№ 2 ( 04 ) 2011

Maahanmuuttajaneuvojan työtä Varkaudessa

Aloitin työni Varkaudessa maahanmuuttajaneuvojana elokuun 2009 loppupuolella. Työtilani oli järjestetty Varkauden kaupungintalolta, jossa minua odotti oma toimisto. Sain aloittaa työnteon aivan kirjaimellisestikin ”puhtaalta pöydältä”, sillä maahanmuuttajien neuvontaa ei Varkaudessa ollut tehty aikaisemmin eikä toimistollakaan minua odottanut kuin pöytä ja tietokone! Haastava tilanne kenelle tahansa, mutta jotenkin pääsin työssä alkuun ja sain ensimmäiset asiakkaat toimistolleni! Uudenlainen työnkuva, uudet ihmiset ympärillä ja työn itsenäisyys tuntuivat aluksi todella haastavilta, mutta nyt yli 1,5 vuotta myöhemmin sekä kaupunki että useat työntekijät ovat tulleet tutuiksi ja yhteistyö heidän kanssaan toimii hyvin.

Käytännössä työni sisältää maahanmuuttajien neuvomista ja avustamista eri tilanteissa. Maahanmuuttajat kysyvät minulta usein suomen kielen opiskelumahdollisuuksista, työn hakemisesta, lasten päivähoidosta ja koulutuksesta. Apua tarvitaan myös esimerkiksi muutto-, ero- ja joskus jopa kriisitilanteissa. Koska en voi olla monen alan osaaja, niin tehtäväni on ohjata asiakas oikean palvelun piiriin. Näin hän saa tarvitsemansa avun juuri sen alan ammattilaiselta.

Tarvittaessa, asiakkaani niin pyytäessä, voin lähteä avuksi virastoihin: poliisille, maistraattiin, asuntotoimistoon, sosiaalitoimistoon ym. tai soitan asiakkaan puolesta viranomaiselle. Tilanteet ja kysymykset vaihtelevat paljon ja melkein jokaisella asiakkaallani on jokin uusi kysymys esitettävänä.

Käytännön neuvontatyön lisäksi olen koonnut Varkauden palveluista maahanmuuttajaoppaan, johon keräsin tekstejä eri viranomaisilta. Maahanmuuttajaoppaassa esitellään kunnan palveluja vasta Suomeen ja Varkauteen muuttavan ihmisen näkökulmasta ja neuvotaan esimerkiksi kuinka rekisteröityminen maistraatissa tehdään, miten pankkitili avataan Suomessa ym. Maahanmuuttajaopas on nyt julkaistu suomen kielellä, venäjäksi ja englanniksi se julkaistaan kevään 2011 aikana. Oppaat ovat jaossa esimerkiksi Varkauden kaupungintalolla ja maistraatissa, mutta jaan opasta myös suoraan asiakkailleni ja yhteistyökumppaneille.

Maahanmuuttajaoppaan valmistumisen lisäksi suurena onnistumisena koen myös sen, että hankkeen avustuksella Varkauden Kuoppakankaan koululle saatiin perustettua peruskouluun valmistava ryhmä, jossa heikosti tai ei ollenkaan suomea osaavat maahanmuuttajataustaiset lapset voivat opiskella suomea ennen kuin he siirtyvät tavalliselle luokalle. Toivon, että tämä valmistava opetus auttaa lapsia tulevaisuudessa, he oppivat suomen kielen hyvin ja pääsevät jatkamaan haluamiinsa opintoihin myös myöhemmin!

Työni maahanmuuttajaneuvojana loppuu syyskuussa 2011 ja ajatukset alkavat jo liikkua töiden päättymisessä. Tietynlaista haikeutta on ilmassa, sillä olen kokenut tässä pienessä kaupungissa paljon ja kohdannut monta ihmistä erilaisine elämäntilanteineen. Kiitokset näistä kohtaamisista, ne auttavat minua ymmärtämään mitä on olla maahanmuuttajana tässä maassa. Kaiken kaikkiaan työ maahanmuuttajien parissa on ollut opettavaista ja antoisaa, olen iloinen siitä kuinka avoimin mielin minut on otettu vastaan! Ihmiset ovat olleet lämpimiä ja iloisia saadessaan uuden suomalaisen tuttavuuden! Käsi heilahtaa tervehdykseen ja kuulumiset vaihdetaan pikaisesti vaikka kadulla tai kaupan kassajonossa!

Toivon, että työ maahanmuuttajien parissa jatkuu Varkaudessa ja koko Pohjois-Savossa tulevaisuudessakin!

Marjo-Riitta Salminkoski

Maahanmuuttajaneuvoja, Varkaus

Vastaanottava Pohjois-Savo - ESR-hanke

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика