Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 10 ) 2012
Monet Kuopiossa liikkuneet ovat varmasti huomanneet, että korttelimuseon kyljessä on kadunnimiä myös venäjän kielellä. Miten tämä on mahdollista?
Korttelimuseon rakennuksiin Kuninkaankadun ja Kirkkokadun kulmaukseen sekä Kuninkaankadun ja Kuopionlahdenkadun kulmaukseen kiinnitettiin vuonna 2007 uudet kolmikieliset katukyltit. Kyltit mukailevat malliltaan 1900-luvun alun katukylttejä. Kylttien toteutuksesta on vastannut yhteistyössä kaupunki ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Kolmikieliset katukyltit olivat muiden kaupunkien tapaan käytössä Kuopiossakin 1900-luvun alun venäläistämiskaudella. Itsenäistymisen myötä kyltit poistettiin. Kylteissä kadun nimi oli ensimmäisenä venäjäksi, sitten suomeksi ja ruotsiksi. Uusissa kylteissä nimi on nykyiseen lainsäädäntöön pohjautuen ensin suomeksi, sitten ruotsiksi ja venäjäksi.
Kuninkaankatu ja Kirkkokatu ovat olleet 1700-luvulta alkaen nykyisen nimisiä, joten myös katujen ruotsin- ja venäjänkieliset nimet ovat vanhoja. Nykyinen Kuopionlahdenkatu oli vuoteen 1946 asti nimeltään Aleksanterinkatu. Kuopionlahdenkadun uuden kyltin ruotsin- ja venäjänkielinen muoto ovat suoria käännöksiä nykyisestä suomenkielisestä nimestä.
Kuopion korttelimuseo
Korttelimuseo muodostuu yhdentoista vanhan puutalon muodostamasta korttelista. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta ja nuorimmat 1800-luvun lopulta. Rakennusten sisätiloissa esitellään erilaisten perheiden asumista 1800-luvulta 1930-luvulle. Lisäksi museoon kuuluu apteekkitalo, näyttelysali ja kirjailija Minna Canthin huone.
Näyttelysalissa on entisajan Kuopiota esittelevä valokuvanäyttely, minkä lisäksi tilassa esitellään vaihtuvia näyttelyitä. Korttelissa toimii myös Museokahvila. Lisäksi museon yhteydessä on kokoustila.
Kuopion korttelimuseo on osa Kuopion museokeskusta ja Pohjois-Savon kulttuurihistoriallisena maakuntamuseona toimivaa Kuopion kulttuurihistoriallista museota.
Joulunäyttely 13.12.–5.1.
Kuopion korttelimuseon perinteisessä joulunäyttelyssä voi kokea miltä joulu tuoksui ja näytti ennen. Museokorttelin erilaisten perheiden kodit on puettu 1800-luvun lopun–1930-luvun jouluasuun. Lisäksi esillä on joulutietoutta, 1800-luvun lopun asuun puettu joulupukki sekä kuultavissa 1930-luvun jouluajan radio-ohjelmia. Jouluteemaisia opastuskierroksia järjestetään varauksesta ryhmille.
KUOPION KORTTELIMUSEO
Kirkkokatu 22, puh. (017) 182 625,
korttelimuseo@kuopio.fi
Avoinna talvikaudella ti–pe klo 10–15, la–su klo 10–16
Pääsymaksut 4/2 €, alle 18-vuotiaat maksutta
Museokahvilaan ei pääsymaksua
Tekstin toimittanut: Tiia Moilanen
Kuvat: Kuopion korttelimuseo
Lähde: www.korttelimuseo.kuopio.fi
Venäjännös: Lidia Popova