Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 18 ) 2016
Helmikuussa Koskenparrakseen ilmestyi jääveistoksia, jotka elävöittivät heti talvista kävelykatua. Esillä oli kaupungin symboleita, jotka oli tehnyt Jakutiasta tullut taiteilija Fedor Markov. Lapset laskivat innoissaan jäiseltä mäeltä ja aikuiset katselivat mielenkiinnolla jääveistoksia ja valokuvasivat niitä puhelimillaan. Teokset näyttivät erityisen kauniilta illalla valaistuina.
Kiinnostuimme kaukaa Jakutiasta tulleesta taiteilijasta, joka on melko vaatimaton, mutta erittäin ansioitunut henkilö ja pyysimme, että hän kertoisi itsestään.
Fedor Markov on kansantaiteilija Jakutiasta ja todella kuuluisa Venäjällä ja ulkomailla. Jäätä hän pitää harrastuksenaan, koska hänen pääammattinsa ja lempiasiansa on mammutin syöksyhampaiden ja luihin kaivertaminen. «Mammutin luista tehtyjä esineitä voi nähdä Jakutian Kansallisessa taidemuseossa, Jaroslavskille nimetyssä Paikallishistoriallisessa museossa sekä Tšitassa, Novosibirskissa, Irkutskissa, Omskissa ja moskovalaisissa museoissa», kertoo sankarimme vaatimattomasti.
Hän tekee tilauksesta myös kansallisia jakutialaisia mökkejä Jakutskin lisäksi myös ulkomaille, esimerkiksi, Islantiin ja Ranskaan.
«Minulla ei ole kaikille muille tyypillistä palkkatyötä. Myyn luista tehtyjä esineitä, teen jääveistoksia ja saan siitä palkkani. Tienaan rahaa myös lippuihin ja vuosittain matkustan osallistumaan kansainvälisille jäätaidefestivaaleille», Fedor kertoo. Jään kanssa työskennellessä tarvitaan paljon mielikuvitusta ja fyysistä voimaa, pitää olla intohimoa, halua sekä erityisesti kestävyyttä. Jää ei ole vaikea materiaali vaan erittäin vaikea. Sitä pitää tuoda paikalle, pinota ja leikata ja se on melko kovaa työtä aluksi. Siihen tarvitaan fyysisesti voimakkaita ihmisiä.
Käytännössä Fedor Markov osallistuu vuosittain maailmanlaajuisiin jääveistoskilpailuihin. Kanadan pääkaupungissa järjestetään yksi suurimmista jääveistosfestivaaleista nimeltään Winterlude. Tänä vuonna joukkue Jakutiasta tuli viidenneksi maailman parhaimpien joukosta. Tuon jälkeen Fedor saapui luoksemme Suomeen Suomen ladun yhteistyökumppaneiden kutsusta. Suomessa hän teki jääveistoksia Helsingissä, Savonlinnassa, Heinolassa, Kerimäellä ja muissa kaupungeissa. Ja nyt myös Imatralla.
«Suomessa olemme kilpailleet yli 10 vuotta, kilpailukutsujen lisäksi, meitä jakuutteja, kutsutaan myös kilpailujen suunniteluihin mukaan. Olen ollut Alaskassa, Italiassa ja Norjassa. Ylipäänsä olen ollut noin 30 maassa. Viime vuonna olin luuesineiden kanssa Islannissa ja Ranskassa», Fedor kertoo.
— Onko jää eri maissa samanlaista?
— On niissä eroja. Mutta enemmän siihen vaikuttaa lämpötila. Mitä kylmempää ulkona on, sitä kovempaa on jää. Kun työskentelet kovien pakkasten aikaan Jakutiassa, niin saattaa käydä niin, että työkalumme eivät kestä jään kovuutta. Täällä, ulkomailla, — 15–20 asteessa ei tarvitse koko kuukauden aikana teroittaa työvälineitä, kun jää on pehmeää.
Minua kiinnosti, kuinka kylmää Jakutiassa voi olla talvella. Selvisi, että 69 astetta pakkasta! Kesällä voi olla 35 astetta lämmintä.
Fedor kertoi meille, että puu on myös yksi hänen lempimateriaaleistaan koristeveistosten tekoon. Töissään hän käyttää koivua, lehtikuusta ja mahonkia. Kylässään hän teki 27 metriä korkean puuveistoksen, jonka nimi on «Elämän puu», ja lahjoitti sen oman kylänsä asukkaille. Hänen serge-tyylisiä puuteoksiaan koristavat kansallisten juhlien pitopaikkoja Jakutiassa.
Tällainen kuuluisa ja omintakeinen jakutialainen taiteilija Fedor Markov kävi kaupungissamme ja me halusimme tutustuttaa hänet lukijoillemme.
Toivotimme Fedorille tulevaisuudessa menestystä ja kutsuimme hänet luoksemme Imatralle!
Teksti: Svetlana Ranta
Kuvat: Svetlana Ranta ja Mirja Borgström
Suomennos: Maria Lepistö