2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (13)


№ 3 (12)


№ 2 (11)


№ 1 (10)

№ 2 ( 11 ) 2014

Matka neuvostosotavankien hautapaikalle Syyspohjaan

Joka vuoden toukokuussa Suomi-Venäjä-Seura yhdessä Imatran kaupungin venäjänkielisten yhdistysten kanssa järjestää matkan neuvostosotavankien hautapaikalle Ruokolahden lähelle pienelle taajamalle nimeltään Syyspohja. 9. toukokuuta Venäjän suurlähetystön konsuliosaston edustajat tulivat Lappeenrannasta ja myös osallistuivat tähän tapahtumaan. Läsnäolijat siistivät maan muistomerkin ympäriltä, istuttivat uusia kukkia ja konsulaatin edustajat laskivat seppeleen. Ihmiset muistelivat vainajia, toivottivat toisilleen hyvää voitonpäivää ja lauloivat jopa muutaman kappaleen Voitonpäivä-laulusta.

Sota-aikana, vuosina 1941–1944, Suomessa otettiin kiinni yhteensä yli 64 000 neuvostosotilasta. Heille perustettiin 51 vankileiriä ja itse sotavangit jaettiin eri kategorioihin heidän sotilasarvojensa ja jopa etnisten taustojensa mukaan, esimerkiksi, juutalaiset sijoitettiin erilleen. Ruokolahden alueella Syyskylän lähellä oli leiri № 3 poliittisille sotavangeille: upseereille, politrukeille, kommunistisen puolueen jäsenille, nuorisoliittolaisille jne. Leiri perustettiin syksyllä 1941. Osa leirin arkistomateriaalista on tuhottu, joten on vaikea sanoa, paljonko tällä leirillä neuvostosotavankeja kaikkiaan pidettiin. Tästä huolimatta sotilasarkistojen tietojen mukaan voidaan sanoa, että leiri № 3 koostui neljästä parakista, joista jokaisessa pidettiin yli 80 sotavankia, joiden joukossa oli myös naisia. Tämä leiri on tunnettu sen erityisen ankarista säilytysoloista ja erittäin huonosta ravinnosta. Poliittisia sotavankeja tuli leirille № 3 koko jatkosodan ajan. 7.6.1943 kuusi vankia pakeni, mutta epäonnisesti. Neljä karkureista tapettiin takaa-ajossa, yksi pääsi vapaaksi ja yksi vangittiin ja tuomittiin kuolemaan. Leirin olemassaolon aikana osa vangituista kuoli sairauksiin ja sietämättömiin oloihin, osa, yli 500 vankia, joiden joukossa oli myös juutalaisia, lähetettiin Saksaan. Tämän jälkeen, kesällä 1944, leiri suljettiin.

Suomalainen kirjailija ja tutkija Elina Sana on sodan jälkeen yrittänyt julkisesti saada syytteeseen ne, jotka määräsivät neuvostoliittolaisten sotavankien lähettämisestä Saksaan. Valitettavasti asiakirjat on tuhottu ja tämän leirin johtaja pakeni vuonna 1944 Ruotsiin.

Leirin № 3 paikalle 1970-luvulla on pystytetty muistomerkki: punaisesta graniitista tehty kivi, jossa on kirjoitus venäjän kielellä. Haluaisin kiittää Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osastoa siitä, että he hoitavat tätä muistomerkkiä maidemme välisistä traagisista sotatapahtumista huolimatta.

Teksti: Svetlana Ranta

Kuvat: Marat Gilmiyarov

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика