№ 1 ( 01 ) 2010

Kotisatamaan kompassin avulla

Jo aikojen alusta lähtien kompassia on käytetty näyttämään tietä, antamaan suuntaa takaisin tutulle tielle ja siten löytämään perille omaan kotisatamaan. Entä oletko jo kuullut toisenlaisesta Kompassista? Värikkäästä, kotoisasta ja ystävällisestä Kuopion omasta monikulttuurikeskus Kompassista? Molemmat kuvailemani kompassit auttavat kulkijaa löytämään oman paikkansa ja suunnistamaan vieraassa ympäristössä.

Monikulttuurikeskus Kompassin matka alkoi jo kymmenen vuotta sitten, kun kaupungissa nähtiin olevan tilausta paikalle, jossa maahanmuuttajat voisivat kokoontua, juhlistaa omia kulttuuritapahtumiaan ja saada neuvoja ja vinkkejä arkeen ja uudessa kotikaupungissa toimimiseen. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Monikulttuurikeskus Kompassi toimii edelleen Kuopion kaupungin sydämessä tuottaen monipuolisia palveluja niin maahanmuuttajille kuin monikulttuurisuudesta kiinnostuneille suomalaisillekin.

Kompassi on ennen kaikkea kohtaamispaikka. Kompassissa voi pistäytyä kahvilla, lukemassa päivän lehdet tai sähköpostit. Kompassissa voi tavata tuttuja ja tutustua uusiin kuopiolaisiin.

Uudessa kotikaupungissa ei tarvitse selvitä yksin. Helpotusta syksyn pimeneviin iltoihin tuovat Kompassin erilaiset kerhot ja kulttuuritapahtumat. Miltäpä kuulostaisivat afrikkalaisen rumpukerhon rytmit tai suositut tanssin illat? Niissä voi tutustua muihin samanhenkisiin ja viettää aikaa yhdessä.

Venäjänkieliset toimivat aktiivisesti myös Kompassissa: sunnuntaisin lauletaan Kalinka-kuorossa, iltaisin opiskellaan suomea ja englantia venäjän kielellä sekä katsotaan venäjänkielisiä elokuvia, ja viikonloppuisin venäjänkieliset lapset kokoontuvat leikkimään ja laulamaan. Kompassin tiloissa on myös viritelty uudelleen Venäjä-klubin toimintaa.

Kompassi haluaa tukea uusien ja vanhojenkin kuopiolaisten matkaa ja auttaa heitä kotiutumaan Kuopioon. Kotikaupunkiin asettautuminen on helpompaa ystävien avulla. Kotisataman ei tarvitse olla kaukana - se on siellä, missä sydänkin.

Laura Rajaniemi
Monikulttuurikeskus Kompassi
Kuopion Setlementti Puijola ry

 

Яндекс.Метрика