№ 2 ( 02 ) 2010

Kulttuurikeskus Caisa - kansainvälisyyttä Kaisaniemessä

Caisa tuo iloa, väriä ja vaihtelua Helsingin kulttuurielämään. Usean vuoden ajan helsinkiläisiä ja lähiseudun asukkaita monikulttuurisen ohjelman pariin houkutellut keskus jatkaa syksyllä monipuolisella ohjelmalla. Myös Caisan tiloissa toimiva Infopankki kehittää toimintaansa edelleen vastatakseen entistä paremmin maahanmuuttajien haasteisiin.

Caisa on kansainvälinen kulttuurikeskus Helsingin ydinkeskustassa. Se tarjoaa luovia elämyksiä ja yhdistää ihmisiä kulttuuritaustasta, kielestä, rodusta tai ihonväristä riippumatta. Caisan pääasiallisena tehtävänä on toimia rasismia ja ennakkoluuloja vastaan erityisesti kulttuurin keinoin, mutta myös kansainvälisyyskasvatus ja verkostoitumismahdollisuuksien tarjoaminen Suomeen muuttaneille ovat tärkeä osa jokapäiväistä toimintaa.

Caisassa työskentelee 14 vakituista ja noin 30 määräaikaista henkilöä. Työntekijät ovat värikästä, mukavaa ja luovaa joukkoa, ja heitä on lähes kaikista maanosista. Useimmat työntekijät puhuvat 3–7 kieltä, mutta työkieleksi on kuitenkin vakiintunut suomi. Caisa myös vuokraa tilojaan ja toimii tiiviissä yhteistyössä eri järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Hyvänä esimerkkinä tästä on samoissa tiloissa toimiva Infopankki.fi-verkkopalvelu, joka antaa maahanmuuttajille tietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta ja palveluista viidellätoista eri kielellä.

Kansainvälisellä kulttuurikeskuksella on palveluksessaan myös useita omia kulttuurituottajia, jotka suunnittelevat ja toteuttavat ohjelmakokonaisuuksia yhdessä ulkopuolisten tapahtumajärjestäjien kanssa. Yhteistyön tuloksena järjestetään niin konsertteja, näyttelyjä, seminaareja kuin kursseja ja kerhojakin.

Tanssin taikaa ja lohikäärmeitä

Kevään 2010 kohokohtia oli ensimmäistä kertaa järjestetty Ourvision Goes Dancing -tanssikilpailu. Tapahtuma on jatkoa vuosina 2007–2009 järjestetylle, suurta kansansuosiota ja medianäkyvyyttä nauttineelle Ourvision-laulukilpailulle, joka sai siis keväällä jalkaansa tanssikengät. Kilpailussa on jo ehditty tanssia niin esikarsinnat kuin semifinaalikin, josta valittiin 12 parasta esitystä syyskuun 24. päivänä Savoy-teatterissa järjestettävään loppukilpailuun.

Toinen kevään suurtapahtuma oli helmikuussa järjestetty Kiinalaisen uudenvuoden pääjuhla. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Pekingin kaupungin kanssa jo neljännen kerran. Lohikäärmetanssi, akrobaattiset taistelulajiesitykset ja itämaiset makuelämykset houkuttelivat Lasipalatsin aukiolle noin 25 000 osallistujaa. Paljon kävijöitä houkutteli myös maaliskuussa yhdessä Ranskan kulttuurikeskuksen kanssa järjestetty Frankofonia-viikko, joka esitteli ranskankielisen maailman monimuotoisuutta ruoan, musiikin ja taiteen keinoin.

Kulttuurimatkalle Caisaan

Tulevana syksynä kulttuurien kirjo vain laajenee entisestään, sillä Caisassa järjestetään omat kulttuuriviikot niin Tansanialle, Kuuballe kuin Meksikollekin. Nämä tiiviissä yhteistyössä maiden suurlähetystöjen kanssa järjestettävät tapahtumakokonaisuudet esittelevät kohdemaidensa kulttuureja laidasta laitaan elokuvien, taidenäyttelyjen, työpajojen sekä luentojen avulla, ja ne tarjoavat varmasti jokaiselle kiinnostuneelle uusia virikkeitä.

Myös musiikin ja taiteen saralla tapahtuu ensi syksynä: Caisassa järjestetään omat konsertti-illat niin juutalaiselle kuin italialaiselle musiikille, ja taidenäyttelyt ulottuvat maantieteellisesti Afrikasta Etelä-Amerikkaan. Erityismaininnan arvoinen tapahtuma näyttelypuolella on 5.8.–3.9. pidettävä Ukrainan dynastianäyttely, jossa kolmen sukupolven tekstiilitaiteilijat Oleksander Sayenko, Nina Sayenko ja Lesia Maydanets-Sayenko esittelevät kansallisia ja maanläheisiä teoksiaan.

Lisää tietoa Caisasta ja tulevista tapahtumistamme löytyy Internet-sivuiltamme www.caisa.fi tai Facebookista sanoilla ”kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa”.

Mikko Suutarinen
Kuvat Caisan arkistosta

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика