2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (23)


№ 3 (22)


№ 2 (21)


№ 1 (20)

№ 2 ( 21 ) 2010

Saunan ostaisin suomalaiselta, maton iranilaiselta

Aito käsin solmittu matto on taideteos, joka ei menetä arvoaan ja säilyy jopa satoja vuosia. Tämän maailman vanhimman mattokulttuurin juuret ovat syvällä nykyisen Iranin alueella. Öljyn jälkeen matot ovat Iranin toiseksi tärkein vientituote. Effati Carpetin perustajalla Reza Effatilla on pitkä tausta persialaisten mattojen parissa. Hän on työskennellyt muun muassa persialaisten mattojen museossa Teheranissa. Museossa Effati oppi myös huoltamaan, restauroimaan ja arvioimaan mattoja. Myöhemmin hän työskenteli Italiassa ja vuonna 2005 hän perusti Vaasaan Effati Carpet -yrityksen. Vuoden 2008 alusta lähtien liike on toiminut Galleria Wasan tiloissa, jossa Effatilla on suuri valikoima arvokkaita mattoja.

Pohjanmaan edustaja

Pohjanmaan alueella ei ole toista persialaisten mattojen myyntiin erikoistunutta liikettä. Lähin seuraava liike löytyy pääkaupunkiseudulta. Effati Carpet tuo maahan mattoja suoraan Iranista, joten hinta- ja laatutaso ovat hyvin kilpailukykyisiä. Tunnettavuutta luotaessa messuista on ollut hyötyä. Effati Carpetilla on ollut oma standi Habitare-sisustusmessuilla sekä Vaasan asuntomessuilla. Messut vaativat paljon rahallista panostusta, mutta se palkitaan lopulta lisääntyneiden kontaktien määrällä. Maton valinta ei ole helppoa, eikä ostopäätöstä tarvitsekaan tehdä heti paikan päällä liikkeessä. Maton saa kotisovitukseen, jolloin voi itse nähdä, onko matto sopivan värinen tai kokoinen. Reza Effati käy myös itse mielellään katsomassa, mihin matto tulee ja osaa näin tarjota tilaan mahdollisesti sopivia mattoja. Valmiista valikoimasta ei aina välttämättä löydy asiakkaalle mieluista. Silloin kartoitetaan asiakkaan tarve ja tilataan matto. Matto voidaan tehdä myös asiakkaan haluamien kuvioiden tai piirustusten mukaan, silloin toimitusaika on puoli vuotta, koska se tehdään täysin alusta suunnitelman mukaan. ”Mattojen hoito on hyvin helppoa, eivätkä ne kaipaa kemiallista pesua. Imurointi kerran viikossa riittää ja kerran vuodessa lumipesu”, Reza Effati kertoo. Mattoa täytyy myös huoltaa, koska esimerkiksi hapsut kuluvat. Tätä varten Effati Carpetilla on myös korjauspalvelu.

Tarkkaa käsityötä

Effatilta kysytään usein lapsityövoiman käytöstä mattoja tehtäessä. ”Arvokkaat persialaiset matot solmitaan millimetripaperille piirretyn mallin mukaan. Yhdellä neliösenttimetrillä voi olla parhaimmillaan yli 100 solmua, joista jokainen on solmittu yksitellen. Se on erittäin vaativaa ja pikkutarkkaa työtä, johon lapsi ei kykene”, Reza kertoo. ”Sen sijaan yksinkertaiset, paksusta langasta solmitut tavaratalomatot voivat olla osittain lasten tekemiä, mikä näkyy myös maton halvassa hinnassa”, Reza jatkaa. Lapsityövoiman käyttö keskittyy enemmän Kaukoidän maihin, jotka kopioivat persialaisia mattoja ja muitakin merkkituotteita. Effati Carpet suunnittelee ottavansa käyttöön kansainvälisen STEP-merkin, joka takaa sen, ettei mattojen teossa ole esimerkiksi käytetty lapsityövoimaa ja että työolot mattojen tuotannossa ovat paremmat.

Suomessa persialaisten mattojen kulttuuri on vasta aluillaan muuhun Eurooppaan verrattuna. Matoista ei tiedetä paljon, joten niitä pidetään liian kalliina. Täytyy kuitenkin muistaa, että aidon persialaisen maton tekoon kuluu paljon työtunteja. Maton hintaan vaikuttaa myös käytettyjen materiaalien laatu, solmutiheys sekä kuvion monimutkaisuus ja harvinaisuus. Tämän vuoksi esimerkiksi tietyn kokoiselle matolle ei voi määritellä keskihintaa, koska kaikki edellä mainittu vaikuttaa sen hintaan.

Teksti: Kati Kaivonen
www.vaasanyrittajat.com

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика