2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 3 (26)


№ 2 (25)


№ 1 (24)

№ 2 ( 25 ) 2011

Taiteiden yö Uumajassa


Ns. Punainen talo Uumajassa

Ruotsissa, Pohjanlahden toisella rannalla sijaitsee pieni ja viihtyisä Uumajan kaupunki, joka on Vaasan ja Petroskoin ystävyyskaupunki. Monet vaasalaiset käyvät siellä usein laivamatkalla. Uumajassa järjestetään vuosittain paljon erilaisia kulttuuritapahtumia, mm. samankaltainen Taiteiden yö, joita on Suomessakin. Se järjestetään aina toukokuussa. Tänä vuonna Vaasasta lähti juhlaan pieni lähetystö; osallistumaan, katselemaan muita ja näyttämään itseään, kuten sanotaan... Mutta aluksi pieni johdatus aiheeseen.

Kansainvälinen kulttuuriseura MIRA on solminut kontaktit samankaltaisen uumajalaisen järjestön eli Kulttuuriseura KF Kretsenin kanssa jo vuonna 2002 kansainvälisen nuorisovaihdon puitteissa. Meille syntyi ajatus vahvistaa näitä kontakteja, tehdä molemminpuolisia vierailuja, joihin liittyy näyttelyjä, konserttinumeroita ja erilaisia ohjelmakokonaisuuksia. Ruotsalainen osapuoli osoittautui aktiivisemmaksi ja he alkoivat hyödyntää uusia esiintymismahdollisuuksia nopeasti ja tehokkaasti täällä Vaasassa, Miratalossa.

Näiden vuosien aikana olemme nähneet ystävämme täällä kylässä lukuisia kertoja, ja viimeisten kolmen-neljän vuoden aikana Kretsenin toiminta on laajentunut merkittävästi. Tässä esimerkkejä siitä, mitä ryhmiä meillä on käynyt tämän lyhyen ajan sisällä. Kretsenin puheenjohtajan Niclas Carlssonin johtama ruotsalainen nuorisoryhmä osallistui yleiseurooppalaiseen Youth in Action -ohjelmaan Miratalossa vuonna 2007; sen jälkeen tuli EMP-ryhmä (Elemental Motion Performance), ja rock-muusikot järjestivät Miratalon lähellä olevalla aukiolla suuren tulishow’n; sen jälkeen vierailulle tulivat ”Kiinalaiset leijonat ja lohikäärmeet”; televisioryhmä tuli kuvaamaan Miratalon konserttia välittäen sen Ruotsiin; Jamo Jamo Arts -ryhmä hypnotisoi katsojat gambialaisten rumpujen soitolla houkutellen kaikenkokoiset ja -näköiset mukaan tanssiin; elokuussa 2010 ystävämme järjestivät Vaasassa satumaisen Taiteiden yön, heidän ohjelmansa oli nimeltään Little Dark Corner (Pieni pimeä nurkka). Siihen sisältyi rock-musiikkia, näyttely, EMP:n esiintyminen sekä erittäin mielenkiintoinen ja hyvin epätavallinen Morganas Döttrar -ryhmän tanssiesitys; syksyllä vierailulla kävi räppiä ja hip-hoppia esittävä The LAB, jonka sävellykset olivat uskomattoman melodisia, jne. Kaikkia on mahdotonta mainita.

Bastard Joints laivalla odottamassa ihmettä,joka tapahtui!

Ystävämme ovat kutsuneet meitä vierailulle pitkään ja sinnikkäästi. Viime vuonna Mira-yhdistys lähetti matkaan ensimmäisen «pääskysen» eli ghanalaisen Kpanlogo YeDe -ryhmän. Nuoret palasivat matkalta ihmeissään ja hämmentyneinä; heidän Uumajassa näkemänsä esitykset olivat olleet hyvin monipuolisia ja korkeatasoisia, ja heillä on niistä paljon opittavaa.

Kpanlogo YeDe harjoittelemassa laivalla ja esiintymässä Uumajassa

Tänä vuonna Vaasan kolmannen sektorin edustajat rohkaisivat mielensä ja saivat koottua 24 hengen ryhmän - ja sitten laivaan! Täytyy heti todeta, että matka onnistui erittäin hyvin! Jopa tuliset suomalaiset Bastard Joints -ryhmän nuoret miehet sanoivat, että kyseessä oli paras heidän muistamansa viikonloppu; siitä voitte kuvitella, kuinka mukavaa siellä oli! Mainitun hard rock -ryhmän lisäksi mukana oli Kpanlogo YeDe afrikkalaisine rytmeineen, ja näyttelijä Nina Vana esiintyi pienille lapsille klovnina. Mukana oli myös kolme henkilöä Kansainvälisen kulttuuriseura Miran hallituksesta. Onhan parempi nähdä yhden kerran kuin kuulla sata kertaa. Kaikki palasivat matkalta mukanaan suurenmoisia vaikutelmia. Siellä oli aikaa sekä esiintyä että katsella esityksiä, huvitella ja luoda uusia kontakteja. Ja mikä tärkeintä: yleisö otti meidän harrastajataiteilijamme vastaan erittäin hyvin, ja kaikki olivat tyytyväisiä! Nyt kun tie on jo auki, niin tuulen sopivasti puhaltaessa lähdemme Uumajaan uudelleen!

Teksti ja kuvat: Nadezda Zhandr

Ryhmän koordinaattori,

Kansainvälinen kulttuuriseura Mira

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика