Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 22 ) 2017
Monet ovat sitä mieltä, että oman yrityksen perustaminen Suomessa on vaikeaa. Onko se oikeasti niin? Tässä artikkelissa kerrotaan yritystoiminnasta Suomessa.
Mistä aloittaisi? Ensin aloittavan yrittäjän pitäisi vastata kolmeen helppoon kysymykseen: Mitä? Kenelle? Miten? Eli mitä haluaisit tehdä/myydä/valmistaa? Ketkä ovat yrityksen potentiaaliset asiakkaat? Ja miten voit myydä heille tuotteitasi? Kun olet varma siitä, mitä haluat ja osaat tehdä, ja tunnistat asiakkaasi, on hyvä tehdä liiketoimintasuunnitelma. Sen avulla pystyt analysoimaan tulevan yrityksesi vahvuudet, kilpailijat ja tekemään markkinointisuunnitelman. On tärkeä myös ymmärtää mistä yrityksesi tuotot ja kulut koostuvat. Taloussuunnitelman avulla varmistat, että tulosi riittävät kattamaan kaikki kulut. Kaikki tarpeelliset lomakkeet ja oppaat yrityksen perustamiseen löytyvät Uusyrityskeskusten sivuilta (www.uusyrityskeskukset.fi). Keskuksia on ympäri Suomea ja Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy -Kehy (www.kehy.fi) on osa tätä verkostoa. Kehyn yritysasiantuntijat auttavat maksutta liiketoimintaidean suunnittelemisessa ja neuvovat yrittäjyyden seuraavien steppien kanssa.
On monta vaihtoehtoa yritystoiminnan aloittamiseksi – voi perustaa uuden yrityksen, ostaa jo toimivan yrityksen tai osan sen liiketoiminnasta, avata franchising yrityksen yms. Yrittäjyyden muotoon on useita vaihtoehtoja: toiminimi, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistykset ja muut. Uusyrityskeskuksessa autamme sinua valitsemaan juuri sinun liiketoiminnalle sopivan yrittäjyyden muodon. Autamme myös kartoittamaan tarvittavat luvat ja etsimään sopivat tilat.
Yrittäjyys useasti pelottaa mahdollisilla vaikeuksilla ja byrokratialla, ja sen takia monet eivät uskalla aloittaa omaa toimintaa. Pärjäänkö minä? Tärkeintä on uskaltaa, luottaa itseensä ja omaan tuotteeseen. Natalia Kunitsina – Imatralaisen Cafe Nisse:n toimitusjohtaja uskoo että ”on tärkeä löytää omaa markkinarako ja rakastaa sitä mitä tekee – silloin onnistut varmasti”. Vuosi sitten aloittanut Natalia ei tiennyt kaikkia yksityiskohtia liittyen omaan toimintaan ja lupiin. Hän otti yhteyttä paikallisiin lupaviranomaisiin, joiden avulla sai vastaukset kysymyksiinsä ja pääsi aloittamaan toimintansa! Natalia ymmärsi, että nykymaailmassa on tosi paljon ”ei-aitoa ruokaa” ja lisäaineita, joita laitetaan ruoan säilymisajan pidentämiseksi. Lisäksi ruoka-aineallergiat ovat yleistyneet: laktoosi-intoleranssi, gluteenittomuus jne. Sen takia Natalia päätti perustaa Cafe Nissen, missä jokainen tuote valmistetaan nollasta ja käytetään vain hyviä aineksia. Hän löysi oman markkinaraon sekä laittoi koko sielunsa kahvilan toimintaan ja onnistui! Muutaman kuukauden sisällä heille tuli jo vakioasiakkaita, joiden määrä kasvaa koko ajan. Kahvilan tuotevalikoima myös kasvaa ja kauniin maukkaat makeiset kruunaavat jo monien juhlapöytää.
Haaveiden toteuttamisesta, osaamisen hyödyntämisestä sekä lasten ja nuorten auttamisesta tuli Svetlana Korhoselle elämäntyö, kun hän vuonna 2009 perusti lasten taidekoulun ”Hauska Karuselli” Lappeenrantaan. Yhdistyksessä on mukana 10 korkeantason opettajaa, jotka ilolla ja rakkaudella tukevat lapsia heidän osaamisen kehittämisessä. Venäläisen kulttuurin ja lasten taidon keskus on aloittanut toimintansa myös Imatralla syksyllä 2016. Imatran yksikössä lapsille järjestetään piirtämisen ja käden taitojen sekä lasten kehittämisen oppitunteja. Jo 8 vuoden ajan studio on tehnyt hyvää työtä ja pärjää omillaan hyvin, järjestää uusia ryhmiä lapsille ja kutsu uusia opettajia.
”Toiminnan järjestäminen on hieman haasteellista” – toteaa Svetlana. ”Voittoa tavoittelemattomalle yhdistykselle ulkopuolinen rahoitus on tärkeässä roolissa – toivomme jatkossa tiiviimpää yhteistyötä valtiollisten organisaatioiden ja kaupunkien kanssa”- Svetlana kertoo. Yhdistys yrittäjyyden muotona oli paras vaihtoehto Svetlanan toiminnalle, jonka tavoitteena on antaa lapsille uutta tietoa, järjestää lapsille erilaisia tapahtumia ja kasvattaa heidän kiinnostusta uuden oppimiselle. Paras sijoitus on sijoitus lapsiin, heidän koulutukseen ja hyvinvointiin.
Tärkeintä on ymmärtää, mitä oikeasti haluat tehdä, mitä osaat ja mitä rakastat tehdä!
Ota meihin yhteyttä, ja voimme yhdessä pohtia, miten osaamisesi, tietotaitosi ja vaikka lempiharrastuksesi voit muuttaa liiketoiminnaksi!
Tekstit ja kuva: Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy