2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (19)


№ 3 (18)


№ 2 (17)


№ 1 (16)

№ 1 ( 16 ) 2009

Uudenvuodenlupauksia

No niin, hyvät lukijat, uusi vuosi 2009 on alkanut. Uuden vuoden alkamiseen liittyy aina uutta toivoa, ajatus uudesta onnesta ja uuden, paremman elämän alkamisesta. Uusi vuosi herättää odotuksia – vaikka mennyt vuosi olikin rankka, niin nyt kyllä menee paremmin! Tehdään uudenvuodenlupauksia: heti 1. tammikuuta (tai viimeistään 2.) aloitan uuden elämän! Minä ainakin teen, enkä usko että olen ainoa. Luvataan, että laihdutaan muutama kilo, aletaan harrastaa liikuntaa, lopetetaan tupakointi, opitaan suomea ja haetaan työpaikkaa. Pyyhitään vanhat virheet pois ja aloitetaan puhtaalta pöydältä!

Vuodesta 2009 on tulossa vaikea – tästä kaikki ovat samaa mieltä. Joskus ajattelenkin, että media pelottelee meitä liikaa – voivatko asiat oikeasti mennä niin huonosti? Koko ajan puhutaan kriisistä, taantumasta, tulevasta lamasta, nuorten ongelmista, masennuksesta, rikollisuudesta ja työttömyydestä. Uutisissa kerrotaan, miten ihmisiä irtisanotaan, miten rikollisuus kasvaa ja miten ihmiset voivat huonosti. Maailmalla soditaan, luonnonkatastrofeja tapahtuu miltei päivittäin ja ilmastonmuutos uhkaa tappaa koko ihmiskunnan… Joskus tulee sellainen ärsyttävä tunne, että mistään ei tule mitään, että peli on jo hävitty, että ei kannata edes yrittää. Pelottaa, ahdistaa ja masentaa. Kuulostaako tutulta?

Myös tänä vuonna minä tein uudenvuodenlupauksen. Lupasin, etten stressaa liikaa. Otan yhden asian kerrallaan. Otan rennosti. Yritän vaikuttaa siihen, mihin itse voin vaikuttaa ja olla hermoilematta siitä, mille en voi mitään. Lupasin huolehtia itsestäni liikkumalla ja syömällä terveellisesti, mutta sallin itselleni myös herkuttelun ja laiskottelun silloin tällöin. Lupasin ajatella positiivisesti ja uskoa siihen, että asiat järjestyvät – tavalla tai toisella.

Tein toisenkin lupauksen. Lupasin tukea ja auttaa ympärilläni olevia ihmisiä: läheisiä, ystäviä, työkavereita, asiakkaita, Mosaiikin lukijoita. Lupasin olla ymmärtäväinen, sellainen, joka kuuntelee ja lohduttaa. Sellainen, jonka luo voi tulla, kun on vaikeaa tai kun on surullinen tai tarvitsee lohdutusta.

Usein sanotaan, että nykyisinä vaikeina aikoina pitää olla kivikova, että jokaisen pitää huolehtia omista asioistaan eikä pidä välittää muista. Mutta minä en usko tähän. Kun elämä muuttuu vaikeammaksi, kun huomisesta ei enää ole varmuutta, kun tulevaisuus näyttää mustalta, niin ihmisen oma voima, ihmisenergia, voi olla ainut keino selviytyä. Sellaisessa tilanteessa ei auta muu kuin se, että luotetaan toisiimme ja tuetaan toisiamme. Jokainen hukkuu yksin, vain yhdessä me voimme pärjätä.

Hyvää alkanutta uutta vuotta, ystävät!
Svetlana Sivil
ja Mosaiikki Vaasa -lehden porukka
puh. 045 6331903

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика