Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 22 ) 2015
Salibandy eli sähly on sisätiloissa pelattava mailapeli, joka on saanut vaikutteita jääkiekosta, katukiekosta ja jääpallosta. Sen kehittäjämaana pidetään yleensä Ruotsia. Laji tuli Suomeen opiskelijoiden mukana, ja ensimmäiset sählysarjat alkoivat vuonna 1974 Helsingin yliopistossa. Suomessa lajia kutsuttiin aluksi salipalloksi tai sählyksi. Jääpallon ruotsinkielisestä nimestä bandy polveutuva nimitys, salibandy, keksittiin vuonna 1985.
Salibandykentän yleisin koko on 20 × 40 metriä. Kentän materiaalina on usein muovimatto tai parketti. Pelivälineenä on muovista valmistettu reiällinen pallo, jota pelataan hiilikuidusta tai komposiitista tehdyllä mailalla. Yleisimpiä rikkeitä ovat mailalla pelaaminen polvitason yläpuolella ja vastustajan mailan lyöminen tai painaminen.
Tutkimuksen mukaan salibandyn harrastajia on Suomessa nykyisin noin 354 000, joka on palloilulajeista toiseksi eniten. Vain jalkapallolla on Suomessa enemmän harrastajia.
Kysyimme kuopiolaisilta salibandyn harrastajilta, mikä lajissa on parasta:
Tiina Pursiainen: On hauskempaa liikkua ryhmässä kuin puurtaa yksin. Tähän ei tarvitse liikaa sitoutua, vaan voi tulla silloin kun itselle sopii.
Mani Tikkanen: Pidän kaikista urheilulajeista, suosikkejani ovat thaiboxing, jalkapallo ja lentopallo. Salibandy on todella hauskaa, nopeatempoista ja tehokasta treeniä.
Tewakun Boontha: Tykkään kaikesta urheilusta. Tässä lajissa tarvitaan voimaa ja hiki virtaa.
Vesa Soininen: Tämä laji on minulle kuin muisto lapsuuden jääkiekkopeleistäni. Pidän siitä, että tässä porukassa pelaa myös ulkomaalaisia. Pelaamme tällä porukalla myös jalkapalloa, mutta talvella sitä ei pelata ulkona, joten on hyvä, että pelaajat ovat innostuneet tästä lajista.
Monikulttuurikeskus Kompassi tarjoaa kaikille avoimen ja ilmaisen salibandy-vuoron Kuopion Lyseon lukion liikuntasalissa sunnuntaisin klo 18.00–19:30.
Yhteyshenkilö: Antti Syrjäläinen (puh. 050 539 1331).
Teksti ja kuvat: Tiina Ynnilä
Lähteet: Wikipedia
Venäjännös: Lidia Popova