2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 2 (23)


№ 1 (22)

№ 1 ( 22 ) 2017

IKONI – IKKUNA PYHYTEEN

Erna Lorech-Reposen taideteokset

ikoni

Huhutikussa Täky Galleriassa voimme ihastella ikoneja. Ikonit ovat väreihin puettua teologiaa ja välittävät katsojalleen ortodoksista uskonoppia ja sanomaa samalla tavalla kuin kirjoitettu sanakin. Ikonia ei perinteisesti signeerata. Katsotaan, että ikoni on maalattu Jumalan kunniaksi. Ikonia kunnioitetaan uskon ja Kristuksen pelastustyön todistajina aivan kuten ristiä evankeliumia.

ikoni

Erna Lorech-Reponen kertoo innostumisestaan ikonimaalaukseen näin:

”Viisi vuotta sitten tapasin vanhan ystävän, joka esitteli maalaamiaan ikoneita. Innostuin saman tien ja ilmoittauduin Lappeenrannan kansalaisopistoon, jossa vietin seuraavat kaksi vuotta Liisa Tynkkysen opissa.

Tynkkysen jälkeen kävin useilla Liisa Holstin järjestämillä kursseilla. Noina kahtena vuotena minun valtasi syvä halu kehittyä ikonimaalarina ja jatkoin opintoja yksityisesti Moskovassa. Opettajani Anna Golubkova auttoi minua kehittymään maalarina ja tutustutti minut myös muihin seudun maalareihin ja venäläisiin ikonimaalausperinteisiin.”

Muusikkona ja maalarina Erna pyrkii täydellisyyteen ja näin hän kuvaa musiikin ja maalaamisen merkitystä itselleen:

”Taide on ollut aina läsnä elämässäni. Olen ammatiltani pianosoiton opettaja ja muusikkona minun tekee vaikutuksen ikonien värien harmonia. Nämä kaksi taidemuotoa täydentävät minua, kun maalaan, soivat värit korvissani ja kun soitan, näen nuottien välisten värien harmonian. Minulle ikoninmaalaaminen on silta itseeni maailmaan, josta toivon voivani tuoda aavistuksen mukanani muiden ihailtavaksi.”


Tekstin on toimittanut Erna Lorech-Reponen.
Kuvat: Jury Tamminen
Venäjännös: Lidia Popova

 

Яндекс.Метрика