2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 3 (26)


№ 2 (25)


№ 1 (24)

№ 2 ( 25 ) 2011

Youth in action

Kansainvälisen liikkuvuuden keskus CIMOn tarkoituksena on tukea eurooppalaisia nuoria tärkeissä integraatioon, kulttuurin monimuotoisuuteen ja nuorison aktivointiin liittyvissä asioissa. CIMO tukee myös kansainvälistä nuorisoyhteistyötä Itä-Euroopan, Kaukasuksen, Kaakkois-Euroopan ja Välimeren alueen maiden kanssa. CIMOn ohjelmien puitteissa toteutetaan nuorisotoimintaan liittyviä projekteja. Niistä tunnetuimpia ovat EU:n Youth in Action -projektit.

Meidän järjestömme Kansainvälinen kulttuuriseura Mira kiinnostui kulttuurivaihdon mahdollisuuksista, koska mielestämme juuri kulttuuri ja taide voivat tuoda yhteen erilaisia ihmisiä rauhan ja yhteistyön edistämiseksi sekä Euroopassa että koko maailmassa. Se on vaikuttamista tulevaisuuteen. Ensimmäinen järjestö, johon onnistuimme ottamaan yhteyttä, oli Mediterranean Youth Platform. Jatkoimme siitä vähitellen eteenpäin ja loimme kontaktit myös muihin meidän Aradis (Arts Against Descrimination) -pilottiprojektimme osanottajiin.

Ensimmäinen asia, joka tuli mieleen meidän tuolloin täysin kokemattoman hallituksemme jäsenille, oli - kuten näette - oma projekti, jossa Mira olisi vieraita vastaanottavana osapuolena. Siitä alkoi tiivistahtinen opiskelu: parissa-kolmessa kuukaudessa piti omaksua projektin valmistelun aakkoset. Me aloitimme oman toiminnan ”massiivisella rynnäköllä” sen sijaan että olisimme valmistautuneet vähintään vuoden ajan. Aluksi hallituksen jäsenet, jotka olivat keittäneet tämän puuron ja olivat valmiita ottamaan iskun vastaan, matkustivat ohjaaja-koordinaattorien ominaisuudessa kokoukseen Pariisiin. Siellä - niin kerrotaan - he viettivät ”hikisiä” päiviä ymmärrettyään, mihin olivat ryhtyneet ja mihin olivat houkutelleet mukaan vielä muutaman muun eurooppalaisen nuorisojärjestön. Mutta enää ei ollut mahdollisuutta perääntyä, eikä kai tarvettakaan?

Siispä huhtikuussa 2007 kansainvälinen kulttuuriseura Mira otti vastaan 50 henkilöä Ruotsista, Ranskasta, Turkista, Puolasta, Maltalta, Tanskasta ja Saksasta. Kahdeksan Vaasassa vietetyn päivän aikana jokaisella ryhmällä, suomalaiset mukaanlukien, oli mahdollisuus järjestää illanvietto, jossa ryhmät toivat esille oman maansa kulttuuria. Osanottajien tärkein tehtävä koko viikon aikana oli valmistautuminen erikoislaatuiseen esitykseen, johon sisältyi eri taidemuotoja: musiikkia, tanssia, pantomiimia, varjoteatteria ja erilaisia valoefektejä. Sitä paitsi monet osanottajat eivät olleet koskaan olleet taiteen kanssa tekemisissä millään tavalla. Niinpä he oppivat paikan päällä. Oli myös toisenlaisia ryhmiä: taiteilijoita, valokuvaajia ja lehtimiehiä. Noihin päiviin sisältyi paljon sekaannuksia, paljon naurua, oli myös pettymyksiä - kuinkas muuten. Mutta projekti onnistui!

Toiminnan ohella osanottajat ehtivät tutustua Vaasaan, käydä museoissa, viettää aikaa luonnossa, käydä uimahallissa ja mikä tärkeintä, saada uusia tuttavia ja ystäviä! Jatkossa asiat sujuivat jo helpommin: projektit seurasivat toisiaan vuosittain. Meidän puolelta mukana olleet henkilöt kävivät Itävallassa, Romaniassa, Tšekissä, Ranskassa, Eestissä ja Iso-Britanniassa. Silti ei kannata ajatella, että Youth in Action -projektit olisivat ikään kuin turistimatkoja. Vapaa-aikaa noilla matkoilla on hyvin vähän. Te kysytte: ”Kannattaako moiseen ryhtyä?” Me olemme sitä mieltä, että kannattaa! Niinpä olemme nytkin pohtimassa uuden Aradis-2-projektin kehittämistä. Tulkaa mukaan!

Nea Selene Ilvesmaa,

MIRAKS-teatteristudion sihteeri ja Youth in Action -projektien aktiivinen osallistuja

Kuvat: Suleiman Küme

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика