№ 2 ( 22 ) 2015

Helsingin malli

Kohti tasa-arvoisempaa kulttuuri-helsinkiä

Kohti tasa-arvoisempaa kulttuuri-helsinkiä
Idän Kyläjuhla 16.5.2015 – Stoan ja Itä-Helsingin alueen toimijoiden yhteistyönä järjestämä, kaikenikäisille tarkoitettu ilmaistapahtuma.
Kuva: Hanna Westerholm

Miten Helsingin kulttuuri makaa? Tutkitusti se makaa tanakasti ja hanakasti keskustassa. Lähes kaikki taidelaitokset sijaitsevat kaupungin keskustassa kuten myös taideryhmien esiintymistilat sekä lukuisten festivaalien ja kulttuuritapahtumien tapahtumapaikoista. Mitä kauemmaksi Helsingin keskustasta mennään, sitä rajatummat ovat siis kaupunkilaisten mahdollisuudet nauttia taiteesta ja kulttuurista asuinpaikkansa lähettyvillä. Vaikka Helsingissä on monipuoliset julkisen liikenteen yhteydet kaupungin keskustaan, niin kaikilla ei välttämättä ole samanlaisia mahdollisuuksia liikkua taiteen ja kulttuurin pariin. Asuinpaikan lähellä sijaitseva kulttuuritarjonta on siis erityisen tärkeää.

Helsingin kulttuurikeskus kehittää parhaillaan osallistavaa alueellista kulttuurityön mallia, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tasapainottaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Kulttuurikeskus haluaa tarjota kulttuuria koko Helsinkiin, kaikille helsinkiläisille ja ulottaa kulttuuri osaksi asukkaiden arkea.

Malli pyrkii takaamaan kaikkien helsinkiläisten kulttuuristen oikeuksien toteutumisen. Malli tasapainottaa kulttuuripalveluiden saatavuutta ja lisää palvelujen saavutettavuutta monenlaisille yleisöille. Samalla se tarjoaa uusia sisältöjä taidelaitoksille. Helsingin malli rohkaisee julkista tukea nauttivat kulttuurilaitokset ja taiteilijaryhmät panostamaan niihin kaupunginosiin ja sosiaaliryhmiin, jotka ovat jääneet kulttuuripalveluiden katveeseen. Kulttuurikeskuksen aluetalot tuovat myös taidetta lähelle asukkaita omilla alueillaan. Samoin muuta kulttuuritarjonnan puutetta paikkaavat erilaiset kaupunginosatapahtumat.

Helsingin osallistavan alueellisen kulttuurityön malli tuo taidetta lähemmäs kaikkia helsinkiläisiä koko Helsingin alueella.

Malli tähtää

  • asukasosallisuuden lisäämiseen ja alueellisen tasa-arvon vahvistamiseen kulttuurin keinoin
  • tuomaan taidetta myös sellaisten ihmisten saataville, joita perinteinen kulttuuritarjonta ei tavoita
  • vahvistamaan vuorovaikutusta taidelaitosten ja asukkaiden välille sekä tarjoamaan uusia sisältöjä taidelaitoksille.


Suomen Kansallisteatterin hanke Reittejä Kontulaan. Kontulan aika –esitys.
Kuva: Matias Tähtinen.

Kulttuurikeskuksen pilotointivaiheen erillistarkastelussa on neljä erilaisista syistä kiinnostavaa ja toisistaan poikkeavaa aluetta: Kaarela, Maunula, Jakomäki-Kivikko jaVuosaari. Niiden tulevaisuudennäkymät osana Helsinkiä ovat erilaiset: alueellisten toimijoiden aktiivisuus sekä sosiaalinen rakenne ovat keskenään riittävän erilaiset, jotta tarkastelun perusteella voidaan arvioida hankkeiden vaikuttavuutta ennen hankkeiden käynnistymistä, niiden aikana ja niiden jälkeen.

Kulttuuri ei ole kaiken kattava vastaus monimuotoisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, mutta Kulttuurikeskuksessa uskomme, että taide voi toimia välineenä lisätä asukkaiden yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa alueelle positiivista identiteettiä. Parhaimmillaan se voi antaa äänen niille, joiden näkökulma jää yhteiskunnassa muuten huomiotta. Helsingin malli on taidetoimijoiden ja asukkaiden yhteistä kulttuuritoimintaa, jonka myötä asukkaita ja yhteisöjä rohkaistaan näkijöistä tekijöiksi eli osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen. Helsingin mallin tavoitteena on vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta. Samalla taideorganisaatiot tavoittavat uusia yleisöjä ja voivat kehittää toimintamallejaan.

Mallin myötä: 

  • Taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.
  • Kaupunginosien taide- ja kulttuuritoimintaa vahvistetaan luomalla alueen toimijoiden ja taidelaitosten kanssa uusia toiminta- ja yhteistyömalleja.
  • Asukkaita ja yhteisöjä rohkaistaan näkijöistä tekijöiksi eli osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen.
  • Kulttuurikeskuksen aluetalot Malmitalo, Kanneltalo, Stoa ja Vuotalo toimivat alueidensa asukkaiden ja toimijoiden aktiivisina verkottajina ja tarjoavat tilojaan ja osaamistaan osallistavaan taide- ja kulttuurityöhön.

Helsingin taidelaitokset ovat viime vuosina toteuttaneet monimuotoisia yhteisöllisiä ja osallistavia hankkeita. Monet projektit ovat olleet onnistuneita ja laadukkaita, sekä taidelaitokselle itselleen että alueen asukkaille antoisia. Esimerkiksi Uuden tanssin keskus Zodiak on toteuttanut Kannelmäessä yhteisöllistä Minun nimeni on - tanssiprojektia (lisätietoja: http://minunnimenion.fi/) ja Suomen Kansallisteatteri on jalkautunut Kontulaan Reittejä Kontulaan nimisen yleisötyöhankkeen kanssa (lisätietoja: http://reittejakontulaan.blogspot.fi/). Nämä hankkeet ovat toteutettu yhdessä alueen toimijoiden ja asukkaiden kanssa.


Uuden tanssin keskuksen Zodiak yhteisötanssihanke Minun nimeni on.
Kuva: Tuomas Linna.

Helsingin kulttuurikeskus koordinoi hankkeita

Helsingin kulttuurikeskus pilotoi ja koordinoi erilaisia Helsingin mallin mukaisia hankkeita ja tarjoaa keskusta-alueen ulkopuolella järjestettyyn kulttuuritoimintaan myös rahallista tukea seuraavilla avustuksilla: avustus Helsingin mallin hankkeisiin, kohdeavustukset sekäkaupunkikulttuuriavustukset. Avustamien taidetoimijoiden lisäksi myös kulttuurikeskus itse yhteistyössä kaupungin muiden virastojen kanssa toteuttaa Helsingin mallin mukaisia hankkeita.

Lisätietoja: Helsingin kulttuurikeskus 
www.hel.fi
Sara Kuusi, kulttuurisuunnittelija, Helsingin kulttuurikeskus

Kuvat: Hanna Westerholm.
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика