2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 2 ( 07 ) 2013



Työväenopisto

Ajatus työväenopistojen perustamisesta syntyi Ruotsissa. Silloin kyse oli täysin uudenlaisesta oppilaitoksesta, joka olisi tarkoitettu työn jälkeen jäävällä vapaa-ajalla tapahtuvaan opiskeluun. Myöhemmin tämä koulutusmuoto kehittyi maan kattavimmaksi aikuisväestön koulutusjärjestelmäksi.

Lukuvuonna 1918–1919 Suomessa oli vain 11 työväenopistoa, mutta nykyään niitä on noin 300 maan eri kaupungeissa, ja opiskelijoitakin lähes 700 000. Tietotekniikan nopea kehitys 2000-luvulla on mahdollistanut uuden opetussuuntauksen, nimittäin ATK-taitojen hallinnan opettelun.

Työväenopiston tulevan lukuvuoden ohjelma jaetaan elokuussa postitse jokaiseen kotiin, lisäksi sen voi hakea kirjastosta. Ohjelmassa on tarkat tiedot eri opetussuuntauksista, lukujärjestyksistä sekä kohderyhmistä. Alkeisryhmiin voivat osallistua ne, jotka haluavat aloittaa opettelun alkeista. Jatkoryhmät on puolestaan tarkoitettu kyseiseen aihealueeseen jo tutustuneille. Monet opiskelijat osallistuvat kursseille useiden vuosien ajan ja saavuttavat näin harrastuksessaan korkean osaamistason. Jokaisen lukuvuoden päätteeksi järjestetään kevätnäyttely, jossa voi tutustua eri kursseilla tehtyihin käsitöihin, piirustuksiin ja maalauksiin. Työväenopisto järjestää myös konsertteja, joissa musiikki- ja tanssiryhmien osanottajat esittelevät taitojaan. Nämä tapahtumat keräävät paljon katsojia.

Opetussuuntauksia on monenlaisia. Esimerkiksi Musiikki-osiossa on tarjolla opetusta eri musiikki-instrumenttien soitossa, soittoa orkesterissa sekä kuorolaulua. Lisäksi on musiikki- ja teatteriryhmiä kehitysvammaisille.

Kuvataiteen ala on laajasti edustettuna. Piirustusta, grafiikkaa, keramiikkaa, kuvanveistoa, kivenveistoa, maalausta, ikonimaalausta, posliinimaalausta yms.

Tietotekniikka-osiossa on tarjolla paljon opetusta tietokoneen käytössä. Näillä kursseilla voi saada henkilökohtaista ohjausta ja verkko-opetusta. Työväenopisto järjestää Tietokoneen ajokortti -kokeita. Tietotekniikan opetus on jaettu ajankohdan mukaan päivä- ja iltakursseihin sekä niihin, jotka järjestetään viikonloppuisin.

Kädentaitojen alalla kurssitarjonta sisältää laajasti tekniikoita, tietoa ja taitoa kädentaitojen eri alueilta. Tarjolla on lukukauden tai -vuoden mittaisia päivä- ja iltakursseja sekä viikonloppuihin sijoittuvia lyhytkursseja. Useimmat kurssit eivät vaadi aiempaa osaamista ja soveltuvat siten vasta-alkajille. Vanhuksille ja erityisryhmille on tarjolla virkistystä ja askartelua alueen ryhmä- ja palvelukodeissa.

Tanssikurssit ovat yleensä erittäin suosittuja, tarjolla on kursseja sekä lapsille, nuorille että aikuisille.

Ikäihmisten yliopisto on luentosarja, joka järjestetään yhteistyössä Helsingin avoimen yliopiston kanssa. Avoimen yliopiston toiminnan tavoitteisiin kuuluu opiskelumahdollisuuksien tarjoaminen, joka tukee ikääntyvien ihmisten psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä toimintakykyä. Kiihtyvässä kehityksessä ja toimintaympäristöjen muutoksessa ikäihmiset voivat aktiivisesti osallistua yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lisäämiseen ja ikääntymiseen liittyvään tutkimukseen.

Liikunta-osiossa on tarjolla lukuisia liikuntakursseja. On ryhmiä ikääntyneille ja nuorille, aloittelijoille ja edistyneille sekä joogasta kiinnostuneille.

Työväenopisto tarjoaa eritasoisia kielikursseja. Opiskella voi suomea vieraana kielenä, englantia, saksaa, venäjää jne.

Lukuvuonna 2012–2013 Imatran Työväenopisto järjesti eriaiheisia luentoja, keskusteluryhmän eri yhteiskunnan ja kulttuurin alueelta, ikäihmisten ilmaisutaidon ryhmän, logoterapeuttista omaelämäkerran kirjoittamista, herkuttelukurssin, kukkiensidontakurssin, itsehoitoa jne.

Kävitpä sitten millä tahansa edellä luetelluista kursseista, ja olitpa minkä ikäinen hyvänsä, voit löytää oman lempiharrastuksesi, tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja tehdä elämästäsi sisältörikkaampaa ja monipuolisempaa!

Teksti ja kuvat: Svetlana Ranta
(Työväenopiston verkkosivujen materiaalin pohjalta)

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика