tietenkin vaatimattomampi. Yksi ”Avaimen” tehtävistä on auttaa yhteisten tapahtumien kautta Kuopiossa asuvia venäjänkielisiä löytämään samanhenkisiä ihmisiä, ystäviä, ja haluaisimme mielellämme nähdä osanottajien joukossa myös suomalaisia. Tahdomme tarjota yhdistyksemme työn kautta mahdollisuuden etsiä rajojaan, koetella voimiaan, soveltaa taitojaan ja osaamistaan käytäntöön. Työpaikan löytäminenkin on vaikeaa, mutta saatuaan työkokemusta kansalaisjärjestöstä, hakija voi muuttua houkuttelevammaksi työnantajalle. Osallistuminen kansalaisjärjestön toimintaan herättää luottamusta muissa ihmisissä, sen kautta voi luoda sosiaalisia suhteita, mikä auttaa huomattavasti sopeutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan ja tietenkin työnhaussa.

Miten syntyi yhdistyksenne nimi Avain tulevaisuuteen?

– Nykyajan yhteiskunta kehittyy nopeasti, mutta kaikki eivät pysy kehityksen perässä, jotkut putoavat kyydistä eri syistä. Täällä pääsyynä on se, että on muutettu vieraaseen maahan ja kaikki täytyy aloittaa alusta. Ja jos aiemmin olimme työssäkäyviä asiantuntijoita, niin muutettuamme olemmekin jääneet ikään kuin suljettujen ovien taa. Yhdistyksemme ei tietenkään avaa näitä ovia, pääajatuksena on antaa mahdollisuus kokeilla erilaisia avaimia eri oviin, toteuttaa itseään joko oman ammattinsa mukaisesti tai löytää uusi kutsumus. Tähän pyrimme järjestämällä erilaisia kerhoja ja kursseja. Aina on olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita jakamaan tietojaan ja taitojaan muiden kanssa, usein jopa ilmaiseksi.

Tässä asiassa virallisesti rekisteröidyllä yhdistyksellä on suuri etu: vaikka meillä ei ole mitään tulonlähteitä, emmekä voi maksaa palkkaa, niin voimme ottaa harjoitteluun ihmisiä, jotka ovat valmiita esimerkiksi vetämään jotain kerhoa. Olemme avoinna kaikille! Kuka tahansa, myös kokemusta omaamaton, voi tulla ja esittää ideansa, järjestää jotain tai osallistua hankkeisiimme. Nyt meillä on suuri puute kerhojen ja kurssien vetäjistä. Tarvitsemme talousalan koulutuksen tai tuntemusta omaavia asiantuntijoita, hankkeiden vetäjiä ja osanottajia, PR-asiantuntijoita yms. Heidän ei muuten tarvitse välttämättä olla tutkinnon suorittaneita ja kokeneita. Avoinna on varapuheenjohtajan, varainhoitajan ja projektiorganisaattorin paikat.

Hankkeiden osalta haluaisin korostaa sitä, että kansalaisjärjestöt voivat saada rahoitusta, apurahoja eri hankkeisiin. Ja tämä on hyvä mahdollisuus saada oikea, palkallinen työpaikka. Joten jos jollakulla on kokemusta projektityöskentelystä tai hyvä idea, niin tervetuloa luoksemme. Kansalaisjärjestön toimintaan ei tarvitse olla vain vapaaehtoistoimintaa, vaan sen kautta voi myös työllistyä.

Lisäksi kansalaisjärjestöllä on kaikki oikeudet hankkia tuloja, voi esimerkiksi myydä jotain itse tehtyä tuotetta, leivonnaisia, järjestää myyjäisiä, tarjota palveluita jne.

Anastasia, millaisia hankkeita olette jo saaneet alulle?

– Jonkin aikaa sitten järjestimme Kuopiossa seminaarin yhdistystoiminnasta. Sen pitivät meille täysin ilmaiseksi Cultura-säätiön asiantuntijat Helsingistä. Kiitokset Cultura-säätiön projektipäällikkö Irma Kettuselle, joka vastasi pyyntöömme järjestää tämä kurssi. Seminaarissa kävi esimerkiksi Kuopion kaupungin hallinnon virkamies Sirpa Niemi, joka vastaa kansalaisjärjestöjen tukemisesta. Kaupungissa on noin 300 yhdistystä, ja Kuopio antaa kolme miljoonaa euroa vuodessa niiden toimintaan. Suurin osa näistä varoista mene Kuopio tanssii ja soi -festivaalille ja konservatorion tapahtumille. Seminaari oli mielenkiintoinen sekä meidän osanottajiemme, kaupallisten yrityksien edustajien että iisalmelaisten mielestä.

Kiitos vapaaehtoistemme, on meillä käynnissä englannin kielen ja suomen puhekielen kurssit sekä psykologista valmennusta. Meitä auttavat suomalainen Tommi ja englantilainen James. Teemme aktiivisesti yhteistyötä Kompassin kanssa. Pian saamme toimintaan verkkosivun www.avaintulevaisuuteen.fi, jolla julkaisemme tietoa toiminnastamme ja yhteystiedot. Sivuille tulee lomake, jonka täyttämällä voi liittyä helposti jäseneksemme. Toistaiseksi meihin voi olla yhteyksissä VKontakte-ryhmän tai Facebook-sivun kautta. Sähköpostiakin voi lähettää osoitteeseen info@avaintulevaisuuteen.fi.

Meillä on suunnitteilla yhteisiä tapahtumia ja suomen kielen kerho lapsille. Haluaisimme järjestää yrittäjyyskurssin ja keskitasoa ylemmän suomen kielen kurssin, tiedostuskurssin, ruoanlaittokurssin ja paljon muuta mielenkiintoista. Siksi kutsun vielä kerran yhdistykseemme kaikkia aktiivisia kuopiolaisia kansallisuuteen katsomatta, täytyy vain olla halukas toteuttamaan omia mahdollisuuksiaan ja löytämään itsensä!

Teksti: Ilona Lipatova

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика